Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Středa • 08.05.2024 - 19:03:10   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Záujem o platenú televíziu výrazne rastie

  Autor: PR Press APKT/IKO Cable/Mediakom , e-mail: info@mediakom.sk Přidané: 14.10.2010



Slováci vyžadujú širšiu paletu tematických kanálov než Česi. Rastie záujem predovšetkým o unikátne tematické kanály. Očakáva sa rýchly nástup programov vo vysokom rozlíšení či 3D.



Mať doma platenú televíziu prostredníctvom kábla alebo satelitu je pre stále väčší počet Slovákov samozrejmosťou. Podľa Asociácie prevádzkovateľov káblovej televízie (APKT), združujúcej popredných tuzemských televíznych operátorov, počet divákov platenej televízie v posledných troch rokoch medziročne výrazne rastie. Odborníci sa zhodujú, že priemerný medziročný nárast divákov káblovej i satelitnej televízie dosahuje na Slovensku zhruba 15 percent.

„V porovnaní s Českom je slovenský trh platenej televízie rozvinutejší. Množstvo Čechov k platenej televízii priviedla až digitalizácia TV vysielania. Slováci však boli ochotní si za bohatší program priplatiť už dávno pred digitalizáciou,“ potvrdzuje trend Erika Luzsicza, riaditeľka mediálnej spoločnosti IKO TV Central Europe, ktorá na Slovensku a v Česku prevádzkuje televízne kanály Film+, DoQ a Fishing&Hunting (F&H).


Popularita tematických kanálov je na vzostupe

Rast zaznamenávajú najmä tematické kanály, ktoré sú jasne vyhranené a svojím obsahom unikátne: „Jasným príkladom je napríklad neustále stúpajúci záujem o tematický televízny kanál Fishing&Hunting. Jeho diváci sú navyše veľmi verní. Obsah programu neustále rozvíjame a plánujeme vstúpiť do lokálnej tvorby obsahu ako koproducent,“ hovorí Erika Luzsicza.

Dopyt po platenej TV však nebol vždy samozrejmosťou. Začal sa rozvíjať počas deväťdesiatych rokov s rozvojom káblových operátorov a novú intenzitu nabral s digitalizáciou televízneho vysielania. Tá motivovala státisíce domácností, aby sa začali zaujímať o káblovú TV alebo satelit. „Diváci si uvedomili, že nemusia byť odkázaní len na národné televízie, ale môžu si vybrať podľa žánru a momentálnej nálady, na čo dovtedy neboli zvyknutí. Najobľúbenejšie sú filmové, športové, dokumentárne a detské stanice, avšak populárne sú aj gastronomické, cestovateľské, hobby stanice, a samozrejme kanály pre dospelých,“ objasňuje Robert Ťavoda z Asociácie prevádzkovateľov káblovej televízie.

Podľa mediálnych odborníkov je na slovenskom trhu dokonca stále priestor pre nové tematické kanály. Úspešné budú predovšetkým tie, ktoré sa zamerajú na spomenuté, zatiaľ neponúkané unikátne žánre: „Zvažujeme nové formáty zacielené na segmenty trhu, ktoré v súčasnosti ešte nie sú obsadené. Budúcnosť majú programy s unikátnou tematikou, ktoré sa nesnažia za každú cenu zaujať najširšiu verejnosť. Jasne vyhranené kanály sú následne oveľa zaujímavejšie pre inzerentov klasickej reklamy aj pre product placement,“ dodáva Erika Luzsicza.


Slováci chcú viac programov než Česi

Slovákom obmedzená programová ponuka nestačí a možnosti rozšíriť si počet kanálov využívajú viac než Česi. „Drvivá väčšina Čechov si totiž ešte donedávna vystačila so štyrmi televíznymi programami. Na Slovensku bol vždy väčší záujem o pestrejšiu programovú ponuku,“ komentuje situáciu Erika Luzsicza.

S tým súhlasí i Robert Ťavoda z Asociácie prevádzkovateľov káblovej televízie: „Slováci chcú mať na výber čo najširšie spektrum kanálov, z ktorých si vyberie každý člen rodiny. Najpopulárnejšie sú preto programové balíčky obsahujúce 100 kanálov.“ Najväčší káblový operátor UPC Broadband Slovakia ponúka dokonca až 120 tematických kanálov.


Slováci sú prieberčiví: éra vysielania v HD a 3D nastupuje

Na Slovensku postupne klesá počet domácností spokojných len s voľne šíriteľnými programami i napriek tomu, že digitalizácia celoplošného vysielania priniesla niekoľko nových TV kanálov. Popularite platenej TV navyše pomáha rozmach kvalitnej audiovizuálnej techniky v domácnostiach: „Ľudia chcú na svojich veľkoplošných obrazovkách sledovať viac než len priemernú zábavu, a tak sú ochotní investovať do lepšej a technicky kvalitnejšej programovej ponuky. Očakávame preto dynamickejší rast záujmu o programy vo vysokom rozlíšení a 3D. Spoločnosť IKO TV Central Europe práve finalizuje plán zaradenia 3D obsahu do vysielania v dvoch existujúcich kanálov z jej portfolia,“ vysvetľuje Erika Luzsicza, riaditeľka mediálnej spoločnosti IKO TV Central Europe pre Slovenskú a Českú republiku.

Trend rastu záujmu o platenú televíziu zaznamenáva tiež Asociácia prevádzkovateľov káblovej televízie. „Počet divákov, ktorí si potrpia na žánrovú rôznorodosť programov, každoročne stúpa. Evidujeme zároveň silný rast záujmu o programy vysielané vo vysokom rozlíšení, či najnovšie o 3D programy. Domácnosti s takýmito požiadavkami sa rozhodujú pre platenú televíziu, pretože tá ponúka vyššiu kvalitu obsahu,“ uzatvára Robert Ťavoda, prezident asociácie.


O IKO TV Central Europe

IKO Cable TV je stredoeurópska mediálna spoločnosť, vysielajúca portfólio tematických kanálov prenášaných káblovými, satelitnými a IPTV operátormi. Ide o športové kanály Sportklub, Sportklub+, filmové kanály Film+, Film+2, Sorozat, komediálny kanál Poen, dokumentárne kanály DoQ, Fishing&Hunting channel, kanál pre mladých Cool Tv a kanál o životnom štýle Reflektor. IKO Cable prevádzkuje desiatku tematických televíznych staníc na Slovensku, v Českej republike, v Poľsku, Rumunsku, Maďarsku, Srbsku, Bosne a Hercegovine, Chorvátsku a v Slovinsku, v lokalizovaných jazykových mutáciách. Viac informácii je k dispozícii na stránkach www.filmplus.sk , www.doq.cz a www.fishingandhunting.cz.


Slávka Šikurová, mediálna zástupkiňa IKO TV Central Europe
Erika Luzsicza, Managing Director IKO TV Central Europe pro Českou republiku a Slovensko


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
15.10.2010 • Historicky první cenu MTV EMAs 2010 v kategorii česko-slovenských interpretů si odnesli Charlie Straight
08.10.2010 • Dokument z vysílání NGC oceněn na festivalu TOURFILM
08.10.2010 • Slovnaft Extraliga ledního hokeje exkluzivně na stanici SPORT1 [ 1 ]
08.10.2010 • Televízne kanály FILMBOX neprešli bez problémov pod nového prevádzkovateľa
08.10.2010 • Kvalifikačný zápas na ME 2012 Slovensko - Írsko uvidia diváci exkluzívne na Digi Sport
07.10.2010 • Maximální dostihový zážitek v České televizi: Velká pardubická v HD

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist