Seznamte se: SatElita 2000HD PVR Ready
Autor: M.Pavelka, olmiSat , e-mail: info@olmi.cz Přidané: 17.03.2010
Známý český výrobce satelitních přijímačů, třinecká firma Sapro s.r.o. přichází na náš trh se satelitním přijímačem vysokého rozlišení s podporou formátů MPEG2 SD, MPEG2 HD, H.264/AVC SD, H.264/AVC HD - SatElita 2000HD, tento přístroj je typově shodný s přístrojem Ferguson Ariva 200, avšak na rozdíl od tohoto přístroje s plnou podporou pro Českou a Slovenskou republiku.


Obsahem balení je satelitní přijímač SatElita 2000HD, dálkový ovladač s bateriemi, kabel A-V a český návod. Přijímač rozměrů 26 x 21 x 4,5 cm má na čelní straně odklopný kryt se čtečkou přístupových karet CONAX, CI pro vložení přístupového modulu, USB konektor, přehledný LED display zobrazující číslo právě naladěného kanálu a tlačítka POWER, MENU, EXIT s sdružený přepínač pro směrový pohyb po OSD bez dálkového ovladače.



Na zadní straně přístroje nalezneme mimo jiné konektory LNB IN a LNB OUT ,2 x SCART , konektor RS232, HDMI, LAN, Y,Pb,Pr, koaxiální i optické Audio a síťový vypínač. I když má přijímač velmi malé rozměry, konektory jsou uspořádány tak, že při zapojení většiny z nich není s instalací žádný problém.

Dálkový ovladač padne příjemně do ruky, ovládání nečiní žádné potíže a vzhledem k umístění čidla na přístroji má vynikající směrovost a dosah.


Přístroj je dodáván standardně se čtečkou podmíněného přístupu CONAX, proto je tuto nutné nejprve upgradovat tak, abychom mohli používat všechny dostupné přístupové karty. Karty tuzemských providerů nevyjímaje... V době testu nebyl k dispozici oficiální firmware výrobce, použil jsem tedy verzi patch SatElita_2000HD_03_11_V.1.04B6.



Tento firmware již má opraven český jazyk v menu na rozdíl od přístroje Ferguson Ariva 200. Postup aktualizace je velmi jednoduchý, rozzipovaný soubor jsem nakopíroval na usb disk, tento jsem poté vložil do přístroje. Přes menu – nástroje – aktualizace přes usb jsem se dostal k možnosti změny programového vybavení. Zvolil jsem typ aktualizace Alcode+bootloader a ve druhém řádku vybral soubor na USB a poté start. Aktualizace je otázkou necelé minuty. Po aktualizaci doporučuji provést tovární nastavení.



Přístroj umožňuje umožňuje uložení až 5000 programů (TV, Radio) a nastavení jak fixní antény tak i motorového pohonu. Podporuje DISEqC 1.0,1.1 a USALS. Prohledání kanálů je možné jak po satelitech, tak transporderech , přijímač je schopen rovněž provést vyhledání po sítích.

Editaci vlastního settingu(nastavení kanálů) je možné provést buď manuálně v přístroji - je možné kanály přesouvat, editovat, uzamykat či zvolit až 7 favoritních skupin, tyto favoritní skupiny je možné přejmenovávat.

Pro editaci v PC lze použít Ali Editor nebo A200_ArivaEditor_2.1.0E, tento poté po RS 232 nahrajeme do přijímače.



Po upgrade firmware a vyhledání kanálů jsem vložil do čtečky přístupovou kartu Skylink a poté i Cs Link, karta se vkládá chipem dolů. Vložení karty není na obrazovce nijak detekováno, krom obrazu na zvoleném kanálu. Další informaci lze získat pře menu-nástroje-čtečka karet, avšak jsou to informace pouze o tom zdali je karta vložena či nikoliv, nic jiného se zde nedozvíme. Přes menu-tv-systém lze zapnout či vypnout softwarový blocker – povolení či zakázání EMM.

Otestoval jsem i současné vložení dvou přístupových karet ve čtečce a v přístupovém modulu Irdeto Cryptoworks, u
neplacených programů se na obrazovce objevil nápis “please, check your smartcard”. Spolupráce s jednotlivými přístupovými kartami byla bezproblémová, přepínání rychlé a zobrazení přes HDMI na LCD SAMSUNG LE46B650 dle mého subjektivního dojmu vynikající.

Přístroj umožňuje zobrazit EPG právě zvoleného programu až na 7 dní dopředu, české znaky jsou zobrazovány v pořádku, txt u zobrazovaných programů je rovněž v pořádku, pokud jsou vysílány titulky jsou rovněž korektně zobrazeny.



K multimediálním funkcím se dostaneme přes menu–nástroje–media player, kde je nám nabídnuta možnost přehrávání či zobrazení – hudby, obrázku, videa a záznamu. Otestoval jsem MP3, JPEG, BMP, záznam na USB Kingston Datatraveler 8Gb. UŚB je možné přes menu formátovat. K bezpečnému odebrání USB flash disku je v menu položka – bezpečně odebrat USB disk.

Přístroj umožňuje zvolit v jakém formátu se má záznam ukládat – ts či drv, k převodu na upravitelný formát .ts můžeme použít software A200_Ariva_TS_Tool, takto upravený soubor již můžeme dále editovat dalšími programy.



Po dobu nahrávání zvoleného pořadu lze sledovat programy na stejném transpordéru. U přístroje je funkční TIMESHIFT a nahrávání pořadů dle zvoleného časovače.

Přístroj je vybaven rovněž siťovým konektorem RJ45, po připojení síťového kabelu můžeme přes menu zvolit pevnou IP adresu nebo adresu přidělovanou přes DHCP, v dalším menu je možné nastavovat přístupové servery pro domácí sdílení – přístroj podporuje protokol NEWCAMD.

Velkou nevýhodou byla stejná MAC adresa u všech přístrojů SatElita, ve firmware z 15. 3. 2010 již vyřešeno.



Co napsat závěrem?

Za cenu okolo 2800,- Kč, což je o cca 300,- Kč více než celá řada přístrojů standartního rozlišení, lze získat přístroj s podporou vysokého rozlišení, s podporou karet CS Link a SkyLINK, s možností nahrávání na externí disk , s možností homesharingu a bezchybou češtinou v menu i EPG. Navíc s podporou výrobce pro české a slovenské uživatele. Důslednou výstupní kontrolou hardware a zahořováním základních dílů u výrobce získá majitel i odpovídající kvalitu, což se u typově shodného přístroje Ferguson Ariva 200 nedá až tak jednoznačně napsat.

Přístoj lze zakoupit u distributora - firmy olmiSat s.r.o.


Ing. Miroslav PAVELKA, olmiSat s.r.o., 16. 3. 2010

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/3846/seznamte-se-satelita-2000hd-pvr-ready/