Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 16.05.2024 - 17:07:56   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Ze světa | Články
 

Satelit NSS-9 společnosti SES NEW SKIES úspěšně odstartoval z vesmírného střediska v Kourou

  Autor: PR Press SES Astra , e-mail: info@ses-astra.com Přidané: 17.02.2009


Společnost SES NEW SKIES, člen skupiny SES (kótovaná na burze Euronext Paris a v Lucembursku pod titulem SESG), oznámila, že dne 12. 2. 2009 v 19:09 hod. místního času (23:09 hod. SEČ) úspěšně odstartoval do vesmíru satelit NSS-9. Z evropského vesmírného střediska v Kourou ve Francouzské Guayaně byl dopraven do kosmu na palubě rakety Ariane-5-ECA.

Asi 32 minut po startu se satelit oddělil od nosné rakety Ariane-5 a byl uveden na svou dočasnou geostacionární oběžnou dráhu. První signál z družice NSS-9 přijalo kontrolní stanoviště v Uralle (Austrálie), dne 13. 2. 2009 v 0:07 hod. SEČ.


Satelit NSS-9 dodala orbitální vědecká společnost Orbital Science Corporation (kótovaná na burze NYSE pod titulem ORB) a vynesení do vesmíru zajistila společnost Arianespace na palubě nosné rakety Ariane-5. Zakázku na družici NSS-9 si zadala satelitní leasingová společnost SES Satellite Leasing Limited se sídlem na ostrově Isle of Man. Je to 40. satelit v globální flotile skupiny SES.

Pan Rob Bednarek, prezident a generální ředitel společnosti SES AMERICOM-NEW SKIES, řekl: „Bezproblémový start družice NSS-9 nám dovolí, abychom nabídli velkému množství klientů nepřetržitou kontinuitu na důležité orbitální pozici 183° východně. Současně bude k dispozici satelit NSS-5 pro nové trhy a nové úkoly. Náš dík za tuto úspěšnou misi se patří zkušeným týmům společností Arianespace, Orbital Sciences a SES ENGINEERING. Skupina SES se těší na to, že nejpozději v třetím čtvrtletí t. r. se do Kourou se vrátí na start satelitu NSS-12 na palubě další nosné rakety Ariane-5.”

„Úspěšný start satelitu NSS-9 pro skupinu SES a první signál pro jeho očekávanou funkčnost ukazuje, že náš nejnovější telekomunikační satelit má nejlepší předpoklady pro to, aby úspěšně plnil své úkoly, telekomunikační služby pro lidi a společnosti po celém světě”, řekl pan Michael Larkin, výkonný viceprezident společnosti Orbital a generální ředitel skupiny vesmírných systémů Space Systems.

Bezprostředně po úspěšném startu satelitu NSS-9 pan Jean-Yves Le Gall, předseda a generální ředitel společnosti Arianespace, zdůraznil: „Cítíme se velice poctěni, že skupina SES nás v posledních 20 letech pověřila startem 31 satelitů. Společnost Arianespace a skupina SES pohlíží na společnou historii, kterou utvářela kooperace, kvalita a inovace. Toto obchodní partnerství, které nyní existuje již delší dobu, bude jistě pokračovat i v příštích letech.”


O družici NSS-9

Satelit NSS-9 bude umístěn na orbitální pozici 183° východně, která je optimální orbitální pozicí pro spojení v regionu Pacifiku. Disponuje 44 aktivními transpondéry v pásmu C a umožňuje vysílat v třech zónách pokrytí, které mohou být spolu spojeny na bázi transpondérů. Globální zóna vyzařování zajistí pokrytí celé oblasti země, která je viditelná z orbitální pozice 183° východně; zóna vyzařování pro západní polokouli zajistí pokrytí Austrálie, Filipín, Japonska, Číny, Koreji a Pacifických ostrovů; další zóna vyzařování pro východní polokouli bude směřovat na území USA, Havaje a Polynésie. Satelit NSS-9 je dimenzován na minimální provozní dobu 15 let. Družice je založena na satelitní platformě Star 2 společnosti Orbital. Hmotnost při startu byla 2230 kg a využitelný zatěžovací výkon je 2,3 kW. Kvůli maximálně možnému zabezpečení provozu NSS-9 využívá tzv. příkazové kódování. Také má zdvojené nejdůležitější systémy na palubě.


Yves Feltes, Media Relations, SES AMERICOM-NEW SKIES


O společnosti SES NEW SKIES

Společnost SES NEW SKIES je členem skupiny SES (kótovaná na burzách cenných papírů Euronext Paris a v Lucembursku pod titulem SESG). Zajišťuje satelitní komunikační služby pro celou řadu obchodních partnerů, včetně poskytovatelů telekomunikačních služeb, televizních vysílatelů, akciových společností a vládních organizací na celém světě. SES NEW SKIES vlastní a provozuje globální flotilu osmi satelitů na oběžné dráze, další dvě konstruované družice (NSS-12 a NSS-14) a pozemní příslušenství po celém světě. Sídlo společnosti je v Haagu, společnost má pobočky v Johannesburgu, Sao Paulu, Singapuru, Sydney a Washingtonu, D.C.

Kromě společnosti NEW SKIES je skupina SES výlučným vlastníkem předních provozovatelů satelitu - SES ASTRA v Evropě, SES AMERICOM v USA. Skupina SES také vlastní strategické podíly ve společnosti SES Sirius (90 %), Ciel v Kanadě a Quetzsat v Mexiku. SES poskytuje úplné řešení v oblasti globální satelitní komunikace prostřednictvím sdružené flotily 39 satelitů na 26 orbitálních pozicích. Další informace o společnosti SES NEW SKIES je možné najít na internetové stránce www.ses-newskies.com a o skupině SES na internetové stránce www.ses.com.


Zdroj: SES Press, 13. 2. 2009, přeložil Petr Miklík


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
17.02.2009 • Skupina SES zveřejnila finanční výsledky za rok 2008
12.01.2009 • Francouzská digitální televizní nabídka ze satelitu TNTSAT s dosahem milión domácností na konci roku 2008
07.01.2009 • SES ASTRA a GlobeCast distribuují nabídku Orange TV ze satelitu
01.12.2008 • Al Jazeera Sport opět v HDTV
01.12.2008 • SES ASTRA vysílá MTVNHD ve Francii
28.11.2008 • Fishing and Hunting Channel pro Bulharsko?

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist