ČR se chystá prodat svůj podíl v Inmarsatu
Autor: ČTK, ISDN.cz , e-mail: info@isdn.cz Přidané: 13.01.2004

Česká republika zřejmě prodá svůj podíl ve společnosti Inmarsat Ventures, která provozuje síť navigačních a komunikačních družic. Prodej 50000 akcií, které představují 0,05 procenta společnosti, má ve středu projednat vláda. Cena má být 750000 dolarů, tedy zhruba 19 milionů korun.


Podle zdůvodnění předkládajícího Ministerstva informatiky je nabízená cena 15 dolarů za akcii výhodná a představuje výrazné zhodnocení investice. Česká republika podíl s vkladem 242565 Kč převzala při svém vzniku v roce 1993.

Loni v prosinci hlavní akcionáři Inmarsatu rozhodli o prodeji všech akcií společnosti firmě Grapeclose. Mezi hlavní akcionáře patří britská BT Group, německý Deutsche Telecom, francouzský France Télécom a norský Telenor. Součástí prodeje je i závazek nového vlastníka financovat činnost mezinárodní organizace mobilních družicových komunikací IMSO, jejímž členem je i ČR, a provozovat komunikační infrastrukturu pro zajištění bezpečnosti námořní a letecké dopravy.

Inmarsat provozuje devět družic, které zajišťují celosvětové komunikační spojení mezi 250 tisíci lodí, letadel a dopravních prostředků, či provoz záchranných systémů. Mezi uživatele patří například vojenské námořní síly USA, vládní organizace či ropné společnosti. Firma potřebuje prostředky na vyslání tří nových satelitů, které plánuje v roce 2005.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/850/cr-se-chysta-prodat-svuj-podil-v-inmarsatu/