Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 16.04.2024 - 15:47:56   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Rozhovor s Jaromírem Glisníkem (nejen) o přechodu na nový kódovací systém

  Autor: V. Hrubec, satCentrum , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 04.11.2010


Druhá část rozhovoru s ing.Jaromírem Glisníkem, výkonným ředitelem společnosti TradeTec, která se podílí spolu se společností Towercom na vysílání, distribuci, zabezpečení a prodeji satelitní DTH platformy Skylink. Otázky dnes budou směřovat zejména k přechodu z kódovacího systému CryptoWorks na Irdeto PI Sys – proč je přechod nutný, co přinese abonentům a jaké jsou jednotlivé časové etapy, ale zeptáme se i na problémy při změně technických parametrů HD distribučního transpondéru.


Václav Hrubec – satCentrum (VH): První otázky bych chtěl zaměřit na téma přechodu od kódovacího systému CryptoWorks k Irdetu. Čtenáři argumentují, že je přechod ukvapený, že to nikdo kromě Skylinku neřeší a že receivery s CryptoWorksem mohou pracovat i po roce 2012, takže proč ty starosti a investice a problémy s přechodem.

Jaromír Glisník, Skylink (JG): Nemám obavu, že by přijímače s CW nefungovaly po roce 2012. Budou sice zastaralé, ale ve spojení s kartou, která po roce 2012 bude mít řádnou technickou podporu, mohou fungovat ještě mnoho let. Takovou kartou je karta Irdeto ICE (Irdeto CryptoWorks Enveloped), tedy karta Irdeto s emulovaným systémem CW. Problém totiž není v přijímačích, ale v systému CW samotném. Hlavní stanice CW, které zajišťují komunikaci s kartami CW, jednoduše po 31. 12. 2012 ztratí podporu Irdeta. Dovedete si představit, že byste byl v roli satelitního operátora, který provozuje systém bez technické podpory? Vystavil byste své zákazníky a programové partnery (ČT, STV atd.) riziku, že se při poruše na serverech CW například přestanou vysílat aktivační instrukce na karty? V takovéto situaci by byl operátor bez podpory dodavatele systému naprosto bezmocný. Jediným řešením by v takovémto případě byla okamžitá náhrada karet CW kartami ICE. S ICE kartami totiž, na rozdíl od karet CW, komunikuje hlavní stanice Irdeto, která bude mít podporu Irdeta zajištěnu i v budoucnu. Jenže „okamžitě“ vyrobit a distribuovat třeba milión ICE karet není možné. Proto ty starosti a investice v předstihu.


(VH): Není tedy pravda, že je ještě dost času, nebo dokonce jak prohlašuje konkurenční platforma, je zbytečné přecházet na jiný systém a nutit zákazníky k postupné obměně hardware?

(JG): Každou kartu CW, kterou dnes prodáme, čeká v nejbližších letech výměna. Nedokážu si představit operátora, který by s klidným svědomím v roce 2013 provozoval systém CW s velkým počtem aktivních karet. Pokud při poruše CW přestanou chodit autorizační instrukce na karty, prvními postiženými budou zákazníci s placenou nabídkou. Během několika dnů či týdnů se do podobné situace dostanou i zákazníci s neplacenou nabídkou. I zde dochází k pravidelné obnově autorizačních dat. Jakmile vyprší autorizační období zapsané na kartě a nebude obnoveno z hlavní stanice, programy jednoduše přestanou fungovat. Díky ICE kartám naše zákazníky nemusíme nutit k obměně hardware. ICE karty tak prodlužují životnost přijímačů s dekodérem CW. Přijímač CW s kartou ICE funguje a bude fungovat i v budoucnu. To nic nemění na skutečnosti, že je CW zastaralý systém, který se již mnoho let nevyvíjí.


(VH): Přibližte prosím historii kódování v CryptoWorksu od startu s Philipsem po ukončení podpory, kdy skončil vývoj systému. (Čtenářům satCentrum doporučuji též článek z jarní prezentace Skylinku).

(JG): Irdeto koupilo CW od Philipse v dubnu 2006. Od ledna 2007 zahájilo program postupného útlumu CW, který má několik kroků. Konec údržby a podpory systému CW k 31. 12. 2012 je vyvrcholením tohoto dlouhodobého procesu. Všichni operátoři byli o časovém plánu útlumu CW Irdetem průběžně informování a mohli se tedy včas připravit.


(VH): V médiích proběhla zpráva, že Media Vision nakoupila 80 tisíc přístupových karet CryptoWorks pro svou službu CS Link. Pomineme-li počet karet (na jak dlouho by Skylinku vydržel?), jedná se zřejmě i demonstraci toho, že CryptoWorks není „mrtvý“ a je nadále – aspoň pro tuto platformu – perspektivní. Co vy na to?

(JG): Společnost, která provozuje pouze systém CW, kupuje karty CW, jiné přece nedokáže provozovat. Nemyslím si, že se jedná o demonstraci životaschopnosti CW. Je to spíše „z nouze ctnost“. Poslední objednávky na karty CW přijímá Irdeto do konce letošního roku. Po Novém roce se už karty CW objednat nedají. Pokud bychom považovali CW za perspektivní, objednali bychom karty CW a nespouštěli bychom nový systém Irdeto. To, že CW není perspektivní, ovšem není záležitostí našeho názoru - je to holá realita vyvolaná rozhodnutím společnosti Irdeto podporu tohoto systému ukončit.


(VH): Karty CryptoWorks má ale i pro své abonenty UPC Direct, budou řešit přechod ke stejnému datu i v ORS – ORF?

(JG): UPC Direct je v jiné situaci než Skylink. Počet jejich aktivních karet je řádově menší a zákazníci UPC Directu jsou většinou vybaveni jejich přijímači. U většiny z nich existuje možnost přes satelit přehrát firmware dekodéru a karty CW vyměnit za jiné karty (Nagravision). To se dá zvládnout během půl roku. Zákazníci UPC Directu platí pravidelné poplatky a vytvářejí tak zdroje pro financování výměny karet. Rakouská platforma ORF karty pravidelně mění. ICE karty provozují už více než rok a počítám, že do konce roku 2012 všechny karty CW vymění.


(VH): Skylink skončil s distribucí karet CryptoWorks prodejcům, a nabízí jen karty ICE. Kdy začnete prodávat karty čistě jen pro systém Irdeto a kdy ukončíte dodávky ICE karet?

(JG): ICE karty dodáváme od léta a budeme je dodávat i v příštím roce, dokud z trhu nezmizí přijímače s dekodéry CW. Karty Irdeto (bez podpory CW) začneme dodávat na trh ještě tento měsíc.


(VH): Zatímco situace s receivery Skylink READY se čtečkami pro Irdeto se podstatně zlepšila, na trhu stále ještě chybí přístupový modul (CAM) pro karty Skylink Irdeto, které by uvítali majitelé televizí a rekordérů se satelitními tunery, mající pouze CI rozhraní. Kdy se objeví v nabídce?

(JG): CAM moduly s Irdetem existují. Dokud však dodáváme na trh ICE karty, nemají importéři důvod je dovážet. Dovážejí raději CAMy s CW, které jsou osvědčené a o pár desetikorun lacinější. Přestože se Skylink jinak importu přijímačů a modulů neúčastní, rozhodli jsme se tentokrát pro přímý dovoz CAM modulů, abychom je na náš trh dostali. Dle posledních informací však nebudeme sami. Řada dalších importérů již CAMy s Irdetem objednala.


(VH): Když jsme u přístupových modulů, nemohu se nezmínit o datu 29. 9., kdy jste měnili parametry HD transpondéru a u některých TV a receiver s CI rozhraním nastal problém s dekódováním. Na webu satCentrum jsme psali zejména o opatřeních servisu společnosti Panasonic...

(JG): Po změně modulace na našem HD transpondéru jsme zaznamenali vlnu stížností našich zákazníků, kterým přestaly HD programy fungovat. Zdaleka nejčastější byl problém v nepřesném nastavení přijímacího zařízení. Zatímco u modulace QPSK se malá nepřesnost nemusela projevit, při modulaci 8PSK docházelo k výpadkům signálu. Někteří zákazníci měli přijímače nebo moduly se zastaralým firmware a některé CAM moduly bylo třeba vyměnit. To vše byly problémy, pro které existovalo rychlé řešení a zákazníkům jsme byli schopni poradit. Pouze televizory Panasonic r. výroby 2009 a přijímače Humax řady 5000 nedokázaly vysílání s novými parametry zpracovat. Těchto stížností se nám sešlo asi 500. Jak Panasonic tak Humax však vyvinuli novou verzi firmware, takže se po pár dnech řešení dočkali i majitelé jejich televizorů a přijímačů.


(VH): Toto bych ale chtěl doplnit, že společnost Panasonic sice vyřešila problémy televizí ze satelitními tunery, ale blu-ray rekordérům, které vyráběla na Slovensku (Krompachy) se věnovat nebude a pokud si jej majitelé zakoupili v e-shopech či dovezli ze zahraničí, nemohou na něm i nadále žádný program na DVB-S2 tp. 12,109 H. (Což bohužel postihlo i mne, mám typ DMR-BS750).

(JG): Stejně jako v případě televizorů i v tomto případě je třeba se obrátit na Panasonic. Skylink nedokáže firmware těchto přístrojů opravit.


(VH): Někteří prodejci „straší“ stávající i potenciální abonenty funkcí Secure Silicon, že prý bude Skylink brzy své karty párovat s receivery či moduly, a proto prý urychluje přechod na Irdeto a na Skylink ready receivery, aby měl karty pod kontrolou. Proto je prý lepší zakoupit kartu CS Link, případně předplacenou kartu CryptoWorks UPC Direct, kde se může obsah sdílet i na více receiverů. Sice jste před pár týdny přišli s nabídkou karty NEXT, ale tu zase „chytře“ poskytujete jen k novým zabezpečeným kartám ICE a Irdeto...

(JG): O perspektivnosti karet CW jsme již hovořili, nemám, co bych dodal. Funkce Secure Silicon a potenciální párování karty s přijímačem/modulem, je pro zákazníka výhodou, nikoli nevýhodou. Existují a stále budou přibývat nové služby, které operátor nebude schopen nabídnout zákazníkům, kteří nebudou mít přijímač/modul spárovaný s kartou. Pokud takovýto přijímač doma nemáte, nové služby jednoduše nebudete schopen přijímat. Nikoho však nenutíme. Přijímač se secure silicon si nemusíte dnes kupovat. Je však dobré, budete-li mít doma kartu (ICE nebo Irdeto), která případné párování v budoucnu dokáže. Dnes Vám tato možnost nepřipadá atraktivní, pokud však v budoucnu změníte názor, nebudete si muset kupovat novou kartu.


(VH): Děkuji za rozhovor.


Jaromíra Glisníka, výkonného ředitele TradeTec se ptal Václav Hrubec, šéfredaktor satCentrum,
3. 11. 2010, grafy připravil Skylink



Přečtěte si: Rozhovor s Jaromírem Glisníkem (nejen) o programu a novinkách Skylinku

Příloha: Oznámení o konci podpory systému CryptoWorks, vydané spol. Irdeto v roce 2009






  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 6   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
07.11.2010 • Peršij Ukrajine z družice Astra 4 od 30. 11. 2010
03.11.2010 • Eurosport 2 nově v nabídce Digitální satelitní televize CS Link
03.11.2010 • Eurosport 2 v nabídce Skylinku [ 1 ]
01.11.2010 • Výsledky hlasování o nejoblíbenější zahraniční placenou satelitní platformu k abonenci
26.10.2010 • RTL 2 bude vysílat od prosince v High Definition [ 3 ]
25.10.2010 • Společnost Discovery Networks Central Europe oznamuje nová povýšení ve svých obchodních týmech

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  párovanie.... 

23.11.2010 23:34 • ® buko1
Zbytočná panika. Irdeto totiž umožňuje spárovať kartu s ľubovoľným licencovaným prijímnačom.... Takže aj s tým dlho vyberaným a obľúbeným prijímačom, ktorý tu niekto spomínal v diskusii (inak to umožňuje aj Nagravision).... Jediná podmienka že musí ísť o licencovaný dekodér a nie o univerzálnu čítačku (vytvorenú zmenou FW napr. z Conaxu), takže automaticky vypadávajú všetky lacné klony.
 
 
  Re: DaUphin 

11.11.2010 09:50 • ® Frank1
...ja ako tretí!
Je jasné, že firma Irdeto kúpila Cryptoworks aby zlikvidovala jednu konkurenciu - nekupovala ho preto aby ho používala,ale aby ho zrušila.Tým dostáva do problémov všetkých prevádzkovateľov a s nimi užívateľov systému Cryptoworks.Požadovať peniaze za výmenu karty je v poriadku u zákazníkov so základným-neplateným balíkom.Ale u pravidelne platiacich abonentov je to veľká drzosť."Zákazníci UPC Directu platí pravidelné poplatky a vytvářejí tak zdroje pro financování výměny karet." A pravidelne platiaci zákazníci Skylinku nie ? ! ? Bude možné si za poplatok vymeniť aj novú kartu Irdeto ? O párovaní prijímačov s kartou ani nerozmýšľajte.To sa dá pri používaní ľudovej a nenáročnej službe typu Digi TV. Nie však pri kvalitnom HDTV vysielaní kam dúfam smerujeme.
 
 
  Re: DaUphin 

11.11.2010 03:38 • ® Buddy
... ja ako druhý... :(
 
 
  súhlas s Buddym, 

10.11.2010 09:50 • ® DaUphin
platím komplet ponuku za nemalé prachy a už len to že mi nie je operátor schopný vymeníť zdarma kartu je zarážajúce. Keď ma ale donúti k párovanému stroju namiesto môjho dlho vyberaného a obľúbeného prijímača tak sa odhlasujem. A terorizmus v podobe pevného poradia programov je zásadný užívateľský diskomfort. Ak je toto budúcnosť tak dovi - dopo. Mimochodom zastaralý je systém ktorý bol prelomený a to nie je Váš prípad s CW. Niet ani jedného piráta skylinku, a to že irdeto chce zarobiť a Vy sa na tom zviezť je jediný dôvod. A potom ešte zarobiť kšeftom s párovanými strojmi... NO TOTO SNÁĎ OSTANE LEN PRI ÚVAHÁCH, spravte si prieskum koľko ludí sa na Vás vykašle ak to urobíte - ja sa hlásim ako prvý...:mad:
 
 
  Párovanie kariet s prijímačom - 

08.11.2010 18:38 • ® Buddy
Pána Glisníka som si doteraz veľmi vážl a považoval som ho za človeka na pravom mieste.
Dnes - kvôli jeho pozícii gen. riaditeľa a prezentovanému názoru - začínam názor meniť! Pobúrila ma informácia že nepoprel možnosť párovania kariet a prijímačov!
PROSIM, NIKDY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! nepristúpte na párovanie kariet a prijímačov!!!!! Ja som "prémiovým" oficiálnym, platiacim zákazníkom Skylink (zatiaľ veľmi spokojným), prémiovým hovorím preto lebo mám objednané platené služby a nie tie najlacnejšie - som majiteľom HD prijímača a platím si aj HD balík. Nikdy som Skylink legálne neprijímal, takže odťiaľto "vietor nefúka"...
Doslova ma poburuje že by som niekedy v budúcnosti musel prestať používať môj začal používať "ich" prijímač, teda prijímač ktorý mi niekto vyberie. A totálne ma poburuje že by som napr. ako v UPC Direct mal predpísané poradie kanálov - to bol jeden z dôvodov prečo som zrušil Orange Fiber TV a prešiel na Skylink! Rovnako sa nedalo meniť poradie kanálov...
Cítim sa ako v socializme alebo ako vo vojenskom štáte pri pomyslení že možem mať na výber iba JEDEN TYP satelitného prijímača! Ja som si kúpil prijímač po dôkladnom zvážení toho čo od neho očakávam, plne mi vyhovuje, som naňho zvyknutý a PROTESTUEJEM!!! aby som ho musel meniť!
Prosím, ľudia, protestujme proti takýmto absolutistickým praktikám, nato sme bojovali za demokraciu aby nám teraz niekto disktoval akú spotrebnú elektroniku musím doma používať?!? :bad::bad::bad:
 
 
  Panasonic r.v. 2009 

04.11.2010 14:46 • ® panasonic650
Je este stale dost pouzivatelov (staci sa poobzerat po forach) ktori maju problem s prechodom na 8PSK. HD programy vypadavaju vo viac menej nepravidelnych intervaloch. Dostatocne casto nato aby sa dal pozriet vecerny film alebo relacia cela bez toho aby divakovy neusla podstatna cast deja.
 
 
Celkový počet komentářů: 6 / zobrazují se: 1 ... 6

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist