Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 14:39:19   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

Rozhovor s Jaromírem Glisníkem (nejen) o programu a novinkách Skylinku

  Autor: V. Hrubec, satCentrum , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 03.11.2010



Rozhovor s ing.Jaromírem Glisníkem, výkonným ředitelem společnosti TradeTec, která se podílí spolu se společností Towercom na vysílání, distribuci, zabezpečení a prodeji satelitní DTH platformy Skylink.



Od našeho posledního setkání uplynulo několik měsíců, kdy se Skylinku podařilo zrealizovat řadu změn, které abonenti už dnes či v nejbližší budoucnosti jistě ocení. Rozšiřuje se programová nabídka o programy ve standardním i vysokém rozlišení, je pestřejší nabídka placených paketů s novými cenami, přibyly nové užitečné služby jako je druhá karta v domácnosti NEXT či karta VÝMĚNA. Je už také bohatší portfolio certifikovaných satelitních receiverů s dekodérem Irdeto – Skylink Ready a dále pokračuje přechod z kódovacího systému CryptoWorks na systém Ideto PI Sys.

Počet aktivních přístupových karet Skylinku již dosahuje hranice 1,3 miliónů a stále roste, od tohoto měsíce Skylink zabezpečuje kromě svých abonentů i správu přístupových karet nového virtuálního operátora – služby T-Mobile Televize. Další novinky Skylink ještě připravuje.

Je tedy více než dost témat k dotazům, abychom však neskákali od programových otázek k technickým věcem a naopak, rozdělíme si otázky do dvou částí. Dnes přijdou na řadu dotazy na program, zítřejší pokračování si celé necháme na přechod z kódovacího systému CryptoWorks na Irdeto PI Sys – proč je přechod nutný, co přinese abonentům a jaké jsou jednotlivé časové etapy, ale zeptáme se i na problémy při změně technických parametrů HD distribučního transpondéru. Takže navštivte satCentrum i zítra :-)


Václav Hrubec – satCentrum (VH): Jaké máte nyní ohlasy na přechod některých SD programů do MPEG-4, bude Skylink v tomto trendu pokračovat?

Jaromír Glisník, Skylink (JG): O balíček CS TV je vysoký zájem. Je to však spíše díky kvalitní programové náplni. Nakolik se na úspěchu CS TV podílí vyšší kvalita obrazu díky MPEG-4 nedokážeme změřit. MPEG-4 je progresivní a efektivní metoda komprese, na kterou postupně budou přecházet všechny satelitní platformy. Skylink nebude výjimkou. Pro satelitního operátora je nejvýznamnější nákladovou položkou satelitní distribuce. Platforma, která nedokáže své programy distribuovat efektivně, nemůže v konkurenčním boji obstát.


(VH): Kvalita stanic CS TV v MPEG-4 je subjektivně lepší, jak u SD stanic v MPEG-2 společnosti SPI. Můžete nějak působit (zatlačit) na vysílatele programů, aby vám předávali program v lepší kvalitě, jak tomu je dosud? Stejná nižší kvalita je i u stanic programera IKO Cable TV, dále Spektrum či Sport 1…

(JG): Jsme si vědomi rezerv v kvalitě obrazu některých programů a ještě letos uděláme opatření pro její zlepšení. Programy chceme šířit v nejvyšší dostupné kvalitě. Slovo „dostupné“ zdůrazňuji, protože zdaleka ne vždy je zdrojový signál poskytovatele programu dostatečně kvalitní. My dokážeme kvalitu nezhoršit, neumíme ji však vylepšit.


(VH): Proč ještě celá řada filmových a tematických kanálů nevysílá ve formátu 16:9 a s multikanálovým zvukem, když vysílané filmy jsou už v tomto formátu běžně distribuované? Například ani zvlášť připlácený prémiový kanál Cinemax není vysílán se zvukem v DD a kvalitním obrazem 16:9.

(JG): To jsou otázky na dodavatele programů. Skylink není oprávněn do obsahu a technických parametrů jakkoli zasahovat.


(VH): Nova HD ve Skylinku vysílá pouze se zvukem Dolby Digital 2.0 (Pro logic), zatímco Nova HD v nabídce CS Link vysílá se zvukem Dolby Digital 5.1 (a rozsvítí modrou LEDku receiveru).

(JG): Programy s českým zvukem jsou vysílány v DD 2.0. Samotné vysílání příznaku DD 5.1 z dvoukanálového zvuku pětikanálový neudělá.Budou-li programy vysílány s DD 5.1, tento zvukový formát přeneseme.


(VH): Velmi málo využíváte nabídku programů na orbitální pozici 19,2 st. východně, doporučujete LNB monoblok, ale jen minimálně programů abonujete na této Astře. Přitom by určitě byl zájem o programy např. paketu MTV/VH-1, co říkáte?

(JG): Pozice 19,2°E je velmi silná zejména z pohledu nekódovaných programů. Pár stovek navíc za Duo LNB stojí za to. Z kódovaných programů aktuálně využíváme 3. Máte pravdu, že další potenciál existuje. Jeho využití je otázkou komerčních podmínek. S MTV samozřejmě jednáme.


(VH): Pokud jsme zmínili MTV – zájem by byl o kvalitní stanici MTVN HD, která je určitě někde jinde jak domácí MTV Czech, která diváky nezaujala.

(JG): Souhlasím, stanice MTV HD by si jistě našla spoustu diváků. O zařazení MTV HD uvažujeme. Jedná se však o simulcrypt na uplinkové stanici v Londýně, kde dosud nemáme instalovánu žádnou technickou infrastrukturu. Technické náklady jsou aktuálně překážkou. Hledáme však nákladově přijatelné řešení.


(VH): Pokud nabízíte filmové kanály HBO, HBO HD a Cinemax, neuvažujete o doplnění filmového paketu i o stanice HBO 2, HBO Comedy a Cinemax HD či Cinemax 2?

(JG): O doplnění paketu HBO prozatím neuvažujeme.


(VH): A další dvojice: Eurosport - Eurosport 2, Sport 1 - Sport 2, budete tyto dvojice v budoucnu „kompletovat“?

(JG): Naše placená nabídka se za uplynulé tři roky rozrostla z 3 na 40 programů a rozhodně se nejedná o konečný počet. Nechceme však konkurovat platformám, které poskytují všechny dostupné programy. Zařazujeme programy, u kterých víme, že „na sebe vydělají“. Pokud získáme příznivé komerční podmínky a budeme si jisti zákaznickou poptávkou, zařadíme i programy Eurosport 2 a Sport 2.


(VH): Co říkáte na TV Empatia? Její stále odsunovaný start, web vydělávající na SMSkách a ukončení několikadenní promo smyčky vyvolává obavy, aby se nejednalo o stanici typu Nautik/Živa, pokud tedy vůbec začne vysílat.

(JG): TV Empatia je nový program. S jeho dodavatelem dosud nemáme žádné zkušenosti. Nedokážu tedy posoudit, nakolik se jedná o životaschopný projekt.


(VH): Virtuální operátor T-Mobile slibuje u své služby T-Mobile Televize na zákaznické lince i programy, které Skylink v nabídce nemá, např. Eurosport 2 HD. Znamená to, že se můžeme těšit na rozšíření nabídky díky tomuto operátorovi o nové programy?

(JG): Neslyšel jsem o tom, že by T-Mobile sliboval programy, které v naší nabídce nejsou. Soudím, že se jednalo o omyl či nedorozumění.


(VH): Na svém e-shopu T-Mobile nabízí kartu Start za 1599 Kč, tedy levněji, jak vy kartu Skylink Standard. Je ta jejich karta o něco „ošizenější“? V textu se uvádí, že umožňuje příjem základních českých a slovenských televizí a dvou HD stanic (ČT HD a Nova HD).

(JG): V ceně karty Skylink získává náš nový zákazník dvouměsíční promo vysílání placených programů v minimální hodnotě 1240 Kč. Toto promo vysílání T-Mobile neposkytuje. Je tedy logické, že je cena karty T-Mobile nižší.


(VH): Uvažujete o pronájmu dalšího transpondéru na Astře 3B? Resp. asi určitě uvažujete, to je špatně položená otázka :-), tedy - dočkáme se v blízkém horizontu nového transponderu, kde by se mohly objevit nové kanály?

(JG): Rozhodně uvažujeme o optimalizaci satelitní distribuce našich programů. Existuje řada cest, jak postupovat – MPEG-4, změna FEC, nový transpondér. Bližší plány prozatím nemohu zveřejnit.


(VH): Po ukončení distribuce některých maďarských programů v platformě Skylink jsme dostali ze Slovenska dotazy, zda nepůjdete v budoucnosti do „maďarské“ nabídky, zvláště když se u některých tematických stanic objevuje maďarská audio stopa.

(JG): Maďarská audio stopa u programů, které distribuujeme, nepředstavuje tak vysoké náklady, jako distribuce čistě maďarských programů. Nabídku maďarských stanic proto poskytneme pouze v případě, že naši působnost rozšíříme na Maďarsko. To je ovšem velký projekt vyžadující důkladnou přípravu. Maďarský trh je velmi atraktivní avšak současně velmi dobře obsazený. Není to nic jednoduchého.


(VH): Rada pro rozhlasové a televizní vysílání zahájila na svém říjnovém 20. zasedání se společností TradeTec správní řízení pro možné porušení § 29 zákona č. 231/2001 Sb. spočívající ve vysílání neregistrovaných programů. Podobně i dříve slovenská Rada pre vysielanie a retransmísiu s Towercomem. O co konkrétně jde? Ohrozí RRTV či RVR příjem českých celoplošných terestrických stanic abonentům na Slovensku a opačně slovenských stanic abonentům v ČR?

(JG): O tomto kroku Rady jsme se dověděli z médií. Oč konkrétně jde, se dovíme, až nám bude příslušný dokument doručen. Nejsme si vědomi toho, že bychom vysílali neregistrované programy. Nemyslím si, že by byla programová nabídka Skylinku jakkoli ohrožena.


(VH): V médiích nás v poslední době masírují s tím, že "in" je dnes 3D vysílání. Jste na případné vysílání 3D kanálů připraveni? Např. Nova i Markíza se nedávno veřejně chlubily, že už brzy začnou vysílat v 3D.

(JG): Celá infrastruktura satelitního vysílání Skylinku včetně přijímačů je na 3D vysílání připravena. Vysílání nového 3D programu jsme schopni zahájit během pár týdnů. Stojí za zmínku, že jeden 3D program zabere o cca 40 % více satelitní kapacity, než HD program. Hovoříme tedy o nákladech hodně přes milión korun měsíčně. Ty někdo musí zaplatit. Pokud bychom je měli přenést na zákazníky vybavené 3D televizory, nikdo by si kvůli vysoké ceně 3D program nepředplatil. Ledaže by se jednalo o naprostou „pecku“, kterou by každý chtěl. Obávám se, že nic takového žádná stanice pro blízkou budoucnost nepřipravuje.


(VH): Děkuji za rozhovor.


Jaromíra Glisníka, výkonného ředitele TradeTec se ptal Václav Hrubec, šéfredaktor satCentrum,
2. 11. 2010



  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 11   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
02.11.2010 • Televízia Magio Sat bez mesačných poplatkov a viazanosti
27.10.2010 • LEO TV na veletrhu EROTICA&SEX letos neuvidíte
25.10.2010 • T-Mobile Televize - nová satelitní televize od T-Mobile
01.10.2010 • Ivan Hronec dnes předává svoje podíly v SPI International a bude se plně věnovat Film Europe
14.09.2010 • Na návštěvě v: ATOS Zlín
14.09.2010 • NGC představil svůj nejnovější projekt Velké migrace veřejnosti

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Re: Feank1 

13.11.2010 14:58 • ® Buddy
Keďže Brava vysiela VÝLUČNE HDTV programy, je skvelé a správne že vysiela v HDTV. Ak by väčšina programu bola iba upsamplovaná (podobne ako CT HD aleno Nova HD), bol by Tvoj názor skôr na mieste.
A sám píšeš že sú to skôr statické ako dynamické zábery, čiže z princípu MPEG kompresie snáď súhlasíš že to míňa malý dátový tok.
Podľa mňa je tento program dokonale vybalancovaný - keďže je v ponuke jediný svojho druhu, bez možnosti výberu, je v najvyššej kvalite. A tak je to dobre.
Ja si ho veľmi užívam...
 
 
  Re: Buddy. 

11.11.2010 12:58 • ® Frank1
Ja nemám nič proti klasike, dokonca si ju občas púšťam.Aj ako TV program má určite svoje opodstatnenie, ale nemá význam aby to išlo v HD kvalite.Aspoň zatiaľ.V HD kvalite by sa mali (stále podotýkam, že aspoň zatiaľ) vysielať len programy, pre ktoré je HDTV prínosom(príroda,filmy,šport,dokumenty a pod).A to podľa mňa zatiaľ nie je TV program s klasickou hudbou.Na prevažne statické zábery hudobníkov stačí v pohode SD rozlíšenie pri dobrom dátovom toku.O detských kanáloch ani nevravím.Na tie už vôbec netreba HD rozlíšenie a ich počet je prehnaný.Ale ako som už písal, tieto programy sú tam z finančných dôvodov - sú jedny z najlacnejších.
 
 
  Re: Frank1 

11.11.2010 12:36 • ® Buddy
Brava je náhodou veľmi kvalitný program a som veľmi rád že tam je. Často a rád ho pozerám.
Nesúď podľa seba, sú aj ľudia ktorí majú radi klasiku...
Mne sa skôr vidí že je tam zbytočne veľa detských programov, podľa mňa skôr tie zaberajú miesto iným... Vidí sa mi že by stačili napr. 2, napr. Disney pre starľie deti a jeden kreslený pre mladšie.
A bolo by super keby išli v SD v MPEG4 aby míňali čo najmenej kapacity transpondéra. Ak má niekto záujem o ne, nie je problém dnes za cca. 130 eur kúpiť kvalitný HD prijímač ktorý to zvládne...
Podľa mňa toľko detských v MPEG2 je zbytočný luxus...
 
 
  Re: dolkar. 

11.11.2010 10:42 • ® Frank1
Odpoveď je bohužiaľ len v prvej časti vety:
"Pokud získáme příznivé komerční podmínky a budeme si jisti zákaznickou poptávkou, zařadíme i programy Eurosport 2 a Sport 2.
Eurosport 2 sa už zrealizoval, pretože pri zaraďovaní nových programov sú výrazne podstatnejšie "příznivé komerční podmínky" ako "zákaznícka poptávka".Nič sa nedá robiť, to je trend všetkých poskytovateľov TV programov ak za to nechceme platiť nekresťanské peniaze.
Čo sa týka HD programov, myslím si, že tam je budúcnosť televízie (určite aj s 3D - ale nie v tomto štádiu).SD vysielanie postupne zanikne tak ako zaniká analóg.Určite by sa mala rozširovať hlavne ponuka HD programov.Samozrejme kvalitných, nie takých čo sú len do počtu ako napr. Brava.
 
 
  Neuvažujeme? 

08.11.2010 11:38 • ® dolkar
Tak nevim na koho pan Glisník mysli, ale zrejm+ë na zakayníky nikoliv.
Podle me by rada zakazníků uvital radeji doplnění programu HBO i si treba za to priplatila., nežli nějaké ani ne česky mluvíci HD programi. Ale o tom ani neuvažují tak o čem uvažuji?
 
 
  pre "zenofex" 

04.11.2010 07:59 • ® sherpo66
"zenofex"
hmm "cestou kvality"...? myslim, ze aj ceny...!!!
ps.:dakujem za radu...! :what:
& na to je na SK konkurencia, aby si ju vsimali aj konkurenti :warning: :D
 
 
  Je to někdy divné. Jestli jsem dobře pochopil z 

03.11.2010 15:39 • ® kokin
Je to někdy divné. Jestli jsem dobře pochopil z minulých rozhovorů, tak Skylink nemá Eurosport 2 kvůli tomu, že by musel vzít i Eurosport 2 HD, což by se nemohlo vyplatit, ale Cslink Eurosport 2 zřejmě nabízet bude a to bez toho, aby jej musel nabízet i v HD... Jinak, Skylink je silný v dokumentárních kanálech, i když i tam by se dalo ještě něco vylepšit, např. NG HD, který však není v češtině, takže je zatím nepoužitelný a snad ještě Discovery science by zaujal. Za co aspon podle mně Skylink platí zbytečně, je Discovery HD, které bez češtiny nemá pro drtivou většinu diváků žádnou cenu. Lepší by zřejmě bylo vyřadit jej a nabídnout místo něj nějaký jiný HD kanál, anebo právě ten velmi poptávaný níže zmíněný scifi kanál, který by určitě přitáhnul mnohem více diváků.
 
 
  pre sherpo 

03.11.2010 14:40 • ® zenofex
Preco si myslis, ze by mal Skylink imitovat DIGITV?
Ak chces prijimat programy, ktore Skylink nema mozes si vybrat ineho poskytovatela.
Ak by Skylink zdielal programy pre viacero krajin ako DIGITV tak by si mohol dovolit zaradit viac programov - prinieslo by mu to viac penazi.
Skylink ide cestou kvality, DIGI zasa kvantity. Kazdy si moze vybrat, aj ty.;)
 
 
  Kvoli Eurosport 2 a Sport 2 si idem dokúpiť kartu 

03.11.2010 14:33 • ® lubomir247
Kvoli Eurosport 2 a Sport 2 si idem dokúpiť kartu CS Link...Keby to ponukal Sky link nemám čo riešiť.
 
 
  preco?! 

03.11.2010 07:58 • ® sherpo66
pan Glisnik, preco stoji a je len jedno HBO na Skylinku (okrem HD HBO).Skylink = 8,90€/mes. a u konkurencii DIGI TV slov. je Balík HBO Pak(HBO + HBO2 + HBO Comedy) co su 3 programy a stoja len 7,90€/mes...!
preco DIGI TV ma napriklad tieto progr.:Animal Planet CE, Discovery World, Discovery Science, Discovery Travel & Living, Spektrum, AXN atd.!
preco Skylink nie je schopny dat konecne tiez tieto progr. do svojej ponuky?!
ja som "zial od zaciatku ako Skylink zacal u Skylinku (cca. cez 5 rokov) a samozrejme, ze mam vsetko nastavene a pokupovane pre Skylink, ale asi skoncim zo Skylinkom a prejdem inde, pokial nebude Skylink schopny zaradit aj taketo progr. ktore som uviedol.
mozne to je ked ich ma v ponuke DIGI TV moze ich mat aj Skylink - alebo...!!!! :bad: :bad: :bad:
 
 
  Už po x-té... 

03.11.2010 07:20 • ® zdent
Pane Glisníku a co přidat nějaký scifi kanál, po kterém dost diváků včetně mně ve Vašem minulém chatu volalo? Pochybné kanály (podle mého názoru), např.Doma, vysíláte, ale nemáte v nabídce ani jeden scifi kanál, zatímco sportovních a filmových máte nadbytek.
 
 
Celkový počet komentářů: 11 / zobrazují se: 1 ... 11

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist