Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 14:09:54   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Satelitní komplet s receiverem FERGUSON FK-6900 CR

  Autor: PR FONETIP , e-mail: satelit@fonetip.cz Přidané: 21.07.2009


Jako student technické univerzity se ve svém volném čase zabývám jak teoreticky, tak i prakticky satelitním příjmem a vším, co s ním souvisí. Na základě tohoto jsem byl nedávno požádán o vyzkoušení satelitního kompletu a sepsání všech dojmů, která na mě udělal. Pokusím se tedy vynechat technické podrobnosti a podívat se na věc očima normálního uživatele...


Byl jsem příjemně zaskočen, když hned druhý den mi u dveří zvonil pošťák s úhledně zabalenou krabicí obsahující satelitní komplet Ferguson pro příjem ze dvou družic (české a slovenské programy z družice Astra 3A a více jak 250 zahraničních z družice Astra 1). Jelikož jsem od přírody líné stvoření, tak mě potěšilo, že mi vše potřebné bylo dopraveno až domů.

A protože jsem od přírody také velice zvědavý, začal jsem hned vše podrobně zkoumat.


Jako první mi přišla pod ruku parabolická anténa. Její provedení je kvalitní a bytelné. Jde o můj oblíbený typ parabol původem z Itálie. Její sestavení je rychlé a snadné, přiložený návod jsem ani nepotřeboval. Následné lovení signálu je s ní hračkou. Další z komponent je LNB konvertor. Satelitní komplet obsahuje konvertor v provedení monoblock. Tím se stává montáž snadnou i pro naprostého laika. Odpadá instalace přepínače a nastavování multifokusu jednotlivých konvertorů. Prostě jen upevníte monoblock do objímky na parabole a vyvedete koaxiální kabel k satelitnímu přijímači.

Koaxiální kabel se v balení také nacházel. Jde o klasický nejrozšířenější koaxiál vhodný pro satelitní příjem v délce 10 metrů (větší množství jde údajně přiobjednat). Všechny potřebné koncovky, F-konektory byly přibaleny také. Jelikož jsem testoval satelitní komplet na balkóně hned kousek od televize, tak mi 10 metrů kabelu bohatě stačilo.

Součástí kompletu je samozřejmě i karta dle vlastního výběru (CSlink, Skylink) bez časového omezení (napořád). Ale kartu tu není nutno nijak zkoušet a popisovat.


Tím hlavním z celé satelitní sestavy je satelitní přijímač. Od komfortu ovládání, spolehlivosti, rychlosti a přívětivosti přijímače se bude odvíjet i každodenní sledování televize. Proto jsem si tuto třešničku na dortu satelitního kompletu nechal na konec a pořádně přijímač Ferguson FK-6900 CR prověřím.

Otevírám pevnou chytře navrženou krabici ve tvaru kufříku. Jsem příjemně potěšen přiloženým SCART kabelem (1,5m), který není zdaleka samozřejmou součástí balení ostatních satelitních přijímačů. Což obvykle přináší dodatečné shánění a neplánované výdaje navíc.

Do ruky beru dálkové ovládání (+ 2 mikrotužkové baterie). Funkce a rozložení jednotlivých tlačítek je přehledné a intuitivní. Mile mě překvapilo fosforeskující podsvícení těch nejdůležitějších tlačítek. S tímto jsem se setkal poprvé v životě. Když se díváte večer na televizi, máte i potmě svůj ovladač plně pod kontrolou.

Přiložený český návod jsem prolistoval jen zběžně. Kladně hodnotím množství obrázků a rozsah (desítky stránek).


Ferguson FK 6900 CR je v černé barvě a má neotřelý design. Na předním panelu se nachází šachta pro vložení dekódovací karty a displej, který zobrazuje číslo programu, čas a další informace. Pod ním se leskne řada sedmi chromovaných tlačítek, která slouží k vypnutí/zapnutí přijímače, přepínání programů, změnu hlasitosti a ovládání menu přístroje.

Zadní panel přístroje je o poznání bohatší. Užitečné je tlačítko POWER, které dokáže přístroj úplně odpojit od zdroje elektrické energie. Toto opět není u všech přijímačů samozřejmostí. Pokud jste zvyklý odpojovat přístroje například kvůli bouřce, úspoře spotřeby ve stand by režimu atd. jistě tuto možnost oceníte.

Přítomnost dvou SCART konektorů umožní propojení nejen s televizorem, ale i s videem nebo DVD recorderem.

Komponentní výstup YPbPr k propojení dalších zařízení přes konektory CINCH.

Zvuk 5.1 můžete k vašemu domácímu kinu připojit pomocí elektronického nebo optického audio výstupu SPDIF. Nebo oddělený levý a pravý kanál přes CINCH audio výstup.

Přes konektor RF OUT je možno díky vestavěnému modulátoru připojit starší televizor, který není vybaven, scart konektorem nebo další zařízení (třeba druhou televizi), které ale bude přijímat stejný program jako první televize.

Hlavní vymožeností je přítomnost USB rozhraní, které umožňuje připojit externí paměťové médium (externí disk, flashdisk, …) pro nahrávání videa nebo aktualizaci firmware přístroje.


Konec teorie, jdeme to zapojit. Po spuštění přijímače přišlo další milé překvapení. Přístroj byl již předladěn a nastaven na obě družice a programy seřazeny (Čt1, Čt2, Nova, Prima, …). Odpadla tedy spousta práce a hlavně pro laiky hodiny pokusů, čtení návodů a hledání rad (jak nastavit DiSEqC, zadávání parametrů jednotlivých programů, …). Stačilo chvíli točit parabolou než naskočil obraz a pak už jen jeho doladění přes ukazatel kvality signálu.

Ferguson má jednoduché a intuitivní ovládání. Přepínání jednotlivých programů je svižné. Nahrávání a přehrávání záznamů je snazší jak obsluha videa nebo DVD a to i načasované záznamy, které je možno volit přímo v televizním programu EPG.


Nahrávání je tou největší výhodou testovaného modelu. Našel jsem doma flashdisk o velikosti 8 GB, zastrčil ho do přístroje a červeným tlačítkem spustil nahrávání. Vešlo se mi na něj úctyhodných pět hodin videa (co pak teprve po připojení externího disku, který má kapacitu stovky GB). Nejen, že jsem si pořady zpětně z flashdisku přehrál, ale přenesl jsem si je do PC, kde jsem s nimi mohl dále libovolně pracovat a sdílet bez nutnosti použití specializovaného softwaru.

Během pár dní jsem si zvykl i na funkci zvanou „time shifting“ (sledování pořadu s časovým posunem, začnete se dívat od začátku, i když už pořad dávno běží; díky tomu můžete také přeskakovat rušivé reklamy; posouvat se při sledování pořadů vpřed i vzad)

Nevídanou funkcí je i nahrávání jiného než právě sledovaného pořadu. Oba televizní kanály sice musí být na stejné frekvencí (např. Čt a Prima), ale odpadá nutnost mýt dvoutunerový přijímač a složitější konvertor, který by byl jinak k tomuto potřeba a celou sestavu prodražil.

Z připojeného disku můžete promítat i fotografie a přehrávat MP3 přímo na obrazovce vašeho televizoru.

V dalších podsekcích menu pak nastavujete přijímané družice, normy a způsoby výstupů, poměr stran obrazu, čas, jazyk a mnohé další. V menu editace programů lze mazat, přesouvat, měnit názvy, uzamykat i přidávat do favoritních skupin.

Menu přijímače, EPG i všechny další nabídky jsou kompletně počeštěny a není sebemenší problém se zobrazováním českých znaků.

Díky všem nadstandardním funkcím které umožňuje rozhraní USB (a tím i spolupráce s PC) jsem si s přijímačem Ferguson opravdu vyhrál.


Hodnocení:

+ konvertor monoblock
+ předladění přijímače
+ nahrávání přes USB
+ nahrávání odlišných programů (ze stejné frekvence)
+ time shifting
+ fotky a Mp3
+ kompletně v češtině
+ modulátor
+ SCART součástí balení
+ fosforeskující tlačítka na DO
+ množství výstupních konektorů

Celkově na mě satelitní komplet zapůsobil pozitivně. Všechny komponenty obstály bez výhrad. Montáž a instalace je snadná i pro začátečníky, protože je satelitní přístroj přednastaven a vše ulehčuje i použití monoblocku. Navíc nechybí český návod.

Přístroj je rychlý a přehledný, nemá problém se zasekáváním ani čtením karty. Díky nahrávání na externí zařízení, funkci „time shifting“, přehrávání obrázků a písní v Mp3 a mnohým dalším funkcím dalece převyšuje běžné satelitní přijímače v této cenové kategorii (cca 4000 Kč).

Tento přístroj můžete zakoupit na www.satelitni-komplety-shop.cz.


František Vaverka, FONETIP s. r. o.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 1   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
03.07.2009 • Novinka: Topfield TMS SRP-2100 PVR
02.06.2009 • Novinka: Satelitní přijímač Interstar GI-S900 CRCI HD
17.04.2009 • Překvapení ze slovenského Panasonicu: Blu-ray rekordér se satelitním přijímačem
16.03.2009 • ASTRA: odbyt digitálních satelitních receiverů HD se zdvojnásobil
20.02.2009 • Firma ISAT s. r. o. se stala oficiálním zástupcem společnosti TRIMAX pro Českou republiku
18.02.2009 • Představujeme: Telemann 1650 (1650S) - měřící přístroj pro DVB-S

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Jdou zapojit tyto dva přijímače za sebou na jednu 

05.08.2009 15:02 • ® Jaara
Když vidím, jak pod vstupem z koaxiálu je i výstup do dalšího přijímače, co mám nastavit v menu, aby mi na jeden koax vungovaly oba dva. U mne je možné na obou přijímačích sledovat jen programy z jednoho transpodéru. Tedy nelze např současně sledovat Novu a Primu. Musím si zakoupit LNB twin? Pokud ano, proč je tam onen výstup?
Děkuji za odpověď, jsem v tomto oboru naprostý amatér
 
 
Celkový počet komentářů: 1 / zobrazují se: 1 ... 1

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist