Quo vadis CryptoWorks?
Autor: Redakce satCentrum , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 02.01.2011
O prvním lednovém víkendu byly zveřejněné v diskusích na satelitních webech klíče kódovacího systému CryptoWorks (CW) k neautorizovanému příjmu paketů ORF Digital a AustriaSat. Při té příležitosti se ptáte na názor satCentrum, zda tato událost povede i k urychlení odchodu od CryptoWorksu v domácích platformách Skylink, CS Link, T-Mobile Televize a UPC Direct, které tento systém používají.


Názor redakce satCentrum na tento „problém“ je, že se zveřejnění „hackery“ prolomených kódů v době závěru podpory systému ze strany společnosti Irdeto čeká, a vlastně nejde o novou věc. Algoritmy jsou již dávno „provalené“, jen byly neveřejné, a to jak pro ORF, tak i pro ostatní platformy, které CryptoWorks používají. Jen jsou dnes "jisté" klíče více „dostupnější“. Nedělali bychom z toho tedy nějakou vědu anebo dokonce hovořili o panice, kdy je nutné ihned přistoupit k celoplošné výměně všech přístupových karet v tomto systému. I když někteří „podnikatelé“ nabízí nelegální „dopisování“ oprávnění na všechny současné CW karty Skylink, Trade and Technology, Slovak Link, diGITALlink a CS Link, nejde zatím o masový jev.

Odolné jsou karty ICE Skylink (ty používá i Televize T-Mobile), protože „pracují“ na irdetovém jádře a CW jen emulují.

Vzhledem k tomu, že společnost Irdeto oficiálně ukončí podporu CryptoWorks k 31. 12. 2012, a v prosinci 2010 už byla ukončena i výroba a dodávka posledních karet tohoto systému platformám, budou se určitě zmiňovaní provideři soustřeďovat na postupnou výměnu karet abonentům – přednostně těch, na kterých je další placená nabídka. Pokud se klíče na CZ/SK programy, podobně jako v případě ORF, objeví veřejně na internetu, budou se provádět i další opatření k znepříjemnění neautorizovaného příjmu (časté změny klíčů i třeba několikrát denně, úpravy algoritmů proti autoupdate apod.).


Více o přechodu Skylinku od systému CryptoWorks k Irdeto se dočtete na webu satCentrum v článku Komentář k ukončení podpory systému CryptoWorks.

Redakce satCentrum se neautorizovaným příjmem jakéhokoliv satelitního providera nezabývá (ani zahraničního - žádný „alibismus“ že to nejde u nás legálně abonovat, není na místě!), tak si myslíme, že toto stručné vyjádření k dnešní situaci stačí.


Redakce satCentrum, 2. 1. 2011

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/4313/quo-vadis-cryptoworks/