Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 23:18:31   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Test HD receiveru Ferguson Ariva 200

  Autor: PR FONETIP , e-mail: satelit@fonetip.cz Přidané: 10.12.2009


Tentokráte jsem si vzal na mušku satelitní HD přijímač Ferguson Ariva 200. Jelikož je tento přijímač asi nejlevnějším způsobem, jak se dostat k satelitními vysílání ve vysokém rozlišení, zajímalo mě, jestli svým potenciálním majitelům nepřinese nějaká nepříjemná překvapení. Naštěstí mohu konstatovat, že po více jak dvoutýdenním intenzivním testování mu není takřka co vytknout.


Satelitní přijímač Ariva 200 disponuje všemi dnes běžnými konektory včetně HDMI a USB. Je určen jak pro příjem SD, tak i HD programů. Je dodáván s univerzálním dálkovým ovladačem, který může v domácnosti sloužit k řízení i dalších AV zařízení. Připojením externího paměťového média můžete jednoduše nahrávat a využívat všech výhod timeshiftu. Čeština v menu, EPG i teletextu je naprosto bezchybná.

Pokud šetříte přírodu nebo jen vlastní peněženku, tak vězte, že maximální odběr proudu při StandBy režimu je pouze 1W. S podrobnými závěry mých pokus se můžete seznámit v následujícím popisu.


Přední panel přijímače

V levé části předního panelu jsou seskupena tlačítka umožňující základní ovládání satelitního přijímače. Mimo tlačítka pro vypnutí a zapnutí, je tu i směrový ovladač, který slouží k přepínání programů, ovládání hlasitosti a k pohybu v menu přístroje. Tlačítky Menu, OK a EXIT je možno provádět nastavení přístroje bez použití dálkového ovladače.

Ve střední části předního panelu je displej, na kterém svítí název právě sledovaného programu.

Na pravém konci čelního panelu je pod odklápěcími dvířky skryta štěrbina pro vkládání dekódovacích karet, volný CI slot pro vkládání dalších rozšiřujících CAM modulů a v neposlední řadě USB port (hodí se k update firmwaru, přenos dat a funkce nahrávání). Jelikož bývá většinou zadní panel satelitního přijímače hůře přístupný, zastrčen v nábytku pod televizorem, obrovnán spoustou dalších zařízení a zamotán ve spleti kabelů – hodí se vyvedení USB konektoru do přední části. To umožňuje jednoduše a pohodlně připojit externí disk nebo flash disk a začít nahrávat.


Zadní panel přijímače

Samozřejmostí je přítomnost satelitního vstupu LNB IN pro připojení koaxiálního kabelu vedoucího z konvertoru na parabole.

Protože jde o HD přijímač, tak nesmí chybět HDMI zvukový a obrazový výstupu pro připojení HD TV (data se přes něj přenáší v nekomprimované digitální podobě což má pozitivní vliv na kvalitu a rychlost).
SCART TV umožňuje propojení s televizí pomocí scart kabelu.

SCART VCR zvládá obousměrnou komunikaci a hodí se tedy pro připojení videa či DVD rekordéru (je umožněno jak nahrávání, tak přehrávání).

Y Pb Pr (komponentní obrazový výstup) pro propojení s dalším zařízením (TV) pomocí barevných konektorů CINCH.
Zvuk se dá vyvést zdířkami R-AUDIO-L (levý a pravý stereofonní kanál). Prostorový 5.1 zvuk napojíte jediným kabelem ve variantách elektronicky (COAXIAL) či opticky (OPTICAL).

K aktualizaci firmware, settings a programů můžete mimo USB (ze předu) požít i sériový port RS-232 pro připojení k počítači nebo otvor LAN pro konektor RJ-45 umožňující přenos dat po počítačové síti (internetu).
Pro případ delší nepřítomnosti (dovolená) nebo blížící se bouřky jistě oceníte kolébkový síťový vypínač, který úplně odpojí přijímač od napájení.


Dálkový ovladač

Dálkový ovladač – díky jeho délce (s úctyhodnými padesáti tlačítky) a designu mezi záplavou dálkových ovládání ve vaší domácnosti jen tak nepřehlédnete. Jeho vrchní část je lesklá a elegantní, zato spodní je z protiskluzového materiálu - ovladač je nejen příjemný na omak, ale také vám jen tak nevypadne z ruky. O každém podařeném stisku libovolného tlačítka vás informuje krátké rozsvícení kontrolky na vrchní straně ovladače. Mimo to jsou nejpoužívanější tlačítka fosforeskující, tím vším se stává sledování televize v potemnělé místnosti komfortnějším.

Střední části dálkového ovladače vévodí víceúrovňové kruhové rozmístění tlačítek.

„Přemnožení“ ovladačů v domácnosti, které jsem zmínil výše, vás již nemusí trápit. Ovladač dodávaný s přijímačem Ariva 200 je totiž univerzální – může ovládat až 4 zařízení najednou (stačí zadat kód přístroje nebo spustit automatické hledání).

Tento dálkový ovladač pohání dvě klasické AAA baterie (mikrotužkové), které jsou součástí balení.


Teletext a EPG

Konečně vzal Ferguson v potaz i Českou republiku a mimo menu a EPG zobrazuje korektně naše národní znaky už i v teletextu (a to včetně velkých písmen s diakritikou!). O Arivě 200 tedy můžeme prohlásit, že umí správně česky.

Teletex se po spuštění během několika sekund načte celý do paměti přijímače, takže listování mezi jednotlivými stránkami je okamžité bez zdlouhavého čekání. Procházet jím můžete pomocí šipek nebo volbou konkrétního čísla stránky. Nastavit si můžete i několik stupňů průhlednosti textu, pro současné čtení a sledování televizního pořadu.

EPG – elektronický programový průvodce vám pomocí řádkového programu názorně ukáže, na kterém kanále právě běží jaký pořad a jaké další pořady budou následovat. Ke každému pořadu je možno zobrazit podrobnější informace nebo jej jednoduše označit pro načasované nahrávání. Opět je nutno pochválit správnou češtinu.


Informační lišta

Při každém přepnutí se na několik sekund zobrazí informační lišta s pozicí a názvem programu, jménem právě běžícího pořadu a pořadu, který bude bezprostředně následovat, včetně času začátků a konců. Zobrazuje i další informace jako je datum a čas, síla a kvalita signálu, parametry příjmu, zda je vysílán teletext a EPG, a další.

Přepínání programů je velice svižné, u klasického rozlišení je to asi 1 sekunda, u HD asi 2 sekundy.


Nahrávání na externí paměťové médium

Připojit můžete obyčejnou několikagigovou flešku i externí disk (HDD – harddisk) pomocí USB rozhraní pod krytem předního panelu. U externích disků je třeba také externí napájení.

HDD musí být zformátovaný na systém NTFS (doporučeno) nebo FAT32.

Nahrávání můžete spustit v okamžik, kdy zrovna daný pořad sledujete nebo si ho načasovat v menu přístroje nebo jednoduše nastavit v EPG zvolením konkrétního pořadu.

Jeden program můžete nahrávat a na druhý se ze stejného transpondéru můžete dívat.

Ariva 200 podporuje také stále populárnější timeshift (timeshift – možnost si udělat přestávku během sledování TV aniž by vám něco uteklo, program pokračuje z místa, kde jste ho přestali sledovat).
Pokud si na externí disk v počítači uložíte hudbu v Mp3 nebo fotografie ve formátu JPEG můžete je spustit v přehrávači Media Player.


Hry

Během televizních reklam si chvíle u obrazovky můžete krátit hraním některé ze tří vestavěných her. Tetris je klasické skládání kostek, Othello zase logická hra a Sudoku ani není třeba představovat.


Aktualizace firmware

K aktualizaci software přijímače, jeho nastavení nebo seznamu kanálu můžete použít hned několika postupů. Nejpohodlnější je aktualizace přes USB port. Přijímač také lze připojit přes síťové rozhraní k internetu a on si už vše stáhne a nainstaluje sám. Poslední možností je propojení s PC nebo jiným přijímačem pomocí portu RS-232.


Hlavní menu

Stiskem tlačítka MENU na dálkovém ovladači se zobrazí hlavní Menu, obsahující šest položek:

Oprava seznamu kanálů – zde je možno přejmenovávat, přesouvat a mazat jednotlivé stanice.
Instalace – nastavení satelitů a LNB konvertorů, vyhledávání programů, editace transpondérů, atd.
Systémová nastavení – možnost upravit jazyk, čas, heslo, normu a rozlišení obrazu a mnoho dalšího
Nástroje – aktualizace, tovární nastavení, informace o kartě i přístroji
Hry – tři vestavěné hry (Tetris, Othello, Sudoku)
Nastavení nahrávání – formátování disku, informace o volném místu, načasování záznamu, přehrávač záznamů, …


Hlavní vlastnosti satelitního přijímače Ferguson Ariva 200:

- Příjem HD kanálů
- Zvýšení rozměru PAL signálů na rozlišení 720p nebo 1080i
- Teletext
- DiSEqC 1.0, 1.1 a DiSEqC 1.2, USALS
- Standardy MPEG-2, MPEG-4, MPEG-4 AVC/H.264
- Kompatibilní se systémy DVB-S a DVB-S2
- Řízení pomocí univerzálního dálkového ovladače RCU-640
- Univerzální čtečka karet pro placený příjem (podporuje i CryptoWorks (CSLink, Skylink))
- CI rozhraní pro moduly
- Podporuje i alternativní software (EMU)
- V černém provedení


Obsah balení

1 x dálkový ovladač (+ 2x AAA baterie)
1 x uživatelská příručka v českém jazyce
1 x satelitní přijímač


Tento přístroj můžete zakoupit na www.satelitni-komplety-shop.cz.


Radek Ambrož, FONETIP s. r. o.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 26   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
23.09.2009 • HD satelitní přijímač Topfield TF 7700 HSCI [ 2 ]
30.08.2009 • Satelitní komplet Topfield 6000CR 2TV 2 družice [ 1 ]
21.07.2009 • Satelitní komplet s receiverem FERGUSON FK-6900 CR [ 1 ]
03.07.2009 • Novinka: Topfield TMS SRP-2100 PVR
02.06.2009 • Novinka: Satelitní přijímač Interstar GI-S900 CRCI HD
17.04.2009 • Překvapení ze slovenského Panasonicu: Blu-ray rekordér se satelitním přijímačem

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 2

  byl jsem spokojen 

07.11.2011 19:35 • ® Jiricho
Mam ho dva a půl roku,ale teď začal hlasit :(,že není signal.Asi po hodině naskočí obraz a příjem jde normálně.:)
 
 
  spokojnost 

23.10.2011 18:02 • ® pawelko
mam ho vyse roka ale som maximalne spokojny zatial sa nevyskytol absolutne:) ziadny problem
 
 
  zobrazenie hodin aj pocas sledovania programu 

24.03.2011 09:38 • ® kosanosa
Chcel by som sa este opytat ci sa hodiny zobrazuju aj pri sledovani nejakeho programu (namiesto nazvu stanice). Da sa to tak nastavit?
 
 
  Pre johnny123 

13.03.2011 21:50 • ® Buddy
Pre johnny123:
Ferguson Arivu 200 mám už vyše pol roka, skoro rok a všetko reálne ide. Aj stará CW karta vo vstavanej čítačke, aj nová ICE karta vo vstavanej čítačke aj stará CW karta v CW module vloženom v CI slote. Vrátane zápisov, všetkého. Osobne všetko čo píšem dlhodobo odskúšané...
Jedine ak by si používal kombináciu SL + SL alebo SL + CSL karty súčasne je možné že niektoré programy budeš musieť ručne nastaviť ktorou kartou/dekoderom sa majú dekódovať v menu. Ja som to vyriešil správnym poradím kariet... :D
 
 
  johnny123 ak si prehras fw conax na cw tak ti 

11.03.2011 09:30 • ® paulo
johnny123
ak si prehras fw conax na cw tak ti sucasne gitalky od cslinku pojdu..a stare cw od skylinku tiez..
ICE karty by ti mali ist tiez.../aj ked v zaciatkoch boli problemy so zapismi/
a irdeto ti pojde len v module ktory musis dokupit..cez uni citacku ti nepojde
majsa
 
 
  Karta Skylink a CS link 

10.03.2011 20:51 • ® johnny123
Mám dotaz. bude na tomto prijímači bezproblémovo fungovať nová karta Irdeto Skylink alebo karta CS link? Dík.
 
 
  zobrazenie hodín 

06.03.2011 11:25 • ® rotoman
Keď je zapnutý zobrazuje názov stanice a v stand by režime hodiny, keď si ich zvolíš v menu prijímača.
 
 
  zobrazenie hodin na tomto prijmaci? 

03.03.2011 17:30 • ® kosanosa
chcel by som sa opytat, ci tento prijmac zobrazuje hodiny na displeji - jednak ked je zapnuty (namiesto nazvu stanice) a v stand by rezime.
dikes za odpoved.
 
 
  nahrávání na HDD u Ferguson Ariva 200HD 

02.03.2010 16:01 • ® Cendik
Po přečtení manuálu mi není zcela jasné zda vedle časovaného nahrávaní lze spustit okamžité nahrávání pomocí REC na DO.Předpokládám,že musí být zapnutá v 1řádku dílčího MENU funkce "časového posunu" a na 2řádku je zapnuté vyrovnání dat,získaných předešlou funkcí"časového posunu" a pak z kteréhokoliv místa spuštěného kanálu-pořadu je stiskem tlačítka REC zapnuto nahrávání.Není mi tedy zcela jasné zda je třeba nejdřív zapnout PAUSE a následně REC...,nebo rovnou REC?
Jinak jsem si opatřil doporučovaný prodejci externí HDD Samsung S2 2.5",250GB..který je tichý,malý atd.,ale někde bylo uvedeno,když není"aktivní"cca 10 minut,že se vypne,což není pravda,nevypne se sám.Vypnout se dá při zapnutém Ferguson Ariva 200HD jen vypnutím v MENU/bezpečné odejmutí HDD/,jinak až pak vypnutím SAT přijímače/stačí uspání/,ale i zde by mohlo být nebezpečí že při odebírání HARDWERU,tedy HDD,pokud bylo provedeno časové nahrávání,tak v tom okamžiku by se mohlo provést tímto zapojení přijímače.Potom zřejmě by bylo lepší vypnutí "natvrdo"zadním vypínačem.Též není zřejmě pravda,že je vhodný HDD,který má nezávislé napájení.Doporučovaný HDD Samsung S2 2,5" napájený z USB sat.přijímače nemá zřejmě problém...odzkoušeno bez nahrávání,nebo je lepší externí HDD např.3,5",který má vnější napájení z vnějšího zdroje-např.iomega s kapacitou 1T=1000GB,který mám též v držení?V této chvíli mi nějak není jasné, co stojí jednoznačně za slovem"nezávislé napájení"?Domnívám se,že závislé napájení je prostřednictvím USB portu.
Jinak s vlastní "reprodukcí obrazu"tohoto sat. recieveru jsem velmi spokojený,včetně jednoduchého a přehledného MENU s perfektní Češtinou a domnívám se,že v této cenové relaci je vynikající,jeho přípojná místa výborná,snad nad tu maličkost,že USB port mohl být vyvedený paralelně též vzadu/nebo z boku/ z důvodu neustále otevřených "dvířek" CI slotu.Vlastní nahrávání,ani přehrávání jsem zatím neprováděl,každým okamžikem se ale chystám a doufám,že budu příjemně překvapen.DO tohoto přijímače je z mého pohledu velmi zdařile navržený,včetně obsluhy.Může sice dojít k omylu,při zapínání POWER tlačítka a budete chvíli laborovat,protože nic na DO nejde spustit,kde je chyba,to už nechám na každém,ať swe chvíli potrápí,než na to přijde...hi.Tedy prosím ještě jednou o radu,zda je možné okamžité nahrávání prostřednictvím DO tlačítka REC,bez použití ČASOVAČE?Díky,Cendik. :)
 
 
  Kvalita Pristroja Ferguson Ariva 200 HD? 

06.02.2010 11:42 • ® colqhoun
Zdravim!
zaujima ma hlavne stabilita pristroja,ci nie je daky poruchovy a tak.Aby som to objasnil musim vyriesit prijem televizie nakolko som poriesil byvanie a a ina alternativa ako ip Televizia(MAGIO) alebo Satelit tam nie je.Digi TV,UPC Direct a MAGIO som vylucil a volba padla na SKYLINK.Po dnoch a nociach (uz tyzdnoch xixi) po vsetkych satelitnych forach a obchodoch mam uz v tom pekny "chaos" aj ked uz som ako tak v obraze satelitej techniky.Nemienim provozovat emu a chytat kadeco cez vselijake mozne satelity.Chcem len ceske a slovenske stanice v dobrej kvalite cez skylink.Ako som sa docital treba ist do HD prijmacov.Po dlhom vyberani som sa rozhodol pre Golden Interstar 980.No ja som skor obcasny sledovatel TV tak sa mi pozdava aj tento Ferguson Arivva 200 HD.Ma aj PVR co je asi jedina funkcia co by som chcel na satelite vyuzivat.No a samozrejme cena je polovicna ako u toho Goldenu Interstar 980.Teraz som nerozhodny lebo nechcem sprosto usetrit aby sa mi to nevypomstilo. Takze ma zaujima ci tento pristroj Ariva 200 je spolahlivy ...ja nemienim prehravat firmware a robit kadejake vytrty s nim.Chcem len zapnut a kukat.Ale keby vedel niekto poradit daky bezproblemovy prevereny hd prijmac s pvr bol by som happy.
Vopred dakujem za rady.
Cawes
 
 
  Čeština2 

07.01.2010 18:20 • ® 324
2Radek73,
No hláška o překonání rekordu není jediná. Ono vyp.a zap. titulků je také polsky apartní. Titulky je třeba hledat pod názvem "Nápisy!
Dokonce počeštěné s dlouhým á. "Napisy" je polsky a kdybych se nazabýval hledáním titulků k DivXům, tak mě to netrkne. Naštěstí jsou defaulně vypnuté.:(
Takže neumí až tak dobře česky.Ještě si podrobně projděte menu, máte-li kontakt s výrobcem.
 
 
  Mám Arivu 200 HD doma již měsíc a půl v téměř 

29.12.2009 12:53 • ® sobol
Mám Arivu 200 HD doma již měsíc a půl v téměř nepřetržitém provozu, několikrát jsem ji "oživoval" přes RS-232 z nekonečné smyčky restartu (zavinil jsem sám při různých zkouškách s firmware a settingy), funguje stále velmi dobře, ale musel jsem již vyměnit původní baterie v ovladači, nevyržely tu značnou zátěž.
Takže to je, z mého pohledu (kromě té úsměvné hlášky o rekordu), jediný nedostatek, ne Arivy samotné, ale dálkového ovládání, že jeho tvůrci do něj umístili baterie AAA. Kdyby tam byl typ AA. žádný problém by nebyl, jistě by vydržely mnohem déle...
Doporučuji tedy do dálkového ovládání kupovat nějaké lepší, výkonnější baterie, např. alkalické.
 
 
  ariva 200 

26.12.2009 13:14 • ® rotoman
Cenovo dostupný hdtv prijímač ktorý má svoje muchy.Ku príkladu raz denne vypadne signál a zvuk zhasne zelena LED kontrolka inak pomôže vypnúť a zapnúť prijímač no ale ;) za tu cenu čo by sme chceli.
 
 
  čeština 

16.12.2009 01:11 • ® Radek73
Hlášky "Opravdu chcete překonat rekord?" jsem si opravdui nevšiml...
Prověřím tuto informaci a v případě pravdivosti zašlu přímo výrobci.
Děkuji za upozornění.
 
 
  Čeština 

14.12.2009 13:12 • ® 324
No měl bych trochu výhrady k češtině, doporučuji panu Ambrožovi aby do Arivy vrazil flashku a otázka při ručním ukončení záznamu: "Opravdu chcete překonat rekord?, je sice česky správně ale ůplně nesmyslná._
 
 
  Kdyby Ariva vydržela bez závad, tak je to v této 

13.12.2009 11:09 • ® 324
Kdyby Ariva vydržela bez závad, tak je to v této cenové kategorii super výrobek. Jen mě zarazilo, že se do čtečky dává karta čipem dolů.
Kupodivu docela rychle přepíná i na HD.
Ve srovnání s Kaon KSC S660 HD se mi zdá o maličko méně citlivý tuner ale komfort ovládání je nesrovnatelný ve prospěch Arivy.
 
 
  Polský výrobek asi ne..... 

11.12.2009 21:28 • ® Radek73
Výrobcem je polská firma, ale továrna, která výrobek fakticky vyrábí, je pravděpodobně v Koreji nebo Číně. Stejně jako u jiných výrobců a výrobků.
 
 
  zatial ok 

11.12.2009 18:59 • ® marekfvt
Ja mam tento primac doma cca 1 mesiac a zatial neboli žiadne problémy všetko ide jak ma spolu z externým hardiskom 160 GB nemá chybu len aby som to nezakríkol !!! ;)
 
 
  2 dechovkar 

11.12.2009 14:33 • ® 324
To je hloupé, že tak fajn mašinka nevydržela.
Jen by mě zajímalo s jakým firmwarem Ti odešla a jestli jsi ho neflashoval na nový. Já osobně posledním fw novinkám moc nedůvěřuji.
Mám ji doma týden s fw 1.02B1 a čekám na ohlasy na 1.02B9
 
 
  Není spolehlivý 

11.12.2009 12:01 • ® dechovkar
Tento přístroj vlastním,ale momentálně je po dvouměsíčním provozu na reklamaci. Náhle přestal fungovat.Je to polský výrobek o kterých je všeobecné povědomí,že kvalitou neoplývají.Po špatné zkušenosti nedoporučuju kupovat.Zde platí:za málo peněz hodně málo muziky!
 
 
Celkový počet komentářů: 26 / zobrazují se: 1 ... 20

|<«12»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist