Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 08:58:03   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Zakázané oblasti na Prima ZOOM

  Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 21.06.2022


Nejen proslulá Oblast 51, která se nachází v americké Nevadě a stala se centrem dohadů o UFO a různých konspiračních teorií, vzbuzuje zvědavost. Na Zemi existuje spousta míst, kam je vstup zapovězen a dostane se do nich jen málokdo. Vzrušující dokument Zakázané oblasti nás vezme na expedici právě do těchto míst. Nechte se svést na vlně tajemna díky Prima ZOOM.


V Etiopii se tým odvážlivců vydává na pátrání po svaté relikvii. Místní obyvatelé věří, že v prosté kapli ve městě Axum je ukryta bájná Archa úmluvy. Navštívíme také legendární zakázanou diamantovou oblast v jihozápadní Namibii. Právě tady, v této bývalé německé kolonii, v roce 1908 železničář jménem August Stauch spustil opravdovou nefalšovanou diamantovou horečku. A nebude chybět ani výlet na ostrov North Sentinel, který je všem outsiderům zapovězen. Dva průzkumníci, jimž se jako dosud jediným podařilo navázat mírumilovný kontakt s tajuplnými místními obyvateli, nám prozradí, co tam viděli a zažili.


Skrytá tajemství odhalí jedině Prima ZOOM:

28. 6., 20.00 hod. - Zakázané oblasti (repríza v pátek 1. 7. ve 13.25 hod.)

Každá doba a každá společnost má svá tabu. Ve světě existuje řada míst, která jsou, nebo byla dřív, zcela zapovězená. V etiopském městečku Aksum se traduje, že je v jednom ze zdejších kostelů uschován nejposvátnější předmět judaismu, Archa úmluvy s Desaterem přikázání. Z ústředního židovského symbolu se stal mocný nástroj křesťanů. Archa podle Bible vznikla před 3000 lety na Sinaji, později byla umístěna v jeruzalémském chrámu. Odtud byla patrně ukradena do Etiopie. Do Aksumu se každoročně sjíždějí poutníci, ale nikdo z nich Archu neuvidí. Kostel je neustále střežen mužem, který nikoho nepustí dovnitř. Před 150 lety ji jako jediní spatřili arménští mnichové, když etiopský princ porušil tabu a dal jim svolení. Podle nich ale jde o repliku ze 13. až 14. století.

Část mořského pobřeží v Namibii je už sto let zakázanou oblastí. Na mořském dně i na pobřeží jsou naleziště diamantů, které patří k těm nejryzejším na světě. Vznikly před 100 miliony let ve Dračích horách a na povrch se dostaly při sopečné činnosti. Začátkem 20. století, kdy byla země německou kolonií, tu vypukla diamantová horečka. V prvních dvou letech se vytěžilo 141 000 karátů, pětina celkové těžby diamantů. Od roku 1990, kdy získala Namibie nezávislost, těží diamanty polostátní společnost. Těžba diamantů má nyní budoucnost hlavně v moři, filtrováním písku z mořského dna.

V Indickém oceánu leží Andamanské ostrovy, patřící k Indii. Na jeden z nich, Severní Sentinel, nesmí žádný cizinec. Zdejší Sentinelci byli v minulosti považováni za velmi nebezpečný národ, za kanibaly a na všechny návštěvy útočili luky a šípy. Toto tabu porušil jako první britský státní úředník Maurice Vidal Portman, který se na přelomu 19. a 20. století snažil kmeny dokumentovat. Posledním byl americký misionář John Allen Chau, kterého v roce 2018 Sentinelci zabili. Na začátku britské koloniální éry bylo na ostrovech více než 3000 domorodců, ke konci pouhé stovky. Snahy o sblížení byly jimi odmítány.

Indickému antropologickému týmu se nakonec v 80. letech podařilo se Sentinelci uzavřít mír. Navazování kontaktů však přineslo Sentinelcům a domorodcům na dalších ostrovech jen nemoci, utrpení a smrt. Nechtějí žít v civilizované společnosti, ale podle svých tradic. Územím Jarawů na hlavním ostrově probíhá silnice, kam se vypravují turisté, aby si vyfotografovali lidi z doby kamenné. Větší část obyvatel Andamanských ostrovů už přišla o svá území, byla zabita nebo vysídlena.

Odhalte další tajemství díky Prima ZOOM!


Filip Budák, Marketingový a PR konzultant, SOLOOTIONS powered by FTV Prima, 20. 6. 2022


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
23.06.2022 • TV Nova a Voyo představují nové projekty pro rok 2023! Na co se můžete těšit?
20.06.2022 • Tragédie, která mnoha lidem převrátila život naruby: ČT odvysílá dokument Tornádo – rok poté
18.06.2022 • Show Jana Krause – 22. 6. 2022
14.06.2022 • Na JOJke štartuje rodinný seriál Šťastná rybka!
13.06.2022 • Televize Prima pouští do světa Dobré zprávy
12.06.2022 • Show Jana Krause – 15. 6. 2022

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist