Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Neděle • 12.05.2024 - 07:17:04   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Poslední satelitní přenos sezóny z Metropolitní opery Live in HD: Rossiniho Armida

  Autor: Redakce satCentrum/AEROFILMS , e-mail: pr@kinoaero.cz Přidané: 29.04.2010


Předprodej vstupenek na příští sezónu populární série Metropolitan Opera: Live in HD bude ve vybraných kinech zahájen už tuto sobotu 1. května. A to během posledního přímého přenosu stávající sezóny, kdy je na programu Rossiniho Armida s hvězdnou Renée Fleming v titulní roli. Ceny vstupenek zůstávají stejné jako letos.


Vstupenky a abonmá na sezónu 2010/11 bude možné během přenosu Armidy zakoupit ve Velkém kině ve Zlíně, v kině Centrál v Hradci Králové, v kině MAT v Praze na Karlově náměstí, v kině Kotva v Českých Budějovicích, v Domě kultury města Ostravy a v plzeňském a pardubickém CineStaru. Další z více než dvaceti českých a moravských kinosálů, které se série Met: Live in HD účastní, se budou se zahájením předprodeje přidávat během měsíce května. Pražská kina Aero a Světozor zahájí předprodej ve středu 5. května. Pořadatelé doporučují sledovat webové stránky projektu www.metinhd.cz a webové stránky jednotlivých kin, kde jsou zveřejňovány vždy ty nejaktuálnější informace.


Nejambicióznější projekt v dějinách Met

Sezóna 2010/11 bude už čtvrtou sezónou Met: Live in HD vysílanou do České republiky. Naplánováno je 11 atraktivních titulů s těmi největšími pěveckými, dirigentskými a režisérskými hvězdami. Příští sezóna přenosů z Met poběží od října 2010 do května 2011 a je zarámována prvními dvěma díly slavné Wagnerovy tetralogie Prsten Nibelungů v režii Roberta Lepage. Generální ředitel Metropolitní opery New York Peter Gelb označil nové nastudování wagnerovské tetralogie za nejambicióznější projekt v dějinách Met. Mezi pěvci, kteří se v příští sezóně objeví na stříbrném plátně nebude chybět Anna Netrebko, Susan Graham, Renée Fleming, Natalie Dessay, Diana Damrau, Joyce DiDonato, Deborah Voigt, Sondra Radvanovsky, Dolora Zajick, Marina Poplavskaya, Stephanie Blythe, Bryn Terfel, Mariusz Kwiecien, Roberto Alagna, Simon Keenlyside, Ferucio Furlanetto, Marcello Giordani, Plácido Domingo, Joseph Calleja, Juan Diego Flórez, Marcelo Álvarez, Dmitrij Hvorostovsky, Štefan Kocán, Jonas Kaufmann a další.

Přenosy z Metropolitní opery do českých a moravských kin byly zahájeny před dvěma a půl lety. Od začátku se těšily mimořádnému diváckému zájmu a byly vyprodány na dlouho dopředu. Tehdy se však jednalo jen o pár stovek diváků, protože se vysílalo pouze do žižkovského artového kina Aero. Postupně se však u nás přidávala další a další kina a dnes jde návštěvnost jednoho přenosu z Metropolitní opery v ČR do tisíců.

„Dosavadní návštěvnostní rekord drží Carmen z letošního ledna, kterou u nás sledovalo v přímém přenosu 6000 diváků,“ říká za organizátory přenosů Martin Cikánek a pokračuje: „Věříme, že i příští sezóna se bude těšit stejné oblibě. Dramaturgická nabídka je vskutku famózní a já upřímně nedovedu jmenovat jediný přenos nadcházející sezóny, který bych dokázal s lehkým srdcem oželet. Doufáme také, že diváky potěší naše cenová politika, kdy jsme se pro příští sezónu rozhodli zachovat ceny na úrovni sezóny letošní. K mírnému ale opravdu jen velmi mírnému zdražení dojde pouze v několika málo městech.“


Renée Fleming a Lawrence Brownlee v přímém přenosu již tuto sobotu

Devátý a poslední přímý přenos stávající sezóny 2009/10 se koná již tuto sobotu 1. května. Na programu je Rossiniho tříaktová opera Armida s hvězdnou sopranistkou Renée Fleming v titulní roli pohanské čarodějky. Zvláštností opery je hned šest tenoristů v dalších hlavních rolích. V roli rytíře Rinalda, kterého Armida tajně miluje, vystoupí americký tenorista Lawrence Brownlee. Toho si diváci v ČR určitě dobře pamatují z loňského přenosu Rossiniho Popelky, kde zazářil v roli Dona Ramira. Role Armidy je obecně považována za jednu z nejvirtuóznějších v celém belcantovém repertoáru. Renée Fleming svou současnou uměleckou kreací navazuje například na fenomenální Mariu Callas, která zpívala titulní roli v prvním novodobém uvedení Armidy v roce 1952 ve Florencii. Sobotní přenos bude dirigovat Riccardo Frizza. Bude přenášená před několika málo dny premiérovaná inscenace renomované a cenami Tony ověnčené režisérky Mary Zimmerman. Průvodkyní přenosu bude americká sopranistka Deborah Voigt.


O projektu Met: Live in HD

Přenosy Metropolitan Opera: Live in HD kombinují špičkové operní umění s nejmodernějšími technologiemi. HD (High Definition) je akronym pro vysoké obrazové rozlišení, které svou kvalitou daleko převyšuje kvalitu formátu DVD. Zvuk je přenášen v prostorovém šestikanále 5.1. Přenosy Met: Live in HD se do České republiky uskutečňují od prosince roku 2007. V současnosti probíhají přenosy Met: Live in HD do více než dvaceti kinosálů v celé ČR. Oblibě se přitom těší nejen ve velkých krajských městech.

Postupem času si přenosy z Met vybudovaly solidní diváckou základnu také v menších městech jakými jsou například Žatec v západních Čechách či Chotěboř na Vysočině. Kromě přímých přenosů nabízejí kina také opakování těch nejpopulárnějších z přenášených titulů ze záznamu v rámci série Přidáváme! O přenosech Met: Live in HD se rovněž hovoří jako o motoru digitalizace kin v Česku. Držitelem licence na přímé přenosy z Metropolitní opery New York do České republiky je distribuční společnost Aerofilms, která je uvádí ve spolupráci s uměleckou agenturou Cikánek management.


O projektu Met: Live in HD

Přenosy Metropolitan Opera: Live in HD kombinují špičkové operní umění s nejmodernějšími technologiemi. HD (High Definition) je akronym pro vysoké obrazové rozlišení, které svou kvalitou daleko převyšuje kvalitu formátu DVD. Zvuk je přenášen v prostorovém šestikanále 5.1. Přenosy Met: Live in HD se do České republiky uskutečňují od prosince roku 2007. Lednový přenos Bizetovy opery Carmen sledovalo ve 20 kinech v ČR přes 6000 diváků. Celosvětově sledovalo Bizetovu Carmen v přímém přenosu téměř 250 000 diváků a další desítky tisíc ji uvidí ze záznamu v rámci série Encores/Přidáváme! Více informací na www.metinhd.cz.

(Doplnění redakce satCentrum: Přenosy představení Met: Live in HD do kin jsou distribuovány přes satelit a projekce zabezpečuje společností Aerofilms, s.r.o.. Satelitní přenos (feed) je ale určený pouze ke sledování v kinech na projektu participující.)


Kina a divadla participující na Metropolitan Opera: Live in HD

Boskovice – Kino Panorama, www.kinoboskovice.cz/
Brno – Národní divadlo Brno, www.ndbrno.cz
České Budějovice – kino Kotva, www.kinokotva.cz
Děčín – Kino Sněžník, www.kinosneznik.cz
Hradec Králové – kino Centrál, www.kinocentral.cz
Chotěboř – kino Družba, www.cekus.eu
Jablonec nad Nisou - kino Radnice, www.eurocentrumjablonec.cz
Karlovy Vary – kino Drahomíra, www.kinopanasonic.cz
Olomouc - kino Metropol, www.olomouckakina.cz
Ostrava – Dům kultury města Ostravy, www.dkmoas.cz
Pardubice – CineStar, www.cinestar.cz/pardubice
Plzeň – CineStar, www.cinestar.cz
Praha – kino Aero, www.kinoaero.cz
Praha – kino Světozor, www.kinosvetozor.cz
Teplice – Kino Květen, www.dkteplice.cz
Zlín – Velké kino, www.velkekino.cz
Zlín - Malenovice – kino Květen, www.velkekino.cz
Žatec – Městské divadlo a digitální kino, www.divadlozatec.cz
Kutná Hora – kino Svět, www.divadlo.kh.cz


Redakce satCentrum s využitím podkladů www.www.metinhd.cz, 28. 4. 2010


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
01.05.2010 • Fotbal na NOVA Sport v květnu 2010 [ 2 ]
30.04.2010 • Hokej na NOVA Sport v květnu 2010 [ 1 ]
28.04.2010 • AXN v květnu 2010
27.04.2010 • IKO TV Central Europe se stane koproducentem českých a slovenských pořadů
27.04.2010 • Květnové filmové lahůdky na Cinemaxu
26.04.2010 • ATP World Tour Masters 1000 – Řím

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist