Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 21:08:07   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Skylink připravuje druhý uplink pro 2 transpondery, jeden z nich bude pro HDTV

  Autor: Redakce satCentrum , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 16.02.2009


Společnost Towercom, která ve spolupráci s firmou TradeTec zabezpečuje satelitní platformu Skylink, chystá druhý stacionární uplink pro distribuci digitálních českých a slovenských kanálů prostřednictvím satelitu ASTRA 1G, umístěném na orbitální pozici 23,5 stupňů východně. Nová parabola umožní uplink dokonce dvou transponderů – ke stávajícímu tp. 11,797 H přibude nový, ve kterém budou umístěny programy vysílané v normě DVB-S2/MPEG-4, tedy stanice v HD rozlišení (1080i).

Skylink totiž chce nabídnout svým abonentům až 8 programů ve vysokém rozlišení, tedy nejlepší obrazové kvalitě, vysílané ze satelitu.

Server satCentrum navštívil areál Televizního vysílacího střediska Towercom v Bratislavě na Kamzíku a přináší poslední aktuální informace, doplněné obrazovou dokumentací.


Na místě pahrbku, který tvoří základy původního bratislavského televizního stožáru, než jej v sedmdesátých letech minulého století nahradila nová známá vysílací věž, je umístěný „domeček“ s vysílací, měřící a řídící technikou a parabolou stávajícího uplinku Skylinku na tp. č. 15, frq. 12,565 GHz, horizontální polarizace, SR 27500 kSymb./s, FEC 2/3 na satelitu ASTRA 3A.

Několik metrů od ní je už připravena další betonová plocha a také vedení pro připojení nové paraboly. Ta je již, spolu s další potřebnou technologií, dodaná do Bratislavy, a jakmile to povětrnostní podmínky dovolí, dojde k jejímu smontování. Nový stacionární uplink umožní distribuovat programy na dva transpondery na satelitu ASTRA 1G.


První z nich bude tp. č. 5 na frq. 11,797 H, který je v současné době řešený z mobilního uplinku společnosti TST Kommunikationstechnik GmbH, Kommerzielle Satellitentechnik, jehož přívěsný vůz s parabolou je zaparkován pod televizní věží nedaleko stávajícího uplinku Skylinku. Tento mobilní uplink si po zprovoznění nového stacionárního uplinku odveze společnost ASTRA, od které je zapůjčený, zpět do Německa. K tomu by mělo dojít už v závěru příštího měsíce.

Jen pro zajímavost – mobilní uplink na Kamzíku je jiný, jaký byl přívěs, zapůjčený před časem pro uplink 11,876 H na Kavčích horách.

Druhý transponder, jehož frekvenci přineseme později, bude celý připravený pro distribuci programů ve velkém rozlišení, v normě DVB-S2, MPEG-4/HD. Na transponder se přesune program Eurosport HD a přibudou další zajímavé dokumentární a filmové kanály v HD rozlišení, které rozšíří nabídku platformy Skylink pro české a slovenské diváky. Oslovili jsme zástupce Skylinku s dotazy o další informace k programové nabídce, přečtete si o tom v dnešním článku na našem webu.

K testovacímu vysílání nového transponderu s HD programy dojde již v průběhu měsíce března, oficiální start rozšířeného placeného balíčku HD Plus pro abonenty Skylink je naplánován na 1. duben 2009.

V souvislosti se zprovozněním nového uplinku jsme se zeptali zástupce Skylinku – výkonného ředitele společnosti TradeTec Jaromíra Glisníka, zda se neuvažuje o to zprovoznit také uplink tp. 15, frq. 11,992 H na Kamzíku. Zjednodušila by se distribuce některých stanic multiplexu z Prahy do Bratislavy a zpět. Tento transponder byl pronajatý společností SPI International - na výběru a doporučení se podílel na podzim 2006 server satCentrum, který pro distribuci programů SPI preferoval pozici 23,5 stupňů východně před dalšími satelity na jiných orbitálních pozicích (viz článek Distribuční paket SPI změní příští rok satelit). Ovšem kvůli tehdy nedobudovanému druhému stacionárnímu uplinku na Kamzíku se nakonec rozhodlo realizovat uplink z Prahy a část datové kapacity se pak postoupila i pro „pražské“ programy (TV Nova, Leo TV), i když celkový multiplex se tvoří a skládá v Bratislavě.

„Máte pravdu, že stávající situace není ideální. Přeskupení programů na transpondérech by bylo velmi rozumné. Existuje však mnoho platných smluvních závazků a figuruje v nich hodně firem. Nějakou dobu bude proto trvat, než se najde všestranně přijatelné řešení. V této věci jsme velmi vstřícní a věřím, že se nakonec dohodneme,“ odpověděl na náš konkrétní dotaz výkonný ředitel Jaromír Glisník.


satCentrum, Václav Hrubec, 16. 2. 2009, 06:00 hod., foto autor


Příloha: Ozařovací diagram (footprint) satelitu Astra 1G, zdroj: lyngsat-maps.com





  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 2   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
16.02.2009 • Rozhovor satCentrum s ředitelem TradeTec (nejen) o rozšíření nabídky HDTV ve Skylinku [ 10 ]
14.02.2009 • Jak dál, Z1?
14.02.2009 • ČT4 žije sportem už tři roky
13.02.2009 • Matej Ribanský uvažuje nad redizajnom TA3
02.02.2009 • Digitální programy České televize: Nejsledovanější
02.02.2009 • Salute! z družice Hot Bird 6

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  mam sky link preco ja nemam novu a cesi maju 

21.02.2009 19:08 • ® rastik2241
mam sky link preco ja nemam novu a cesi maju vsetky slovenske tv cez sat.sky link??????????????????????
 
 
  HD TV. 

16.02.2009 14:10 • ® fsat
Vdaka za pekný článok pán Hrubec.:good:
 
 
Celkový počet komentářů: 2 / zobrazují se: 1 ... 2

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist