Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 09:33:35   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Svědek obžaloby - mrazivá povídka od Agathy Christie na Viasat Epic

  Autor: CHILLICOM/Epic Drama , e-mail: info@epicdrama.cz Přidané: 05.12.2022


Nesmrtelné příběhy spisovatelky Agathy Christie se objevují na televizních obrazovkách poměrně často. Vždyť kdo by neznal galantního Hercula Poirota se stále dokonale zastřiženým knírkem? Diváky ale jistě potěší i třídílná adaptace povídky “Svědek obžaloby”, kterou autorka původně sepsala pro časopis. Premiéra první části proběhne 7. prosince 2022 od 21 hodin na Epic Drama.


Příběh odehrávající se roku 1920 v britské metropoli začne hned zostra. Brutální vražda bohaté Emily Frenchové otřese tamní smetánkou. Viníka ale není třeba dlouho hledat. Mladý prospěchář Leonard Vole a jediný dědic mrtvé nechtěl čekat na pohádkové jmění, a tak zabíjel. Nebo je vše jinak? Začněte rozplétat klubko klamu, touhy a lásky a zjistěte, jak je první zdání ošidné. V článku, který vám přinášíme, odhalujeme ale i další zajímavá fakta o povídce a jejích adaptacích.


Poprvé jako “Ruce zrádce”

“Svědka obžaloby” poprvé publikoval povídkový magazín Flynn’s. Tehdy ale příběh vyšel jako “Ruce zrádce”. Až v roce 1933 se jako součást sbírky “Smrtonoš” objevil pod dnes známým názvem. Paradoxní na této skutečnosti je fakt, že sbírka obsahovala příběhy s prvky nadpřirozena, tedy až na jeden. Hádejte který.


Divadelní adaptace s překvapivým závěrem

Agatha Christie v roce 1953 příběh znovu reinkarnovala jako divadelní hru “Svědkyně obžaloby”. Opět s úspěchem. Recenzenti nešetřili chválou, především pak díky velmi záhadnému konci, ale k tomu se ještě dostaneme. Hra byla dokonce v roce 1995 zařazena organizací Mystery Writers of America mezi sto nejlepších mysteriózních románů všech dob. Hrála se jak v Londýně, tak na Broadwayi.

Divadelní adaptace vzbudila takové nadšení, že se během dvou let odehrálo neuvěřitelných 645 představení. Christie pro divadlo upravila některé postavy a scény. Především pak závěr, který je jiný než v původní povídce, zamotal hlavu divákům i recenzentům. Spisovatelka tento krok obhajovala tím, že na jeviště se více hodí teatrálnější zakončení, což se nakonec ukázalo jako prozaický tah. A co víc, zločin ve hře zůstal nepotrestaný, což v padesátých letech bylo velmi neobvyklé. Spravedlnosti přece musí být dosaženo. Podle Christie ano, ale na jevišti to lze přehlédnout. Přeci jen na prknech, která znamenají svět, jde v prvé řadě o umělecký zážitek.

K první filmové adaptaci hry došlo roku 1957. Režie se ujal Billy Wilder a před kameru se mimo jiné postavila Marlene Dietrich, která dokonce kvůli roli podstoupila plastickou operaci, či oblíbený Charles Laughton. Film byl nominován na 6 Oscarů a stal se diváckým hitem. I Christie jej pochválila, což u ní nebylo až tak zvykem.


Televizní minisérie se drží původní povídky

Novou minisérii, kterou uvede Epic Drama, natočila BBC. Oproti všem předchozím filmovým a televizním zpracováním je založena na původní dvacetistránkové povídce. Jak se autoři k této výzvě postavili? Sarah Phelpsová, která připravila televizní verzi pro BBC, uvedla, že šlo o obrovskou výzvu. Musela čerpat z mnoha detailů z krátkého příběhu a rozvinout je do audiovizuální podoby v souladu s duchem doby. Vždyť “Svědek obžaloby” se odehrává jen několik let po první světové válce.

Legendární mrazivý příběh režíroval Julian Jarrold. V hlavních rolích se divákům představí Toby Jones, Andrea Riseborough, Kim Catrall a Billy Howle. Těšte se na ně 7. prosince 2022 od 21:00 hod. na Epic Drama. Trailer: https://youtu.be/M5PD5RRQ3JY


Karel Kapinus, Managing Director, CHILLICOM, 5. 12. 2022


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
09.12.2022 • MET: Live In HD: Slavná kniha, oscarový film a hvězdně obsazená opera Hodiny v sobotu 10. 12.
05.12.2022 • Nabytý dokumentární týden na Prima ZOOM
02.12.2022 • Prosinec na CBS Reality ve znamení zkrocení všeho zlého
01.12.2022 • Vánoce na TV Paprika
28.11.2022 • Magický prosinec začíná na Prima ZOOM
24.11.2022 • V pátek se jede úvodní sjezd SP v alpském lyžování

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist