Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pondělí • 17.06.2024 - 00:09:34   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Satelitní alternativy k družicím Astra 1 na 19,2° východně: 14° západně, 1,9° a 68,5° východně - čtvrtá část

  Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 20.05.2024


Příjem ze satelitu stále ještě může mnoho nabídnout. Tento článek představuje některé zajímavé alternativy k německým programům z družicového systému Astra 1 z orbitální pozice 19,2° východně. Které alternativy satelitních programů k družicím Astra 1 na 19,2° východně můžeme očekávat na orbitální pozici 39°, 42° a 52° východně, už ukázala první část článku.


Ve druhé části článku jsme přinesli podrobnější pohled na různé programy a pořady, které lze přijímat satelitní parabolou z orbitální pozice 36° východně (Eutelsat 36B), z 28,2° východně (Astra 2E, Astra 2F a Astra 2G) a z 26° východně (Badr 8).

Ve třetím pokračování se podíváme na satelitní příjem z orbitální pozice 16° východně (Eutelsat 16A) a 9° východně (Eutelsat 9B). se podíváme na satelitní příjem z orbitální pozice 16° východně (Eutelsat 16A) a 9° východně (Eutelsat 9B).

V dnešní čtvrté a prozatím poslední části tohoto článku se budeme bavit o družici BulgariaSat 1 na orbitální pozici 1,9° východně, dále o satelitu Express AM8 na orbitální pozici 14° západně a také o skutečné exotice na Intelsatu 20 na orbitální pozici 68,5° východně.


BulgariaSat 1 na orbitální pozici 1,9° východně

Družici BulgariaSat 1 umístěnou na orbitální pozici 1,9° východně není věnována téměř žádná pozornost. Neprávem. Neboť na ní je nyní možné najít i úctyhodný počet volně přijímatelných programů. Přicházejí navíc s neobvykle vysokou silou signálu, takže družici BulgariaSat 1 lze velmi dobře přijímat i s malými průměry parabolických antén. Jak již název satelitu může naznačovat, nalezneme na něm především bulharské programy. V první řadě jsou to hudební stanice jako Rodina, Fen Folk a Planeta Folk, které se specializují na tradiční zvuky z regionu. Na kanálu Magic se potkáváme s nejlepšími skladbami populární hudby posledních desetiletí a aktuální hity nacházíme na stanici The Voice. Změnu zajistí program Balkanika Music TV, který nám přiblíží populární hudbu balkánské oblasti. Tento kanál je v každém případě zárukou toho, že můžeme objevit mnoho nového, překvapivého a cenného, co stojí za to si poslechnout. Všeobecnou zábavu dále zajistí veřejnoprávní bulharské kanály BNT 1 a BNT 4 a také privátní stanice BTV, Epic Drama a další.

Nakonec z orbitální pozice 1,9° východně vysílají také některé mezinárodní stanice pro zahraničí jako je ERT World z Řecka, TVR International z Rumunska a RTP International z Portugalska.


Express AM8 na orbitální pozici 14° západně

Ve světě existuje několik států, které jsou mezinárodně v nemilosti zejména kvůli svým válečným aktivitám a extrémním formám vlády. To se týká zvláště Ruska, ale i Íránu. Oba státy do roku 2022 zahájily vysílání svých programů pro zahraničí na mnoha družicích, které jsou důležité pro přímý satelitní příjem pro Evropu. Jakmile bylo zakázáno vysílání na různých družicích Eutelsat apod., našly nový domov na ruské družici Express AM8. Z tohoto satelitu lze přijímat s běžnými průměry parabolických antén nejen anglické, francouzské a arabské verze zpravodajské stanice RT (Russia Today), která je nyní v Evropské unii zakázaná, nýbrž i plnoformátový program RTR Planeta. Je jasné, že se tady setkáváme s ruským úhlem pohledu na válku na Ukrajině, na vztahy k Evropské unii a obecně na západní země. Stejná linie se odráží i ve zpravodajském kanále v běloruském jazyce Belarus 24, který rovněž vysílá na orbitální pozici 14° západně.


Intelsat 20 na orbitální pozici 68,5° východně: skutečná exotika

Na závěr jsme si schovali s družicí Intelsat 20 na orbitální pozici 68,5° východně ještě skutečnou exotiku, kde bychom jen stěží očekávali, že alespoň některé transpondery budou pokrývat signálem i Evropu a bude je možné přijímat již od průměru paraboly cca 90 cm. Předpokladem je to, že máme volný výhled na satelit, který je umístěn jen mírně nad východním horizontem. Primární cílovou oblastí satelitu je Subsaharská Afrika. Protože je tamní obyvatelstvo velmi nábožensky zaměřené, na této pozici najdeme hned padesát křesťanských stanic, které jen stěží vzbudí náš zájem.

Mnohem zajímavější je kmitočet: 12,634 GHz, vertikální polarizace, Symbol Rate: 16170 kSymb/s, FEC: 5/6, norma: DVB-S2/QPSK. Tady vysílají m. j. čtyři národní televizní kanály z Botswany, která se nachází v jižní Africe. K nim patří BTV1 a BTV2 a také BTV News a YTV Botswana. Jsou dobrým příkladem toho, jak s velmi malými náklady můžeme udělat africkou televizi. To zahrnuje i několikahodinové přebírání programu mezinárodních zpravodajských stanic. Tak je možné sledovat např. během nočních hodin na třech kanálech BTV pořady v anglickém jazyce stanice France 24.

Dále najdeme na svazku pokrývajícího Evropu dvě staré známé stanice, kterým byl již před lety zakázán přístup na družice, které jsou v Evropě oblíbené pro přímý příjem ze satelitu. Jedná se o íránskou zpravodajskou stanici Press TV, která byla opakovaně obviňována z toho, že vysílá propagandisticky zaměřené zpravodajství. To doplňuje zábavní kanál iFilm, který rovněž pochází z Íránu.


S využitím zdroje: Thomas Riegler, Digitalfernsehen.de, 18. 5. 2024, volně upraveno a doplněno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
18.05.2024 • Astro-TV ukončí vysílání na družici Astra 1M a 1N - na internetu zůstává
14.05.2024 • Satelitní alternativy k družicím Astra 1 na 19,2° východně: 16° a 9° východně - třetí část
07.05.2024 • Satelitní alternativy k družicím Astra 1 na 19,2° východně: 36°, 28,2° a 26° východně - druhá část
30.04.2024 • Satelitní alternativy k družicim Astra 1 na 19,2° východně: 39°, 42° a 52° východně - první část
21.04.2024 • Max přináší podrobnosti o předplatném před spuštěním v Česku a na Slovensku
02.04.2024 • Skvělé filmy i dechberoucí dokumenty v dubnu na freeSATu

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist