Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Středa • 24.04.2024 - 03:21:16   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Neoficiální příjem | Články
 

UPC sa konečne rozhýbala, len či nie je neskoro

  Autor: A. Haviar , e-mail: alino@haviar.sk Přidané: 26.08.2002


V posledných dňoch uplynulého týždňa zatriasli Česko-Slovenskou satelitnou scénou 2 správy, týkajúce sa UPC. Tá prvá - finančná možno viac, ako druhá - protipirátska, i keď množstvu ”obdivovateľov” UPC sa to môže zdať práve naopak.

Prvá došla z centrály UPC (United Pan-Europe Communications) v Holandsku a týka sa kulminujúcich finančných problémov tejto najväčšej európskej káblovej spoločnosti. Cena akcií UPC na amsterdamskej burze spadla za posledný rok a pol o 95 percent. K 1.3.2002 sa spoločnosť dostala do platobnej neschopnosti. Výška dlhov spoločnosti prevýšila hodnotu jej aktív a akcie UPC boli nakoniec stiahnuté z burzy. V súčasnosti presahuje dlh spoločnosti 10 miliárd eur.

Uplynulý týždeň, konkrétne 15.8.2002 UPC varovala, že vyhlási bankrot, ak sa nedohodne na reštrukturalizačnom pláne s predstaviteľmi materskej firmy UnitedGlobalCom a držiteľmi dlhopisov. Firmu UnitedGlobalCom spoluvlastní americká mediálna skupina Liberty Media magnáta Johna Maloneho. UPC v správe pre americkú burzovú komisiu píše, že skôr, ako by došlo k vyhláseniu bankrotu sa firma pokúsi o zmrazenie dlhu. Minulý mesiac veriteľské banky odložili splátky dlhu UPC vo výške 3,3 miliardy dolárov do 12. septembra. Ak sa dovtedy nepodarí spoločnosti vymeniť časť dlhu za akcie veriteľov, UPC vyhlási bankrot. Pritom proces bankrotu môže podľa platných zákonov začať prebiehať aj skôr, súčasne s rokovaniami o reštrukturalizácii dlhu.

Druhá správa sa týka nečakaných protipirátskych opatrení, ktoré môžu mať určitú súvislosť aj so správou prvou. K zmene kódov došlo u služby UPC Direct poskytovanej divákom v Českej republike, na Slovensku, v Maďarsku a tiež v poľskej Nova Cyfra+, v ktorej má UPC svoj podiel a ktorá donedávna vysielala z Astry pod názvom WizjaTV. Dôvodom bude asi to, že veriteľov zaujímajú nielen záväzky a náklady, ale aj príjmy UPC, pričom jedným z faktorov vplývajúcich na ich výšku sú aj opatrenia prijímané na obmedzovanie čierneho nezaplateného príjmu signálu.

UPC sa konečne odhodlala ku kroku, ktorý mala urobiť už dávno. Aspoň tak si to myslia abonenti, ktorí si UPC poctivo platia. UPC totiž tentokrát nezmenila kódy kanálov ”len tak”, ako pred mesiacom, ale zmenila tzv. ident kľúč (ID) kariet. Preto je momentálne toľko kriku a bezduchých urážok voči UPC na všetkých možných diskusných fórach. O čo vlastne ide?

Ident kľúč je identifikačný reťazec, ktorý kontroluje predplatiteľskú kartu k oprávneniu rozkódovať prijímaný signál. Na rozdiel od iných parametrov kariet, ktoré sa dajú na kartu jednoducho načierno doprogramovať, ident kľúč piráti prepísať nedokážu a zatiaľ nepoznajú ani recept, ako na to. Pritom UPC má k dispozícii ešte ďalšie páry ID kľúčov.

Približne pred rokom vykonala UPC podobnú akciu. Na karty, ktoré boli podľa sériových čísiel uznané za stratené vysielala prepisovacie inštrukcie, ktorých úlohou bolo prepísať ident kľúč oprávnenia z 88 na 89 čím vznikli známe ”blackcard”. Prístupnými zostali len karty s pôvodným ID 88. Pirátmi boli síce navrhnuté akési brute-force metódy riešenia spätného prepísania ident kľúča z 89 na 88, ale úspešnosť bola minimálna.

Možno aj preto sa UPC rozhodla pokračovať v podobnom duchu a ich terajšia akcia prepísala ident kľúč 88 na 89 už u všetkých platiacich užívateľov, pričom prístupnými sa stali karty len s novým ID 89. Zároveň došlo k akejsi modifikácii ID kľúča, takže ani majitelia ”blackscreen” kariet sa tešiť nemôžu. Hoci na ich karte sa už ident 89 z minulého roka nachádza, aj ich karty zostali naďalej nefunkčné.

Prepisovanie Ident kľúča sa zdá byť zatiaľ jedinou cestou, ako sa dajú pirátske karty odstaviť.

Čo z toho pre satelitných ”fanúšikov” UPC vyplýva? Že konečne už budú mať poriadny dôvod na zakúpenie si oficiálneho predplatného. V súčasnosti už nie je nutné brať si od UPC spolu s predplatiteľskou kartou aj prijímač Philips. Naviac UPC pripravila zaujímavé akcie, ktoré by mohli aj niektorých skalných pirátov presvedčiť. Teda aspoň tých, ktorý chcú svoje karty používať nielen na neustále ”lámanie svojich hláv a kódov”, ale aj na bežné pozeranie.

V ČR dostanete za mesačný poplatok 555.- Kč samostatnú dekódovaciu kartu a tú si môžete strčiť kam chcete. Teda napr. aj do Humaxu, Samsungu, Hyundaia, či iného Cryptoworks satelitného prijímača. K tomu ešte zložíte zálohu 900 Kč, ktorú vám po odovzdaní karty vrátia. Nevratný aktivačný poplatok je momentálne v akcii za 0 Kč, ak si objednáte online (inak stojí aktivácia 500 Kč), takže treba sa poponáhľať a využiť akciu.

Na Slovensku zatiaľ takáto možnosť nie je a musíte si od UPC zobrať aj ”Filipa”. Horšie je to aj s podmienkami. Základný mesačný poplatok je 650 Sk + nevratný aktivačný poplatok 2000 Sk. Žiadna akcia zdarma a vratná záloha za prijímač je 9500 Sk. Dúfajme, že sa UPC rýchlo spamätá aj na Slovensku a zúfalú situáciu pirátov využije na ich prilákanie k oficiálnemu abonentstvu znížením cien, akciami a predajom aj samostatných kariet, tak ako je to v Česku.

Celkovo sa totiž zdá, že nad pirátskym satelitným príjmom sa zmráka. Mnohé spoločnosti prechádzajú na nové, tzv. dvojkové (Seca 2, Irdeto 2, Viaccess 2) kódovacie systémy, ktoré sú už ochránené aj voči ”timeovaniu”, teda dopaľovaniu na originálne karty a hack bude v tomto prípade viac ako zázrakom. Vyzerá to tak, že pokiaľ si zainteresované spoločnosti dokážu udržať nové strategické informácie v tajnosti, teda pokiaľ sa nevynesú von priamo od výrobcov a autorov nových systémov je po hacku v satelitnej technike

Dôkazom týchto trendov je napr. systém VideoGuard, v ktorom už niekoľko rokov bezpečne vysiela jeden z najúspešnejších a najžiadanejších európskych paketov SKY Digital. Systém Cryptoworks tiež doteraz nikto neprelomil a spomínané dvojkové systémy takisto. Občas sa na fórach síce objaví hláška o prelomení niektorého z uvedených systémov, avšak vždy doteraz išlo len o bluf, alebo snahu byť zaujímavý.

Ochrana kódu pred pirátmi (okrem iného) je pre úspešné uchytenie sa platenej televízie veľmi dôležitá. Dôkazom toho je napr. nedávne oznámenie ročných výsledkov spomínaného britského satelitného operátora BskyB (British Sky Broadcasting), ktoré ukázali nárast počtu predplatiteľov až o 170 000 v posledných 3 mesiacoch polroka 2002 po kolapse ITV Digital. Paradoxne v rovnakom období stratili káblové spoločnosti NTL a Telewest 60 000 televíznych zákazníkov. Zároveň Sky ohlási v blízkej dobe prípravu novej služby vysokorýchlostného internetu, služby, ktorá podľa ich slov zmení televíznu, telefónnu a internetovú ponuku káblových spoločností.

Na záver snáď len prianie, že pokiaľ sa aj UPC podarí očistiť od ľudí, nemajúcich zaplatený ani základný balík, môže sa ešte zachrániť. Ak dovtedy ale nevyhlási holandská centrála bankrot. Ani v takomto prípade by však nemuselo byť všetko stratené, závisí od nových majiteľov sietí. Bankrot (ochrana pred veriteľmi) totiž nemusí vždy znamenať zároveň aj krach. Podľa neoverených informácií sa už spoločnosti UPC podarilo dohodnúť s veriteľmi na výmene dlhu za akcie. Tým by získala americká káblová Liberty Media Johna Maloneho 65,5 % materskej spoločnosti UnitedGlobalCom a mohla by sa ujať riadenia spoločnosti. To je určite dobrá správa pre všetkých poctivo platiacich abonentov.

UPC je nadnárodná spoločnosť so sídlom v Amsterdame, ktorá prevádzkuje internet, káblové televízie a telekomunikačné služby v osemnástich krajinách, medzi nimi aj na Slovensku a v Česku, kde má dominantné postavenie. Momentálne má 7 miliónov zákazníkov a za minulý rok vykázala stratu 4,4 miliardy eur. Svoj neudržateľný dlh si spôsobila najmä mnohými akvizíciami, pohlcovaním konkurenčných firiem a enormnými technologickými výdavkami na aktualizáciu a vybavenie káblových systémov po celej Európe.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 27   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
02.09.2002 • Stop pirátom a nelegálnemu príjmu II. [ 4 ]
16.08.2002 • Stop pirátom a nelegálnemu príjmu [ 40 ]
13.03.2002 • Poker s pay-TV pokračuje
10.03.2002 • MultiDec 8.X, aneb přenechte dekódování svému počítači! – 2.část [ 34 ]
09.03.2002 • MultiDec 8.X, aneb přenechte dekódování svému počítači! – 1.část [ 15 ]
20.02.2002 • Patchovať alebo nepatchovať? To je otázka ... [ 7 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 2

  titulky to zlevní 

01.11.2002 14:47 • Brouk Pytlík
Nevím proč se vysoké ceny na UPC stále schovávají za vícehlasý dabing! Titulky (jako na DVD) jsou levné a aspoň se celý národ bude učit anglicky!!! Tak jako např. Nizozemí. Jim nikdo nedabuje a celý národ mluví anglicky. Což?!
 
 
  skorumpovany 

20.10.2002 08:17 • mmm
Miki, nasa vlada, nie ze si nevie urobit poriadok, ale nechce. Prave naopak, kde moze este im vychadza v ustrety. -vid novy zakon o telekomunikaciach. Taktiez nase sudy a ich rozsudky a vyjadrenia, citujem jeden... kedze UPC podnika vo verejnom zaujme ...nemate narok na platenie najomneho za ich rozvody cez vase pozemky... dalsi konk. priklad ...dostali od stav. uradu pokutu 100000 + odstranenie stavby, co myslis ako to skoncilo ked sa odvolali na naj. sud.

Jednoducho sa spravaju arogante , z pozicie monopolu a s pomocou svojich lobistov na vsetkych urovniach.
 
 
  UPC do hrobu 

12.10.2002 07:45 • Miki
Nech si len skrachuju, vsak je to len banda podvodnikov, ktori tazia z toho, ze na Slovensku su monopol. Vysmievaju sa vsetkym ludom do tvare a absolutne nerespektuju zakony statu a ani sudne nariadenia, ktore im boli udelene. Hamba vsak aj nasej vlade, ze si nevie urobit v state poriadok s takou podvodnou firmou ako je menovana UPC.

Vyzva pre ludi: Ignorujte aj vy UPC, tak ako ignoruju oni vas a prestante im platit za prijem programov. Urychlite tak ich neodvratny pad.
 
 
  Môj príspevok 

31.08.2002 23:55 • Nolan
Ale Milo, nemachruj zase !
 
 
  Môj príspevok 

31.08.2002 17:18 • milo
Musim sa len smiat nad tym clankom:))))Ze *systemy 2*nas zastavili....No jednoducho SRANDA ako blazon.Uz tak dlho som sa nezasmial...Len tak dalej:)))
 
 
  UPC zkrachuje 

30.08.2002 16:26 • Jouda
11.9. a svedou to na teroristy. Nakonec za to muze Usama.
 
 
  Konec UPC 

30.08.2002 15:00 • Hew
Když začne někdo něco rozdávat ve velkém a za směšnou cenu je to podezřelé. Mám pocit že to UPC do konce roku zabalí a potřebuje ještě vytáhnout prachy z co největšího možného počtu abonentů. Mizerných ”Filipů” mají plné sklady, stejně už byli jednou zaplacené, tak co je nerozdat. Dávám UPC čas tak do konce letošního roku.
 
 
  Rastymu 

28.08.2002 21:44 • Haviar
Nejde mi o zastavanie sa tej firmy i ked to v konecnom dosledku tak moze vyzerat. Nahnevali ma neslusni ludia. To je vsetko. Od UPC som nic nedostal ani s nimi nejednal, ani netelefonoval ani nevidel od nich korunu. A nemyslim si, ze stojim na jednej strane :-)
 
 
  Re: 

28.08.2002 20:56 • Rasty
Pan Haviar zastavate sa podivnej firmy a navadzate ludi na legalny prijem rozrastovaneho baliku UPC. Ked napisete A napiste aj B, o to mne ide. Nebudte jednofarebny, lebo normalny clovek si mysli, ze Vasim spozorom je prave ta podivna firma.
 
 
  Rastymu 

28.08.2002 19:37 • Haviar
Neviem, ci som vas dobre pochopil Rasty. Pirati urcite za vsetko nemozu. Nic take som ani netvrdil. Do problematiky som sa zapojil len preto, lebo ma uz drazdili niektore ich nechutne a neobjektivne vypady voci UPC, ktora si v podstate len zacala branit svoj majetok. I ked ja som si ich posobenie u nas tiez inak predstavoval je mi trapne ukazovat sa ako chudak, ktory je od nich zavisly natolko, ze im bude nadavat za to, ze mu nedavaju zadarmo. Ved vyzerame ako zobraci nadavajuci, ze nam niekto neda almuznu. Vlastne ani zobrakov som takych este nevidel. Ved si tym robime iba hanbu. Vy to tak nevidite? Vsetci dobre vieme, ze aj UPC ma svoje maslo na hlave a pravdepodobne si to uvedomuju konecne uz aj oni. Vid posledne akcie, zrusenie zaloh, atd. Povedzte mi vsak konkretne, co vas vlastne stve, ich nekvalita, alebo ceny? Ak nekvalita, nekupujte, o nic nepridete. Ak ceny, s tym vam uz nik nepomoze okrem seba.
 
 
  Za vsetko si mozeme samy... 

28.08.2002 18:24 • Rasty
Tak naozaj za vsetko si mozeme samy, len radcov mame zlych. A tak sa zamyslite nad svojimi radami ohladne nekvalitneho UPC aj Vy pan Haviar.
 
 
  batovi 

28.08.2002 11:31 • Haviar
Suhlasim s tebou v tom, ze tu chyba konkurencia a ze potom by sa aj UPC spravalo inak. Treba sa vsak zamysliet aj nad tym, preco tu konkurencia nie je? Myslis, ze vinou UPC? Prvotnym a prirodzenym cielom kazdeho podnikatela (aj mna aj teba) je mat monopol. Kto tvrdi ine, klame! UPC urobila pre tento svoj ciel co sa dalo a je naivne jej to zazlievat. Kto vsak mal proti tomu bojovat su tvoji a moji zastupcovia v parlamente a vo vlade, ktori tomu vcas nezabranili. Dovolili UPC poskupovat (investovat), kde sa len dalo a ked to prasklo, tak odvolali len nejakeho ”paka” z protimonopolneho uradu. A teraz sa snazi PMU kazdemu ukazat, ako im zalezi na obcanoch, co dokazuju znovu antiproduktivne tym, ze bezhlavo nicia UPC na Slovensku. Takze sa ani necudujem, ze v SR vedie UPC inu cenovu politiku ako v CR. Mozu nas mat na haku, aj s celym zabednenym malym Slovenskom, kde sa nevedia spravat normalne ani uradnici, ani obcania. Staci sa pozriet na posledne rozhodnutie prezidenta o predlzeni monopolu Telekomu. A komu to chceme zase zazlievat? Telecomu, ktoreho psou povinnostou voci svojim akcionarom je dosahovat co najvyssie zisky? Kazda minca ma dve strany. Kto nam zvolil prezidenta?
 
 
  to je co UPC ? 

27.08.2002 22:25 • bat
Haviar... co tu porovnavas skodovku s UPC ? Cely problem je iba v tom ze tu nie je konkurencia. Kazdy investor zase povie ze je tu maly trh. Tak nech idu seci do riti ! Kolko ze to bolo boja az sem vpustili 3 operatora GSM... sak naco by tu bol, ked ma GT 1,2melka a ET 1melka, to ze minimalne 1 milion ludi mobil stale nema nezaujima nikoho ? Odhliadnuc od toho ze nad vsetkym vysi monopol ST na ktorom zavisi udelovanie licencii za prenos dat, signalu, a co ja viem coho este. Keby nestanovili taku vysoku palku za udelenie licencie na GSM tak sme dnes mohli vazeny uz vsetci telefonovat lacnejsie.

Obdobne je to aj so satelitmi a kablovymi rozvodmi TV signalu. UPC tu potrebuje protivnika ktory ho potopy svojou ponukou. Logicky vzato ... musi existovat urcita rovnovaha alebo pomer medzi kablami a satelitom, ci uz v cene, programovej ponuke alebo vo vstupnych nakladoch. Vidi niekto v tom nejaky rozdiel ? Ja osobne nie, pretoze vsetko co je od UPC je prazdne a za vela penazi ? tak co tu este robia ? Je to opat a zas iba na tomto blbom narode aby svojim chovanim a par mesacnym odriekanim ukazali zapadnemu kapitalu ze nie sme iba kravske lajno, iba drbnuty slovaci, iba tupy spotrebny trh ktoremu dosi naserie na tacku a on to zozerie. Preto absolutne kvitujem ked sa niekto chova tak ako chova a jednoducho si prilepsi satelitom nacierno. A absolutne nechapem ako si niekto moze platit nejake HBO cez kabel, uz za zakladny balik v ktorom je hrube h. je to neadekvatne.

ALEBO SI KUPUJETE V POTRAVINACH 1L KRABICU MLIEKA V KTOREJ JE 1/2L MLIEKA ?
 
 
  Hoblikovi 

27.08.2002 17:31 • Haviar
Zaujimava trhova logika :-) Takze ak chcem nejake konkretne auto (napr. Oktaviu - ta ma popisy v cestine) a mam len 100 000 na zaplatenie zlodeja, tak ho dam ukradnut. Mam mensie naklady, znasam riziko ze ma chytia a tym je to OK. Keby boli oktavie do 100 000, tak nekradnem. Svina skodovka, nema vyrabat tak draho a nespravat sa ako monopol :-) Nakoniec sem do SR, ci CR aj tak pride niekto, kto si lepsie spocita svoju vyrobu tak, aby pomer vykon cena oslovil tolko ludi, aby sa to oplatilo vyrabat a predavat aj slovakom a cechom tak, aby to uz nemuseli kradnut ani oni :-) Dobre som to pochopil?
 
 
  Môj príspevok 

27.08.2002 16:51 • hoblik
Tu predsa nejde o to ci platim alebo to pozeram na cierno. Je tu jednoducha trhova rovnica: za moje peniaze pozadujem kvalitne sluzby. Ak mam mensie naklady z ciernym prijmom tak neplatim a znasam riziko ze ma bud chytia alebo zmenia kody tak ako teraz Ak mi niekto poskytne sluzbu, ktora je kvalitna a stoji primerane rad si ju zaplatim. UPC sa sprava ako telekom. Znizuje kvalitu a zvysuje ceny. a nakoniec aj tak pride niekto kto si spocita svoju sluzbu tak aby pomer vykon cena oslovil tolko ludi aby sa to oplatilo prevadzkovat. Niekto kto si spocita, ze mat kabel v kazdej bratislavskej rodine a nezarabat len na poplatkoch ale aj na internete a IP tele foonii stoji za to.
 
 
  Môj príspevok 

27.08.2002 12:53 • Martin
Vcera som dostal informaciu od UPC Slovensko, ze zatial ziadne znizenie cien nie je planovane pre Slovensko. V Cechach UPC ponuka aj samostatne karty bez prijimaca za podstatne nizsie ceny ako na Slovensku. Na Slovensku len s prijimacom. Tak takejto marketingovej politike nerozumiem.
 
 
  UPC kontra Premiere 

27.08.2002 11:58 • anonym
zkoušel jsem si porovnat nabídku UPC s Premiere Film , cena přibližně stejná ale kvalita a kvantita nesrovnatelná , jediným problémem je jazyk němčina jaksi moc neletí ... mit možnost si vybrat jazykovou mutaci tak není co řešit
 
 
  Rastymu 

27.08.2002 11:32 • Haviar
Nikto vas nenahovara pozerat a priplacat za HBO a PG, ak vam to nevyhovuje :-) Ak je podla vas na Astre dost inych kvalitnych programov, tak preco to robite, ak to robite? Naviac som napisal, ”...že pokiaľ sa aj UPC podarí očistiť od ľudí, nemajúcich zaplatený ani základný balík, ...”. Ide mi len o to, aby ludia pochopili, ze zadarmo nemozu nic pozadovat, lebo pridu aj o to malo co este maju. To co presadzuju pirati je sice pekne a aj mne by sa to pacilo, ale to je komunizmus, ktory nikam nevedie.
 
 
  Muselo k tomu dojít ... 

27.08.2002 08:13 • UPC
Muselo k tomu dojít, protože v současné době máme plné sklady vrácených přijímačů od bývalých zákazníků a tuto situaci bylo nutné řešit. Doufáme, že tímto krokem uděláme radost dalším zákazníkům při sledování atraktivních pořadů.
 
 
  Tak tak 

27.08.2002 07:47 • Lubo
Pomaly to zacina dochadzat vacsine. UPC tu nie je kvoli tomu aby sa snazila ponuknut kvalitu, ich ponuka je za tie peniaze vysmech slusnym ludom. Najviac ma pobavi ze ked uz si nejaky ten satelitny fanda so slusnym mesacnym prijmom predplati ten ich direct tak slusne povedane zostava mu grcat s kvality ich signalu, za 4 filmy mesacne na HBO vysoli 350 Sk a trha si vlasy s tej pixelmanie co mu tam na obrazovke predvadzaju. V Nemecku by ich za to vykopali smradov. Je to vsetko len o peniazoch, staci sa pozriet ako si tie prasce ziju v tom UPC. Ci nebodaj tie 50000 platy tam maju za to ze robia rizikove zamestnanie - musia sa bat ze im niekto vyhodi ich audiny do luftu?
 
 
Celkový počet komentářů: 27 / zobrazují se: 1 ... 20

|<«12»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist