Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 27.04.2024 - 12:07:44   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

RTVS ponúkne divákom aj poslucháčom počas veľkonočných sviatkov pestrý televízny aj rozhlasový program

  Autor: RTVS , e-mail: info@rtvs.sk Přidané: 24.03.2024


Veľká noc je najvýznamnejším sviatkom kresťanského cirkevného roka a zároveň má silné prepojenie aj so slovenskými tradíciami. RTVS tak v rámci veľkonočnej programovej ponuky v televíznom a rozhlasovom vysielaní reflektuje silný náboženský charakter týchto sviatkov. Televíznym divákom ponúkne však aj zaujímavé premiérové dokumenty a nezabúda ani na obľúbené zábavné programy a premiérové rozprávky pre najmenších.


Rozhlasoví poslucháči sa môžu tešiť na premiérové rozhovory, fíčre, a tiež aj bohatú ponuku rozhlasových hier pre malých aj veľkých a klasickú hudobnú produkciu.


Jednotka

Jednotka divákom už tradične ponúkne viacero priamych prenosov z najdôležitejších momentov slávenia Veľkej noci, ako aj dokumentárne a dramatické programy s kresťanskou tematikou. Na Veľký piatok, ktorý je najväčším sviatkom v roku pre evanjelických veriacich, odvysiela naživo Služby božie z Poltára. Na Veľkonočnú nedeľu, ktorú ako najväčší sviatok slávia katolícki veriaci, prinesie divákom v priamom prenose Slávnostnú svätú omšu s pápežom Františkom z Vatikánu a následne tradičné požehnanie mestu a svetu Urbi et Orbi.

V duchu kresťanskej tradície Veľkonočných sviatkov uvedie Jednotka aj hrané filmy a minisérie. Na Veľký piatok odvysiela Jednotka na poludnie dvojdielnu taliansku životopisnú minisériu Volajte ma František a vo večernom vysielaní biblický príbeh americkej produkcie Syn Boží.

Ranné vysielanie počas všetkých štyroch dní je určené najmenším divákom. Jednotka pripravila množstvo slovenských klasických rozprávok ako Falošný princ, Čert vie prečo, Sokoliarova dcéra, Zhŕňajova nevesta, či O hlúpej žene, Rozprávky bratov Grimmovcov a premiéry z pôvodnej tvorby Robin a dokumentárny film z cyklu EBU Dokážeš to! Matúš - bojím sa výšok o talentovanom 12-ročnom chlapcovi, ktorý chce dodržať sľub a prekonať strach z výšok.

Klasika bude vo vysielaní Jednotky zastúpená štvordielnym spracovaním románu Victora Huga Bedári (od piatku do pondelka popoludní), filmovou minisériou Sissi (od piatku do soboty podvečer) a francúzskym dobrodružným filmom Cartouche (v pondelok o 17.05 h) s Jeanom Paulom Belmondom a Claudiou Cardinale v hlavných úlohách.

Zo súčasnej filmovej tvorby sa môžu diváci tešiť na filmy Naučte sa milovať (v piatok o 20.30 h), Láska v Monaku (v pondelok o 22.05 h) a premiéru talianskej romantickej komédie Ak ma opustíš, vezmem si ťa (v pondelok o 20.30 h).

O zábavu divákov sa postarajú veľkonočné vydania relácií Záhady tela a Neskoro večer a v nedeľu o 20.30 h si na Jednotke zasúťažia najlepší z najlepších v Dueli šampiónov.


Dvojka

Sviatočnú ponuku programov na Dvojke bude tvoriť až 6 nových dokumentárnych filmov RTVS a výnimočné slovenské hudobné projekty. Chýbať nebudú ani tituly neodmysliteľne späté so spomínaným obdobím, či už ide o očakávané duchovné programy a zvykoslovie, ale aj kvalitnú dramatickú tvorbu. Výnimočnosť podčiarkne aj premiérový večerníčkový seriál. Od začiatku veľkonočných prázdnin (od 28. marca) sa totiž vráti na obrazovky obľúbený prírodopisný seriál pre deti Mláďatá s dvanástimi novými časťami, ktoré upútajú nielen jarnou tonalitou.

V piatok 29. marca podvečer o 18.25 h sa detskí diváci môžu tešiť na premiéru animovanej rozprávky Myši patria do neba. Myšička Šupito každého presviedča o tom, že je tou najodvážnejšou myškou na svete a že sa ničoho nebojí. Opak je však pravdou, zo všetkého sa roztrasie. Po nečakanom a nešťastnom zážitku sa myšička Šupito s lišiakom dostanú do zvieracieho neba. Budú spolu putovať po nebeských atrakciách a zažijú mnoho dobrodružstiev, ktoré ich zblížia. Večer ponúkne Dvojka až dva premiérové duchovné dokumenty. O 20.10 h dokumentárny film Posledná večera o rekonštrukcii najznámejšieho obrazu Leonarda da Vinciho - Poslednej večere a o 20.35 h dokumentárny film Brat Štefan. 17. storočie bolo obdobím vojen, náboženskej neznášanlivosti a násilia. Svätá stolica vyslala do našich krajov apoštolských misionárov – minoritov. Tí si v osade Rad na Zemplíne založili malý kláštor a v roku 1639 ku nim vstúpil aj 18-ročný šľachtic Štefan Iglódy, pôvodom kalvín. Udalosti, ktoré sa odohrali o pol roka neskôr, dňa 6. novembra 1639, svedomito zozbieral a opísal vo svojej správe taliansky minorita Ján Krstiteľ Astorio z Ferrari. Duchovný rozmer Veľkej noci umocní predovšetkým tradičný priamy prenos Krížovej cesty z rímskeho Kolosea za účasti pápeža Františka o 21.10 h.

Na Bielu sobotu, 30. marca, odvysiela Dvojka o 20.10 h premiérový dokument Pozor, padá SNG!, ktorý zaznamenáva príbeh rekonštrukcie Slovenskej národnej galérie, no v skutočností vraví omnoho viac. Proces rekonštrukcie bol strastiplný a režisérky filmu Jana Durajová a Lena Kušnieriková boli po celý čas pri tom. Desať rokov sprevádzali generálnu riaditeľku galérie Alexandru Kusú a zaznamenávali jej zápas s mnohými veternými mlynmi. O 22.20 h sa diváci môžu tešiť na premiérový hudobný zážitok v programe Sting – koncert na zámku Chambord.

Veľkonočná nedeľa sa bude na Dvojke niesť v znamení trojice premiérových dokumentov. Predpoludním o 10.45 h to bude dokument Keď ide o život. Hasiči vyrážajú k požiarom v bytových domoch až 500-krát ročne. Tragické požiare v Prešove v roku 2019 a v Handlovej v roku 2022 zmenili vnímanie obyvateľov panelákov aj prístup hasičov. Nový dokument z banskobystrického štúdia približuje odvážnu a neľahkú prácu mnohých mužov a žien v hasičskom zbore. O 12.05 h ponúkne divákom portrét dlhoročného sólistu SND, legendárneho operného speváka v dokumente Ondrej Malachovský. Večer o 20.10 h ponúkne Dvojkatretiu časť trojdielnej dokumentárnej série o divokej prírode Chránenej krajinnej oblasti Poľana - Divoká Poľana – Vlci z Poľany.

V nedeľu podvečer o 18.25 h siDvojka pre najmenších divákov prichystala aj televíznu premiéru koprodukčného dobrodružného filmu RTVS Mimi. Dobrodružný príbeh o odvážnej Romy, ktorá sa nebojí a nevzdáva, odhalí detskému divákovi tajomný les a ukáže, že bojovať, za to, na čom nám záleží, je správne. Snímka oceňovanej režisérky Miry Fornay mala svetovú premiéru na medzinárodnom festivale v Berlíne a natáčal sa v dunajských lesoch v okolí Bratislavy.

Veľkonočný pondelok, 1. apríl, oslávi Dvojka ďalšími premiérovými reláciami. O 12.10 h ponúkne divákomslávnostný koncert Detského a dievčenského speváckeho zboru Slovenského rozhlasu pri príležitosti 70. výročia vzniku doplnený výpoveďami osobností dirigentov, umelcov a bývalých členov pod názvom S piesňou do života. Večer sa diváci môžu tešiť na špeciálne veľkonočné vydanie obľúbenej zábavnej šou RTVS Lov slov (o 20.10 h). Trojica špeciálnych hostí – Matej Landl, Lukáš Latinák a Tomáš Hudák sa postará o finančnú výhru, putujúcu na dobročinné účely (výhra poputuje Lige za duševné zdravie na projekty spojené s duševným zdravím detí), ale aj o jedinečnú zábavu. O 20.35 h odvysiela Dvojka exkluzívny hudobný projekt RTVS s názvom Lasica píše Čekovskému. Pred svojou smrťou napísal Milan Lasica niekoľko textov, ktoré venoval svojmu priateľovi Mariánovi Čekovskému. Ten ich zhudobnil a kreatívna dvojica dokonca plánovala spoločný koncert. Nestihol sa však zrealizovať. Teraz sa ale výsledok ich kreatívnej spolupráce dostáva na svetlo sveta – Marián Čekovský ich predstaví na jedinečnom koncerte, v sprievode svojej kapely, orchestra Štátnej filharmónie Košice a hudobných hostí, vrátane Ľubice Čekovskej či Petra Lipu.


RTVS :24

Spravodajský okruh RTVS :24 bude aj počas veľkonočných sviatkov prinášať divákom pravidelné informácie prostredníctvom relácií Správy :24 a Aktuálne :24. Prvý spravodajský blok bude vysielaný od 7.00 h ráno a posledný o 22.00 h. Odvysielaná bude aj relácia Interview :24 s katolíckym kňazom Františkom Trstenským či premiéra relácie Komentáre dňa. Cez víkend ponúkne RTVs :24 premiéru relácií Archív :24, Týždeň vo svete či Kultúra SK. Na Veľkonočnú nedeľu odvysiela naživo slávnostnú svätú omšu s veľkonočným pápežským požehnaním Urbi et Orbi z Vatikánu.


Rádio Slovensko ponúkne v týždni od 25. do 29. marca vždy o 11.40 h päťdielny seriál Príbeh na týždeň - Príbeh Košického dómu od autora Lukáša Mana. V nedeľu 31. marca o 11.45 h odvysiela naživo prenos z pápežského pozdravu mestu a svetu Urbi et Orbi z Vatikánu. Veľkonočný pondelok v Rádiu Slovensko prinesie o 12.20 h rozhlasovú premiéru hry Radošinského naivného divadla Madona s dieťaťom.


Rádio Regina v celoslovenskom vysielaní pripravuje na Veľký piatok 29. marca 9.05 h mimoriadne Služby Božie zEvanjelického kostola v Bardejove. Večer o 18.00 h poteší malých poslucháčov v rámci relácie Dobrú noc, deti! premiérourozhlasovej rozprávky Jonn Fosse: Sestra.

Na Veľkonočnú nedeľu ponúkne Rádio Regina o 9.05 h v celoslovenskom vysielaní Rímskokatolícku svätú omšu z Kostola Svätej rodiny v Bratislave.


Rádio Regina Západ poteší poslucháčov na Zelený štvrtok o 12.30 h pásmom spomienok na výraznú osobnosť duchovnej služby na Slovensku posledných rokov, katolíckeho kňaza Augustína Dršku pod názvom Kňaz s veselou dušou. Rodák z Kútov na Záhorí, dlhé roky pôsobiaci v Bratislave dostal prezývku „misionár sídlisk“, pretože mal svojský spôsob, ako pritiahnuť do kostola čo najviac ľudí: cez humor, rozdávanie cukríkov deťom, záujem o rodiny. Na Veľký piatok 29. marca o 12.30 h ponúkne rozhovor s rehoľnou sestrou, ktorá Slovákom sprístupňuje zaujímavú duchovnú literatúru talianskych mystikov cez preklady z taliančiny do slovenčiny - Okná v duši sestry Margity. O 14.05 h odvysiela Rádio Regina Západ publicistické pásmo Levická kalvária o úspešnom snažení nadšencov, ktorí v roku 2008 obnovili a oživili Levickú kalváriu, ktorá po druhej svetovej vojne takmer splynula s prírodou. Na Bielu sobotu o 14.00 h sa poslucháči dozvedia o živote padre Leonarda Pawlaka, aj o každodennosti, viere, odvahe a pokore v relácii Tichá a prítomná láska...


Rádio Regina Stred sa na Veľký piatok, 29. marca v predpoludňajšom prúdovom vysielaní od 9.05 h vyberie na kalváriu v Banskej Štiavnici. Moderátori sa naživo ozvú priamo z areálu historicky mimoriadne významnej pamiatky, kde sa snažia o obnovu duchovného života. O 13.05 h ponúkne Rádio Regina Stredrozhlasový dokument Postav kríž, ktorý prináša príbeh 70-ročného Jozefa Sarvaša z Hriňovej. Ten sa na podnet živého sna pustil do stavania takmer päťmetrového kríža, čomu sa nikdy nevenoval. Hlboká viera ho napriek viacerým prekážkam poháňala, aby svoje dielo dokončil. O 16.05 h sa odvysiela Rádio Regina Stred reláciu Zahrajte mi túto! s moderátorkou Hanou Kútikovou, ktorá prinesie aj príspevky o symbolike Veľkého piatka v ľudových zvykoch a príležitostnú poéziu.

Biela sobota v Rádiu Regina Stred ponúkne rozprávanie vynikajúcich fujaristov a píšťalkárov z Podpoľania Karola Kočíka a Milana Ďuricu o vzťahu inštrumentalistov zo stredného Slovenska k viere a jej prejavoch v každodennom živote i v piesňach v relácii Klenotnica ľudovej hudby s podtitulom Bože môj a Pán môj popoludní o 15.05 h.

Veľkonočná nedeľa v Rádiu Regina Stred v relácii Studnička o 15.05 h ozrejmí čo z veľkonočných zvykov sa v nezmenenej forme zachovalo a čo už má celkom iný význam. O 20.05 h v hudobnej relácii Kapela hraj! porozpráva vojnový veterán a priamy účastník Slovenského národného povstania Vladimír Strmeň o veľkonočných zvykoch v Starých Horách v 30. rokoch minulého storočia.


Rádio Regina Východ odvysiela na Veľký piatok 29. marca o 12.30 h výnimočný Veľkonočný muzikál z Granča.Herecké výkony amatérskych hercov z farností pod Braniskom a piesne, ktoré boli vytvorené na motívy hitov skupiny ABBA – sa pretavia do veľkonočného muzikálu Príbeh Veľkej noci. Jeho atmosféru zachytí Martina Vašková v relácii Veľkonočný muzikál z Granča, v ktorej budú protagonisti muzikálu hovoriť nielen o samotnom muzikáli, veľkonočnom príbehu spred vyše 2000 rokov, ale aj ich osobnom prežívaní sviatkov Veľkej noci.

V sobotu 30. marca ponúkne Rádio Regina Východ o 13.00 hPublicistické pásmo Kristíny Bertičovej: Stará hudba ao 14.05 h v rámci relácie Komorník a dôverník Františka Jozefa II. nazrie Regina Východ do života Eduarda Kapyho - jednej z takmer zabudnutých osobností z regiónu Šariša.

Na Veľkonočný pondelok o 14.00 h odvysiela Rádio Regina Východ záznam verejnej nahrávky rovnomennej relácie Ženy sa čítajú plný čítania textov obľúbených ženských autoriek. O 16.05 h sa v relácii Zahrajte mi túto! o svoje spomienky i o podoby súčasného prežívania Veľkej noci podelí moderátorská trojica tejto relácie Natália Hrebíková, Zuzana Bobriková a Milan Rendoš.

Na vlnách Rádia Regina Východ počas veľkonočného víkendu už tradične zaznejú aj relácie, ktoré pripravuje Redakcia národnostného vysielania RTVSpre národnostné menšiny žijúce na Slovensku. Aj tento rok to bude pestrá mozaika veľkonočných zvykov tak, ako sa udržali v prostredí národnostných menšín. V sobotu (30. marca) od 19.00 h to bude relácia Na slovíčko o zvykoch nemeckej menšiny s Alexandrou Popovičovou, od 20.00 h sa v sprievode Natálie Hrebíkovej poslucháči započúvajú do relácie My, Rusíni v ktorej sa bude hovoriť o pôvode a význame duchovných piesní Veľkého pôstu vo východnom obrade a od 21.00 h hodinový Poľský magazín prinesie zaujímavosti o veľkonočných zvykoch poľskej menšiny s Małgorzatou Wojcieszynskaou. V relácii Tu je to miesto od 22.00 h Štefan Štec priblíži tzv. strastný týždeň vo zvykoch Rusínov, od 23.00 h bude v relácii Korene Ľudmila Garjanská hovoriť s etnologičkou Nadeždou Varcholovou o veľkonočnom pôste v tradícii Ukrajincov na Slovensku a do polnoci zaznie aj Hudba národností, ktorá bude venovaná zvykom Rusínov na Bielu Sobotu. Na Veľkonočnú nedeľu 31. marca začne národnostné vysielanie s Klárou Kohoutovou o 20.00 h reláciou Český magazín o veľkonočných zvykoch českej menšiny na Slovensku, od 21.00 h ju vystrieda relácia Za zrkadlom, v ktorej sa o veľkonočných sviatkoch v rómskom prostredí Roman Goroľ porozpráva s ľuďmi z grécko-katolíckej misie na Sigorde. Večer ukončia dve relácie venované rusínskym zvykom na Veľkú noc a to Muzika etnika (od 22.00 h) a Tu je to miesto (od 23.00 h). Oboma bude sprevádzať vo folklórnej obci známy spevák a rozhlasovú redaktor Štefan Štec.


Rádio Devín pripravilo bohatú veľkonočnú programovú ponuku. Na Veľký piatok odvysiela o 08.50 h prvú časť rozhlasovej hry Charlotte Brontëová - Jana Eyrová a o 14.00 h sa poslucháči môžu tešiť na jej druhú časť. O 10.00 h v relácii Ars musica zaznie sakrálna hudba veľkých skladateľov 16. – 20. storočia: Thomasa Tallisa, Heinricha Schütza, Johanna Sebastiana Bacha, Johannesa Brahmsa, Johna Tavenera a ďalších. O 16.00 h ponúkne Hudobná mozaika známe aj neznáme diela s témou Veľkej noci. Večer o 19.00 h sa poslucháči môžu tešiť na Koncertné Rádio Devín, ktoré ponúkne jedno z najslávnejších Haydnových diel, tradične zaznieva v predveľkonočnom čase Sedem posledných slov nášho Spasiteľa na kríži. Nočný program uzavrie o 23.00 h relácia Musica slovaca s témami kríža a bolesti zo straty v Meditácii pre violončelo O Crux Vladimíra Godára, Áriách na fragmenty textu Stabat Mater Ivana Paríka, Sláčikovom kvartete Musica dolorosa Iris Szeghy a Requiem da camera Romana Bergera.

Biela sobota v Rádiu Devín ponúkne poslucháčom o 10.00 h pásmo Táne Kusej: Svätý Bazil Veľký, v ktorom sa s univerzitným profesorom Danielom Škovierom vyberie do obdobia, v ktorom sa prelínal súmrak antiky s úsvitom kresťanskej kultúry. O 11.40 h zaznie hudba z gramo archívov v relácii Gramoretour, ktoráuvedie poeticky ladený album z diskografie slovenskej, speváčky, skladateľky a klaviristky Zuzany Eperješiovej: SKYVA – Zrkadlo. O 13.00 h odvysiela Rádio Devín rozhlasovú hru pre mládež od bratov Čapkovcov Zo života hmyzu, ktorú podľa divadelnej hry upravil Svetozár Sprušanský. O 15.30 h poteší poslucháčov Popoludňajší koncert s témou meditácia o nádeji a o 19.00 h v Opernom Rádiu Devín zaznie nahrávka z Dumo di Milano Giaocchino Rossini: Mojžiš v Egypte v hlavnej úlohe sa v skvelej forme prezentuje vtedy 73-ročný Ruggiero Raimondi.

Na Veľkonočnú nedeľu ponúkne poslucháčom Rádio Devín o 12.00 h fíčer o zvonoch a zvonolejároch v dejinách Košíc, ale aj o dnešných majstroch zvonolejároch a ich vnímaní histórie na pozadí úderov zvonov ohlasujúcich radostné udalosti, ale aj temné stránky života pod názvom Zvonenie storočiami. V noci o 22.30 h bude v relácii Nová hudba Rádia Devín rezonovaťtéma Kristovej obete, krížovej cesty a zmŕtvychvstania v súčasnom zvuku: Klavírny cyklus Krajina baránka Pavla Zemka Nováka a Symfónia pre soprán, husle a orchester Svetlo Slova Lukáša Borzíka. O 23.30 h zaznie v relácii Musica slovaca málo známa Omša Es dur málo známeho slovenského autora, rožňavského rodáka pátra Ľudovíta Skalníka (1783-1848) na večerné sviatočné počúvanie.

Na Veľkonočný pondelok o 10.00 h v relácii Ars musica: Vítanie jari zaznejú jarné inšpirácie naprieč históriou hudby a o 16.00 h ponúkne Musica folklorica jarný a veľkonočný projekt Euroradio 2024, ktorý priblíži ako znejú sviatky jari v ľudových inšpiráciách naprieč Európou.


Bratislava 22. marec 2023, Rozhlas a televízia Slovenska


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
26.03.2024 • Peče celá země a Kuře spojují síly. Pomáhat dětem budou na Velikonoční pondělí
24.03.2024 • TV Markíza ponúkne veselú Veľkú noc plnú obľúbených titulov pre celú rodinu a atraktívnych premiér
23.03.2024 • Show Jana Krause – 27. 3. 2024
21.03.2024 • Kroky a skoky české animace: Nový dokumentární cyklus ČT odhalí fantastický svět mimořádně úspěšné disciplíny českého filmu
19.03.2024 • RTVS predstavuje víťazov 16. ročníka Radio_Head Awards
18.03.2024 • Student medicíny Vojtěch Vrtiška je vítězem třetí řady Peče celá země – porotu ohromil netradičním přístupem k cukrařině

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist