Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Neděle • 28.04.2024 - 07:24:03   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

BFBS Germany - úspěšná historie německého rádia

  Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 20.06.2023


Bývalí kavalíři stanice BFBS se každoročně setkávají na "BFBS Cologne Re-Union" (Setkání BFBS v Kolíně nad Rýnem), aby si osvěžili vzpomínky a ještě jednou oživili starou slavnou rozhlasovou dobu v Kolíně nad Rýnem.Historie britské vojenské stanice BFBS v Německu je úspěšnou historií, která také ovlivnila i generace mladých německých rozhlasových posluchačů.


Sahá daleko zpět až do padesátých let minulého století, kdy BFBS, British Forces Broadcasting Service (Britská armádní vysílací služba), se tehdy ještě nazývala BFN British Forces Network (BFN Britská armádní síť) a dne 29. 7. 1945 zahájila své vysílání v hamburské hudební hale Musikhalle. Síť BFN byla založena, aby poskytovala britským ozbrojeným silám rozhlasové programy a nabídla spojení s domovem.

V raných letech stanice ještě neexistovala vlastní stanice pro Německo. Programy byly místo toho vysílány z Velké Británie a přijímány na krátkovlnných kmitočtech v Německu. To se však změnilo na konci padesátých let minulého století, když BFN Germany otevřela v Hamburku vlastní stanici, s tenkrát ještě naprosto neznámým diskžokejem jménem Chris Howland. Díky jeho zábavním kvalitám se na něj již o něco později soustředila i německá televize a rozhlas a také kinematografie. Na rozdíl od AFN, American Forces Network (Americká armádní síť) ve Frankfurtu, nebyli moderátoři/diskžokejové BFBS žádní vojáci.

V roce 1954 se uskutečnilo přestěhování BFN Germany z Hamburku do Kolína nad Rýnem, uprostřed noblesní vilové čtvrti Marienburg. Do přepychové vily bývalého majitele obchodního domu Leonharda Tietze (později Kaufhof), na Parkstraße 61 (Parková ulice 61), se nastěhovalo nové sídlo. Síť BFN pro svůj vysílací provoz v Kolíně nad Rýnem přijala i německé pracovníky, jako jsou zvukaři, sekretářky a knihovníky pro archiv gramofonových desek. Z Kolína nad Rýnem začala vysílat stanice BFBS Germany, rozsáhlý rozhlasový program pro britské vojsko v Německu. A i tady patřil Chris Howland k diskžokejům od první hodiny (vysílání). Vysílaly se nejen aktuální zprávy a hudba, nýbrž i zábavná show, sportovní přenosy a speciální pořady pro rodiny vojáků. V roce 1964 se ze sítě BFN stala stanice British Forces Broadcasting Service, BFBS.

Netrvalo to dlouho, aby stanice BFBS oslovila nejen britské vojáky rozmístěné v Německu a jejich rodiny, nýbrž také stále více i mladých německých posluchačů. Ostatně pod podezíravým pozorováním také nejedné veřejnoprávní německé stanice. Zatímco veřejnoprávní média se ve svých hudebních pořadech spoléhala na německé šlágry a francouzské šansony, stanice BFBS Germany si podmanila srdce svých posluchačů novinkami v angličtině a aktuálními výsledky britských žebříčků populární hudby. To, že stále více mladých německých posluchačů si naladilo britskou stanici, bylo s nechutí zaznamenáno ve veřejnoprávním rozhlase na Wallrafově náměstí v Kolíně nad Rýnem a v hamburské ulici Rothenbaumchaussee. Museli zažít to, jak rozhlasoví profesionálové z britských ostrovů vytvářeli mladé rádio se vzpružující profesionální lehkostí, aby si získali srdce mladých německých rozhlasových posluchačů. Stanice BFBS pravidelně hrála novinky, které byly vydané ve Velké Británii a v USA dlouho předtím, než je bylo možné poslouchat, pokud vůbec, o měsíce později v německých rozhlasových programech.

K nejvíce poslouchaným hudebním pořadům stanice BFBS šedesátých a sedmdesátých let minulého století patřil "Saturday Club" (Sobotní klub) s Brianem Matthewsem a legendární sobotní pořad Top Twenty-Show (Show nejlepších dvaceti), produkovaný v Londýně stanicí BBC, m. j. s Tommym Vancem jako moderátorem. V následujících desetiletích stanice oslovila milióny posluchačů, včetně mnoha německých posluchačů, kteří byli nadšeni pestrostí a kvalitou programu v angličtině, a také jeho uvolněně hovořícími diskžokeji. K nim patřili m. j. Chris Howland, Peter McDonagh, Dave Lee Travis, Steve Mason, Stephen Withers, David Rodigan, Alan Bangs, John Peel, Colin Rugg, Guy Francis, Richard a Andy Astbury. Bylo jen několik rozhlasových hvězd, které se pro britské vojsko a jejich příslušníky dávno stalo "členy rodiny". Pro milióny mladých rozhlasových posluchačů se stali "rozhlasovými hvězdami", o kterých se příští ráno mluvilo ve škole, v kruhu přátel nebo na pracovišti.

„Civilní“ posluchači byli britskou armádní stanicí přijímáni jen jako „neoficiální hosté“, neboť oficiálně je nesměla stanice BFBS zapojit do svých programů, kvůli statusu vojska NATO, což byl právní základ pro její vysílací provoz. Přesto stanice BFBS Germany dostávala měsíčně asi tři tisíce dopisů od posluchačů, včetně pravidelně až šesti seti dopisů od německých posluchačů.
V listopadu roku 1990 byl po třiceti šest letech uzavřen kolínský vysílací dům "Cologne-Broadcasting-House“ v Kolíně nad Rýnem-Marienburgu a vysílací provoz byl přemístěn do Herfordu. Pozorovatelé v oboru se domnívali, že v zákulisí německá mediální politika upozorňovala Brity na respektování právního postavení stanice. Z oficiálního britského hlediska byla změna sídla odůvodněná tím, aby se stanice BFBS přizpůsobila měnícím se požadavkům a strukturám britského vojska.

Téměř čtyřicet let stanice BFBS Germany v Kolíně nad Rýnem, stejně jako i americký protějšek AFN v Frankfurtu, Hilversum 3 a Radio Luxemburg, až dodnes měly na naši německou rozhlasovou scénu rozhodující vliv. Historie britské armádní stanice BFBS v Německu byla ovlivněna angažovaností, profesionalitou a úsilím, aby nabídla britskému vojsku spojení s domovem. Jako důvěryhodný zdroje informací a zábavy pro britské vojsko v Německu stanice BFBS Germany současně uskutečnila důležité kulturní přemostění mezi našimi zeměmi.


BFBS Germany Re-Union v Kolíně nad Rýnem

Jak intenzivní vzpomínky i po desetiletích ještě mohou být na „stará dobrá kolínská léta BFBS Germany“, to již mnoho let dokazuje „BFBS Germany Re-Union“ v Kolíně nad Rýnem, způsob setkání třídy, kde se jednou ročně sejdou bývalí odpovědní pracovníci za program, diskžokejové, zaměstnanci, zvukaři a pracovníci zvukového archivu, ale i dlouholetí přátelé z německého hudebního a mediálního průmyslu, aby si osvěžili společné vzpomínky. Mnoho z nich proto riskovalo dlouhou cestu ze svého domova ve Velké Británii nebo ze svého aktuálního sídla stanice BFBS na Kypru nebo Maltě, aby se shledalo se starými přáteli ze společných časů v Kolíně nad Rýnem.

Minulý svatodušní víkend se po tříleté přestávce způsobené koronavirovou pandemií, opět sešlo mnoho bývalých kavalírů stanice BFBS a přátel v Kolíně nad Rýnem, aby si připomněli staré dobré legendární rozhlasové dny v Kolíně nad Rýnem-Marienburgu. Mezi přítomnými byl m. j. bývalý vedoucí stanice Colin Rugg, legendy stanice BFBS Richard Astbury, Chris Russel, Tony Orsten, Karen Margolis, Charly Lowndes, Monika Howland (vdova po Chrisi Howlandovi), Guy Francis a Andy Astbury. Přítomni byli také bývalí zvukoví mistři, pracovníci zvukového archivu, sekretářky a přátelé z německého mediálního průmyslu, včetně bývalé novinářky stanice WDR, Carmen Thomas.

Letošní setkání skvěle zorganizoval Jürgen Boernig, bývalý zvukař stanice BFBS a Heidi Brauer, která je mnoho desetiletí věrná posluchačka z bývalé NDR a která mnoho let před pádem berlínské zdi potají a pravidelně poslouchala stanici BFBS. Díky stanici BFBS dnes Heidi mluví perfektně anglicky.

Příští setkání se uskuteční v červnu 2024, tradičně v Kolíně nad Rýnem.


S využitím zdroje: Walther Kahl a Jürgen Boernig, redakce Radioszene.de, 12. 6. 2023, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
20.06.2023 • Skupina Prima slaví 30 let na pozici komerční jedničky. Divákům na podzim nadělí nový romantický seriál Eliška a Damián
13.06.2023 • Dvacet let digitálního krátkovlnného vysílání z Erlangenu
09.06.2023 • ServusTV Deutschland ukončí na konci roku 2023 lineární vysílání
06.06.2023 • Nova Lady a Arena Sport 2 nově na Skylinku
01.06.2023 • Začíná přesun na nový satelit Hot Bird 13G
31.05.2023 • Družice BADR-8 úspěšně vynesena do kosmu

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist