Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 11.05.2024 - 16:28:49   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Turecká jazyková verze euronews v lednu 2010

  Autor: PR Press euronews , e-mail: info@euronews.net Přidané: 05.03.2009


Stanice euronews a společnost TRT oznámily, že pan Philippe Cayla, prezident euronews, a pan Ibrahim Sahin, generální ředitel TRT, dne 27. 2. 2009 v Ankaře podepsali smlouvu. euronews, mezinárodní zpravodajská stanice vysílající v několika jazycích, a TRT, veřejnoprávní rozhlasová a televizní organizace Turecka, spustí devátou jazykovou verzi euronews. Turecká verze euronews zahájí vysílání v lednu 2010.


Tato nová nabídka bude od prvého dne nepřetržitě k dispozici na celosvětové satelitní síti euronews pro 253 miliónů domácností v 142 zemích. euronews nabízí novou jazykovou verzi pro turecké diváky po celém světě a zvláště v sousedních regionech Turecka (Severní Kypr, Kavkaz, střední Asie), pro turecké diváky v Evropě a především v Německu.

Verze euronews v tureckém jazyce prostřednictvím společnosti TRT bude také vysílána v celém Turecku, aby byl signál k dispozici pro všechny stávající distribuční sítě: analogové a digitální terestrické vysílání, kabelové sítě, satelitní vysílání, ADSL, mobilní telefony atd. Díky TRT bude možný příjem euronews pro 100 % domácností s televizním přijímačem, t. j. pro 17 miliónů tureckých domácností.

Dohoda mezi TRT a euronews také zahrnuje rozhodnutí o zavedení regionálního reklamního sdíleného vysílání pro turecký trh. euronews tak tureckým reklamním partnerům nabídne příležitost, aby rozšířili svou značkovou strategii a oslovili vlivné diváky ve své zemi.

Nová jazyková verze stanice bude k dispozici i na internetové stránce euronews.net a připojí se tak k osmi dosavadním jazykovým verzím (němčina, angličtina, arabština, španělština, francouzština, italština, portugalština a ruština). Turecká jazyková verze euronews bude produkována v hlavním sídle stanice ve francouzském Lyonu. Pracovní tým, který byl vytvořen speciálně k tomuto účelu, bude tvořit 20 až 30 stálých spolupracovníků, včetně 17 tureckých novinářů.

TRT - člen Evropské vysílací unie EBU* - se souběžně k tomu rozhodl, že nejpozději v červnu roku 2009 vstoupí do okruhu akcionářů Euronews a. s. V době zavedení turecké jazykové verze euronews v roce 2010 bude Istanbul hlavním městem evropské kultury a Francie bude slavit „2009, rok Turecka ve Francii”, který začíná v červenci roku 2009 a končí v březnu roku 2010. euronews s tím zkoordinuje své programové plány a o obou těchto událostech bude podrobně informovat.

„Těšíme se z podpisu této smlouvy s TRT a v příštích měsících zahájíme přípravy na spuštění této deváté jazykové verze euronews. Tureckou jazykovou verzí stanice euronews zvýší počet svých diváků v Turecku a v tureckých komunitách po celém světě. Tato nová smlouva také ukazuje úspěch našeho konceptu: vícejazyčné mezinárodní zpravodajské stanice, která se přizpůsobuje regionálním skutečnostem”, řekl pan Philippe Cayla, prezident euronews.

Pan Ibrahim Sahin, generální ředitel společnosti TRT, ke smlouvě řekl toto: „euronews, vůdčí panevropská zpravodajská stanice, nabízí prvotřídní redakční zpravodajství. Díky této dohodě společnost TRT může dát k dispozici novou stanici v tureckém jazyce všem divákům v Turecku. euronews v tureckém jazyce je jedinečná příležitost, aby bylo možné poskytnout pro Turecko nejlepší evropské a celosvětové zpravodajství. Společnost TRT tím získala možnost, aby vytvořila základ a mohla kompenzovat své nedostatky v obchodním partnerství s důležitými mezinárodními poskytovateli televizních služeb. Turecké veřejnosti tím rovněž nabídla možnost, aby si během jednání o vstupu Turecka do EU zajistila podrobné a aktualizované informace o Evropské Unii.”


euronews: Lydie Bonvallet, oddělení práce s tiskem
TRT: Dr. Ali Gemuhluoglu; Hilal Ozcaliskan, oddělení mezinárodních vztahů



O stanici euronews:

Mezinárodní zpravodajský kanál euronews byl založen v roce 1993. Nepřetržitě informuje současně v osmi jazycích (angličtině, arabštině, francouzštině, němčině, italštině, portugalštině, španělštině a ruštině) o světových událostech z evropského úhlu pohledu. Každých 30 minut vysílá euronews kompletní zpravodajský blok, následovaný rubrikami Ekonomika, Evropa, Sport a „Tiskové zrcadlo nejdůležitějších evropských deníků” (informace z evropského tisku) a předpověď počasí. Stanice euronews ve svých magazínech přináší velký záběr témat z oblasti vědy, filmu, módy, nových technologií a vesmíru. Kanál euronews přijímá po celém světě 253 miliónů domácností ve 142 zemích prostřednictvím kabelových sítí, satelitu a terestricky. Stanici lze také přijímat v evropských mobilních telefonních sítích (3G, VOD), po celém světě prostřednictvím ADSL/internetu a na palubách letadlech větších leteckých společností. V Evropě je stanice euronews dostupná přímo na internetu (RealNetworks Superpass).

Kanály euronews a no comment TV jsou k dispozici i na portálech YouTube a Dailymotion. euronews je mezinárodní zpravodajská stanice s nejvyšším dosahem v Evropě (všechny kategorie diváků): denně sleduje 2,8 miliónů evropských diváků stanici euronews v kabelové síti a satelitní televizi a 3,6 miliónů diváků v terestrické televizi (zdroj: euronews/Telmar Peaktime©, hodnotící systém založený na podílu zapojení/začlenění, 4. čtvrtletí 2008).


O společnosti TRT:

Společnost TRT byla založena dne 1. 5. 1964 jako samostatná veřejnoprávní organizace. Tureckému rozhlasu a televizi má poskytnout veřejnoprávní a institucionální identitu. Státní stanice TRT: TRT-1 (plnoformátový program); TRT-2 (zpravodajství, umění a kultura); TRT-3 (společný vysílací čas s televizí G.A.P, vysílá program v jihovýchodní Anatólii, přenosy z jednání parlamentu a ze sportovních akcí), TRT-4 (hudba, dokumentární filmy), TRT-Cocuk (dětský kanál), TRT-6 (plnoformátový program v kurdském jazyce, patří k vícejazyčnému kanálu TRT). TRT-INT a TRT-TURK jsou turecké stanice, které vysílají pro zahraničí.

Všechny stanice společně vysílají 1141 hodin programu týdně a z 4985 vysílačů je přijímá 98% obyvatel. TELEGUN, teletextová nabídka TRT, je nepřetržitě k dispozici na kanálech TRT-1, TRT-2, TRT-3, TRT-4 a TRT-INT. Ke společnosti TRT patří i 4 národní a 5 regionálních rozhlasových stanic. Národní rozhlasové stanice jsou: Radio-1, které přijímá cca 91% obyvatelstva, Radio-2 (TRT-FM), které přijímá více než 98% obyvatel, Radio-3 (klasická hudba) a Radio-4 (turecká hudba). Regionální stanice (Antalya, Cukurova, Erzurum, Gap-Diyarbakir a Trabzon) jsou přidruženy k programu Radio-4; vysílají tři hodiny denně, což odpovídá požadavkům posluchačů regionálních relací v jejich vlastních regionech. Zahraniční program „Hlas Turecka” vysílá v 30 jazycích (včetně turečtiny) na krátkých vlnách, ze satelitu a na internetu. Od 20. 12. 2008 je program TRT News k dispozici také online na internetové stránce: www.trt.net.tr.


euronews Press, 5. 3. 2009, přeložil Petr Miklík


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
05.03.2009 • Prima COOL startuje 1. 4. 2009 - aktualizováno [ 2 ]
26.02.2009 • TV5MONDE: za posledních 12 měsíců výrazně vzrostla sledovanost a zvýšil se počet diváků
24.02.2009 • Antenne West TV se vrací na družici Astra
24.02.2009 • Rural TV z družice Eurobird 28,5° východně
24.02.2009 • Italské FTA stanice v platformě Tivu Sat budou kódované v Nagravision
20.02.2009 • Country Channel z družice Eurobird 28,5° východně

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist