Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 18.04.2024 - 17:06:10   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Neoficiální příjem | Články
 

Postrach zvaný EuroCAM

  Autor: Dušan Ščepka ml. , e-mail: dusan@pcsalon.sk Přidané: 01.06.2001


CAM moduly už niekoľko rokov zabezpečujú ochranu dát pre digitálny štandard MPEG 2 a slúžia ako sprístupňovací prostriedok pre Pay TV. Svojimi rozmermi a vlastnosťami spĺňajú všetky prísne kritériá európskych, ale aj celosvetových noriem. V ich pomerne krátkej histórii nájdeme hneď niekoľko systémov, ktoré pracujú na báze prístupového kľúča DES a prístupovej karty.

Niektoré systémy už boli prelomené hackermi, iné prelomenie pravdepodobne ešte len čaká. Spoločnosti sa rozhodli bojovať proti pirátom, každá svojim spôsobom. Výmena kariet, alebo systému by bola pomerne zložitá operácia, nehovoriac už o finančných prostriedkoch na tento úkon. Preto už od počiatku začali spoločnosti vyrábať svoje vlastné CAM systémy, alebo jednoducho vstúpili na trh s jednoúčelovými prijímačmi so zabudovaným CAM modulom. Typickým príkladom u nás v SR je spoločnosť UPC.

Podľa tejto obchodnej politiky by sme teda mohli rozdeliť CAM moduly na 2 skupiny:

- zabudované, ktoré sa z prijímača za normálnych okolností nevyberajú

- CI moduly, ktoré sú z prijímača vyberateľné

Upgrade, čiže aktualizácia softwaru v zabudovaných moduloch je veľmi jednoduchá a z hľadiska časového aj rýchla. Spoločnostiam totiž umožňuje upgrade pomocou tzv. dátového toku priamo zo satelitu. Modul sa inicializuje a pomocou svojho operačného systému prijme zo satelitu nový software, ktorý pirátom niekedy pekne znepríjemní ich činnosť. Zvyčajne sa pirátske karty ihneď zablokujú a znefunkčnia. V jednoúčelových prijímačoch je teda veľmi jednoduché zmeniť software, alebo ho upraviť v pomerne krátkej dobe.

Poďme si však priblížiť druhý systém modulov - CI. V tomto prípade je situácia trochu iná. Ide o modul, ktorý je vyberateľný a zvyčajne sa dá použiť v rozličných typoch prijímačov. Upgrade softwaru zvyčajne neprijme, pretože je skonštruovaný pre príjem viacerých paketov, alebo viacerých typov dekódovacieho systému.

Uvediem príklad. Francúzska spoločnosť Canal Satellite Numerique vysielajúca zo satelitu Astra používa na svoje kódovanie systém Mediaguard. Svojim abonentom ponúka prijímače so vstavaným modulom Mediaguard, ale prijímače dokážu dekódovať iba tento (francúzsky) balík programov. Programy ostatných krajín, napr. španielsky Canal+ sa na tomto prijímači a module prijímať nedajú. Ak však vlastníte CI modul, napríklad Aston/Mediaguard, tak môžete pomocou neho pozerať hneď niekoľko paketov naraz.

Tu sa nám vynára na povrch otázka, prečo teda spoločnosti vyrábajú aj CI moduly, keď sa pomocou nich dajú sledovať takmer všetky programy kódované v tom-ktorom systéme a nepriamo tak prakticky uľahčujú pirátom život. Odpoveď je jednoduchá. Pretože by sa príjem spôsobom „na každý kódovací systém kúpiť nový jednoúčelový prijímač“ stal pre užívateľov predražený a spoločnosti by mohli prísť o množstvo platiacich abonentov.

Situáciu teda vysvetlenú máme a poznáme aj rozdiel medzi systémom modulov. Problém pre hackerov však pri CI moduloch nastáva vtedy, ak sa prevádzkovateľ rozhodne pre upgrade alebo výmenu týchto modulov. Urobí to veľmi jednoducho. Prestane daný modul vyrábať a na trh vypustí nový upravený modul pre určený kódovací systém. Takéto nové moduly, ako napr. teraz Euromoduly ale nedekódujú všetky programy v danom kódovacom systéme.

Z praxe vieme, že na trh prišli ako prvé takéto moduly EuroIrdeto. Tieto nedokázali dekódovať napr. programy spoločnosti Premiere. Premiere reagovalo síce rýchle a na trh sa dostal modul Betacrypt, ten je ale zase nekompatibilný so systémom Irdeto. Pre užívateľa pirátskej karty to teda znamená nepríjemnosti a ďalšiu investíciu.

Ďalší príklad poznáme aj pri systéme Viaccess. Na trhu sa objavili moduly typu EuroViaccess, keď prevádzkovateľ veľmi pružne a rýchlo zareagoval na prelomenie svojich programov hackermi a jednoducho prestal klasický modul Viaccess vyrábať. Opäť sa teda zopakoval podobný prípad ako u Irdeta. Tieto nové moduly nechceli pirátske karty prijať a programy zostali zakódované.

V súčasnosti sa na trh dostáva nový modul EuroCryptoworks, ktorý nesie so sebou ďalšie obmedzenia v tomto systéme. Hackerom a pirátstvu chtivým jedincom poriadne zavaril, pretože je dokonalejšie prepracovaný ako jeho predchodca. Nový EuroCW, ako bude tento modul označovaný sa dostane na trh už v priebehu mesiaca jún – júl a bude predávaný za nižšiu cenu, preto sa pravdepodobne stane lákadlom pre kupujúcich. Hackeri si však asi aj tak radšej priplatia a kúpia pôvodný modul, ktorý ešte obmedzenia v prístupe cez kartu nemá. Je to však asi len otázka času kedy sa situácia aj na trhu s CW modulmi na smolu spoločností znovu dostane do starých koľají, pretože sa stávajú dosť vyhľadávané.

Hackeri si síce poradili už aj s mnohými Euromodulmi, vymenili v nich pomocou PC vnútorný software a preprogramovali ho na starý systém. Lenže funkčnosť takýchto prerobených modulov nie je vždy v plnom rozsahu zaručená. Objavujú sa problémy napr. pri inicializovaní karty.

Moduly typu Conax a Videoguard zatiaľ podobné obmedzenia neavizovali a spoločnosti zatiaľ o podobnom riešení neuvažujú. Sky, prevádzkovateľ anglického Pay TV balíka programov zo satelitu Astra na 28°vých. ako keby len čakal na pirátske prelomenie, pretože má v zálohe pripravené niektoré úpravy systému, ktorý by priniesol hackerom opäť problémy. V USA programy vysielané v systéme Videoguard sú už niekoľko rokov prelomené a opatrenia zo strany Directv sú na počudovanie minimálne.

Európsky štandard platenej TV v tomto prípade má oveľa prísnejšie normy a takisto aj kritéria v oblasti ochrany dát, ako v USA. Preto to majú európski hackeri ťažšie a v blízkej budúcnosti sa možno budú len s úžasom diviť, aké ďalšie kroky sa podniknú pri ochrane dát.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
24.06.2001 • Piráti v Poľsku zlikvidovaní? [ 2 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist