Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 21:55:25   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Dva týdny dokumentárního putování na Prima ZOOM

  Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 16.01.2022


Chcete si zaletět k Plutu, potopit se do alpských jezer, dát si něco bizarního na chuť nebo se jen projet krásným vlakem? Od toho všeho je tu Prima ZOOM. Dokumentární skvosty pro vás: ukážeme vám Zvířecí superschopnosti; přivítá nás Divoká Čína; dáme si další Bizarní jídla IX; užijeme si Nejkrásnější železnice světa II a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

17. 1., 23.00 hod. – K Plutu a ještě dál

Když v roce 2015 vesmírná sonda proletěla kolem Pluta, byli jsme my pozemšťané okouzleni dechberoucími záběry, které následně poslala zpátky domů. Jedinečné fotografie nám odhalily dosud nevídanou mimozemskou krajinu – svět ledových hor střídaných planinami zamrzlého dusíku a metanu. Po více než dvou letech strávených neúnavným procházením a pečlivým studováním získaných dat NASA dospěla k novým pozoruhodným poznatkům o naší oblíbené trpasličí planetě. Ale u Pluta se sonda New Horizons and zdaleka nezastavila. Na Nový rok 2019 proletěla okolo objektu známého jako Ultima Thule, který je považován za prvotní stavební blok sluneční soustavy. NASA se tím podařilo uskutečnit nejvzdálenější průlet sondy v dějinách – planeta Ultima Thule leží 4 miliardy mil daleko od Země. Sonda tak vrhá světlo na jednu z nejméně prozkoumaných oblastí našeho solárního systému, známou jako Kuiperův pás. Nenechte si ujít tuto unikátní vesmírnou výpravu k Plutu a ještě dál.


18. 1., 22.00 hod. – Zvířecí superschopnosti

Zvířata jsou skutečnými superhrdiny našeho světa. Mají schopnosti, o kterých se nám lidem může jedině zdát. Některým dorůstají končetiny, o které přišli. Jiným rekordně rychle rostou kosti. A další můžou dlouhé měsíce spát, a přitom neztratit ani jediný sval. Takové schopnosti mohou pomoci nám lidem v boji proti nemocem, jako je Alzheimerova choroba, infarkt nebo osteoporóza. Jenže to, jak fungují zvířecí superschopnosti, je pro nás zatím záhadou. Jak to ta zvířata dělají? Na tuto otázku se vědci snaží odpovědět, aby mohli zachránit lidské životy. Na to, abyste našli nějaké zvíře se superschopnostmi, nemusíte vyrazit nijak daleko. Žije v lesích hned za našimi dveřmi. Srncům se každoročně regeneruje paroží. Narůstá jim závratnou rychlostí jednoho a půl centimetru za den. To je neuvěřitelné zvlášť proto, že paroží je vlastně kost. Vědci by rádi přišli na dvě věci. Zaprvé, co opakovaně spouští a zastavuje růst jejich paroží. Odhalení tohoto tajemství by nám mohlo napovědět, jestli by bylo možné nechat lidem znovu narůst končetiny, o které nešťastně přišli. Zadruhé by vědci chtěli zjistit, jakým způsobem srnci doplňují vápník do kostí. Srnec přitom není jediným zvířetem, které dokáže neuvěřitelné. Odhalte skutečné superhrdiny našeho světa, i co bychom se od nich mohli dozvědět, v tomto přírodovědném filmu.


19. 1., 21.00 hod. – Divoká Čína (Travnaté pláně)

Čína je země s nejroztodivnějším ekosystémem na světě. Žije tady neuvěřitelné množství zvířecích a živočišných druhů. Skvělý seriál Divoká Čína se zaměřuje na pět nejzajímavějších míst od starověkých pralesů přes tibetské pastviny nebo břehy řeky Jang-c’-ťiang až po čínská mega města a oceány, které Zemi draka obklopují. Sledujte vzácná zvířata a odhalte jejich dosud neznámé chování. Podívejte se na práci ochránců přírody. V pralesích se staneme svědky zuřivé bitvy o území mezi dvěma klany hulmanů uzdičkových. Dozvíme se o snaze zachránit tygra ussurijského a levharta mandžuského. Uvidíme, jak lišky horské loví na tibetských pláních malé hlodavce zvané pika nebo jak probíhá období páření nejmenšího čápa na světě. Dozvíme se o návratu sviňuchy hladkohřbeté a budeme pozorovat rituál páření nejstaršího mořského zvířete – ostrorepa východoasijského, který žil už před 300 miliony let. Ve městech se připojíme k čínskému druhu ježka, jenž se snaží přežít uprostřed rušného Pekingu, nebo rozpustilým makakům hodujícím na čínský Nový rok v náhorní prefektuře Kuej-jang. Odhalíme, jak se medúzy nedávno rozšířily ve vlnách oceánů. A budeme sledovat aktuální pokusy obnovit severní okraj korálového trojúhelníku v Jihočínském moři, jednoho z nejživějších a nejbohatších podmořských životních prostředí světa. Taková je divoká Čína, jakou jste ještě neviděli.


20. 1., 22.00 hod. – Královna mizející říše

Připravte se na velkolepý a dojemný příběh o mámě Frost, půvabné samici ledního medvěda, a jejích roztomilých mláďat. Během čtyřleté výpravy se norskému filmaři Asgeiru Helgestadovi podařilo kráčet v medvědích stopách a zachytit, jak se Frost snaží přežít a vychovat mladé, zatímco jí její domov doslova taje přímo pod tlapami.


21. 1., 20.00 hod. – Alpská jezera

Tento přírodovědný film nás zavede do fascinujícího světa hlubokých horských jezer. Dobudeme ledové paláce nečekané krásy. Ponoříme se do říše, ve které kdysi řádili skřítci, víly a horští trolové. Díky speciálním dýchacím přístrojům a upraveným kamerám vyrazíme na lov zvláštních nočních stvoření s ještě podivnějšíma očima. To si nesmíte nechat ujít!


22. 1., 20.00 hod. – Austrálie z ptačí perspektivy

Dokument Austrálie z ptačí perspektivy je velkolepou expedicí ve výšinách nad fascinujícím kontinentem protinožců, na kterém žijí zvláštní a jedinečná zvířata. Vysoko z nebes dobře uvidíme, jaký otisk zanechaly mocné přírodní síly na tak ikonických australských místech, jako je skalní monolit Uluru, Velký bariérový útes nebo jezero Eyre. Na všech těchto místech sestoupíme dolů na zem, abychom odhalili, jak místní topografie, klima a geografická izolace ovlivňuje zdejší zvířata. Austrálie z ptačí perspektivy není pouhou pohlednicí od protinožců. Tento snímek odhaluje nezničitelné pouto mezi zvířenou a krajinou.


24. 1., 21.00 hod. – Bizarní jídla IX (1. díl)

Jak nejlépe poznat místní kulturu? Řídit se heslem, že poznání prochází žaludkem. Andrew Zimmern, moderátor oblíbeného kulinářského cestopisného seriálu Bizarní jídla, se v deváté řadě vydává po stopách legendárních objevitelů Lewise a Clarka. Cestou ochutnává bohatou kuchyni severozápadního Pacifiku. Okoštuje mihule, slídí po korýších a sbírá mořskou sůl. Jeho vzrušující kulinářské dobrodružství pokračuje i v dalších dílech, ve kterých se Andrew prokouše jižanskou BBQ stezkou, skousne grilovaného mývala i králičí játra připravená stejně jako v dobách americké občanské války nebo se zastaví v ikonických restauracích podél slavné dálnice Route 66.


24. 1., 23.00 hod. – Sedm hvězdných věků (1. část)

Hvězdy jsou středobodem života. Životy lidí i všech ostatních tvorů na naší planetě – od bakterií v nejvyšších vrstvách atmosféry, až po bizarnosti v nejtemnějších hloubkách oceánů – závisí na naší vlastní hvězdě, kterou je Slunce. Většina hmoty, z níž se skládá známý vesmír, pochází z hvězd, a díky jejich gravitaci se dostává do oběhu. Dokonce i celá naše planeta a naše vlastní těla jsou stvořeny z hvězdného prachu upečeného v termonukleární troubě jasně zářících hvězd. Film Sedm hvězdných věků je kompletním a fascinujícím příběhem nejbrilantnějších objektů ve vesmíru.


25. 1., 22.00 hod. – Městská divočina (Stálí obyvatelé)

Plejtváci pronikají do newyorské řeky Hudson. Obrovské kolonie velkých kaloňů se zabydlely v australském městě Adelaide. Tučňáci brýloví našli útočiště a bezpečné hnízdiště v Kapském Městě. Seznamte se s neobyčejnými zvířaty, která žijí v nejrychleji se měnícím prostředím na světě – v našich městech. Zvířata se dokázala přizpůsobit městskému stylu života nečekaně dobře. Kromě toho, že se jim v urbanistickém prostředí daří využívat vlastní vrozené schopnosti, umí si také nápaditě poradit. Přírodovědný seriál Městská divočina vznikl v produkci BBC a inspiroval se epizodou Města ze série Planeta Země II. Zkoumá naše domovy z nového úhlu pohledu – očima zvířat, která tady žijí s námi. Objevte divočejší stránku světa, o němž si myslíte, že ho znáte.


27. 1., 22.00 hod. – Nebeští lovci: Jestřábi, káně a orli

Draví ptáci jsou symbolem síly, rychlosti a vznešenosti. V říši zvířat je skutečně jen málo dalších druhů, které bychom mohli popsat tolika superlativy. To, jak dravci využívají různé smysly, co dokážou za letu a také jak využívají množství různých loveckých strategií, si jednoduše zaslouží obdiv. Jestřábi, káňata a orli dobyli všechny kouty naší planety od vyprahlého suchého jihu, přes chladivě zamžená říční údolí, až k pobřežím Norska a na vrcholky nehostinných hor. Někteří z nich, například neuvěřitelně všestranný sokol, dokonce umí lovit v lesích. Jejich doslova sokolí oko nemá mezi ostatními zvířaty obdoby. Všichni dravci se živí lovem a dělají to s nesmírnou elegancí, se zdánlivě nenuceným půvabem a vysokou úspěšností. To je jen jeden z mnoha důvodů, proč jsou draví ptáci tak moc obdivovaní, dokonce romantizovaní tolika různými kulturami. Připoutejte se, prosím, a připojte se k nám při tomto leteckém dobrodružství se strhujícími výhledy do úžasného světa nebeských lovců.


28. 1., 20.00 hod. – Království ledňáčka

V údolích německého pohoří Westerwald žije u potoků ledňáček říční. Zima zde někdy trvá až do konce března. Pro ledňáčky znamená tuhá zima smrt, protože v zamrzlé vodě nemohou lovit. Ledňáček se živí výhradně malými rybami, které po ulovení omráčí prudkými údery. Aby se neporanil o ploutve či šupiny, polyká rybu vždy hlavou napřed. Mládě dostává zhruba každou hodinu jednu rybu, což je při sedmi mláďatech padesát ryb denně, a přitom ledňáček uloví jednu rybu zhruba na deset potopení. Čím jsou mláďata starší, tím více potravy potřebují, v osmi dnech věku je to zhruba deset ryb denně na mládě. Aby se dostalo na všechny, posunují se mláďata po nakrmení vždy o jedno místo. Rybí kosti mláďata vyplivují. Samec se o mláďata stará nakonec sám, protože samice ve druhé noře sedí na dalších vajíčkách. Tímto způsobem přivedou některé páry potomky třikrát do roka, aby příroda vyrovnala ztráty, které tito ptáci utrpí v zimě. Poznejte však také další obyvatele blízkých německých vod.


29. 1., 20.00 hod. – David Attenborough: Zázrak jménem vejce

Světoznámý přírodovědec a moderátor David Attenborough má velkou vášeň pro ptačí vejce. Tyto pozoruhodné výtvory matky přírody pečují o nový život, chrání ho před nepříznivými vlivy vnějšího světa, ale zároveň mu umožňují svobodně dýchat. Jsou dost silné na to, aby ustály plnou váhu rodičů, kteří je zahřívají. Na druhou stranu nejsou natolik silné, aby neumožnily ptáčeti vyklubat se na svět. Jenže jak takové vejce vlastně vzniká? Proč má zrovna takový tvar, jaký má? A co je možná zdaleka nejdůležitější: jaký je vůbec důvod ke snášení vajec? David Attenborough odhaluje v tomto snímku úžasná fakta o tomto zázraku přírody, kousek po kousku, od nakladení po vylíhnutí.


29. 1., 21.00 hod. – Divoká Skandinávie (1. díl)

Skandinávie je domovem proslulých Vikingů a zemí rozlehlých pobřeží, vysokých hor, odvážných dobrodruhů, starověkých civilizací i hlubokých lesů. Nenechte si ujít jedinečnou příležitost pohlédnout na mýty opředenou krajinu Norska, Finska a Švédska očima vikingských bohů vysoko z oblak. Toto je říše Vikingů a samotné srdce království matky přírody pohledem z nebes.


30. 1., 20.00 hod. – Nejkrásnější železnice světa II (1. díl)

Připravte se na nezapomenutelnou jízdu okolo sněhem pokrytých horských vrcholů, pohádkových hradů a dechberoucích přírodních krás. Tento seriál vás sveze kolem několika z nejkrásnějších míst světa. Vzrušující dobrodružství začíná na Novém Zélandě a pokračuje přes Šrí Lanku až na nekonečnou skotskou vysočinu. Zažijeme během něho opravdovou mexickou odyseu, nefalšovanou arktickou expedici i luxusní africké safari. Pojedeme vlakem a cestou se seznámíme s inženýry, kteří udržují neúnavné železné oře v pohybu, i s mnoha dalšími zajímavými osobnostmi, co pracují, cestují a žijí na těchto exotických trasách.

Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 16. 1. 2022





  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
14.01.2022 • Všechny čtyři grandslamy uvidíme v roce 2022 na Eurosportu - Australian Open již od 17. ledna
10.01.2022 • Záhady kolem bermudského trojúhelníku nepřestávají udivovat
10.01.2022 • Geniální Prima ZOOM podívaná
07.01.2022 • V neděli startuje druhý turnaj snookerové trojkoruny – Masters
02.01.2022 • Vydejte se do světa dokumentů na Prima ZOOM
01.01.2022 • The Little Drummer Girl na AMC

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist