Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Neděle • 05.05.2024 - 00:09:49   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Neshánějte Matrix, pořiďte si Premium!

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 26.01.2004


Do redakce jsme dostali od velkoobchodní firmy Impexa Klatovy zapůjčený nový přijímač Premium X 7000 P na dlouhodobý podrobný test. Z navenek obyčejného receiveru se vyklubal výtečně vybavený přístroj. Pro jeho celkem nízkou cenu a výborné dekódovací schopnosti (a také možná i pro to číselné označení) nás hned napadlo přirovnání na „Dreambox chudých“. To nemyslíme nijak hanlivě, Premium totiž zvládne dost věcí jako jeho kolega – „box snů“, ale je jednodušší na obsluhu - ukočírujete ho i bez počítače, síťového propojení a každodenního přístupu na internet.

A je také mnohem levnější. Samozřejmě jsme narazili kromě nových a zajímavých funkcí i na některé, ve kterých není tento nový receiver tak zcela silný v kramflecích. Ale nebojte se, jak je na webu satCentrum zvykem, nezamlčíme vám ani tyto mouchy, či mušky. No a pro váš lepší výběr a rozhodování se o případné koupi vám ještě na závěr testu nachystáme duel, kdy proti němu nasadíme opravdu silného konkurenta - receiver Kaon KSC 520UH. V duelu pak rozhodne o vítězi matematický průměr ze všech známek za celý srovnávací test. Ale vše popořadě, dnes si, po pár dnech provozu ještě netroufáme na větší závěry. Dnes jsme teprve na začátku, přijímač je ještě syrový, s částečně obsazenými předvolbami a minimálně zaplněným harddiskem, berte tedy tento první článek jako úvodní letmé seznámení s přístrojem.

Satelitní přijímač Premium X s typovým označením 7000 je na první pohled jedním z mnoha satelitních receiverů, prodávaných na našem trhu. Typ 7000 C má dva sloty (šachty) CI rozhraní pro zasunutí modulů podmíněného přístupu (CAM) a jednu čtečku (štěrbinu) pro vložení přístupové karty. Čtečka je ale v původním stavu dodávaném prodejcům nezamontována, ale pouze přibalená v jako příslušenství v papírové krabici s přístrojem. Proč asi nás jistě hned napadne. Jedná se totiž o universální čtečku (UCAS), která zvládá s firmwarem přijímače dekódovat více systémů kódování placených paketů satelitní televize a rozhlasu (často je tato multifunkčnost označovaná jako 6in1) a navíc i pro nás asi nejžádanější systém CryptoWorks, ve kterém jsou kódované české a slovenské pakety (Czechlink, Slovak link a UPC Direct). A protože se tento způsob „podpory“ pro satelitního fanouška nelíbí mnoha vysílacím a distribučním společnostem, rozhodl se výrobce po vzoru jiných trochu obejít paragrafy a montáž ponechat až na kupujícímu, případně konečnému prodejci. Kompletace je velmi rychlá a jednoduchá. Stačí odšroubovat tři šroubky na boku a zadní části skříňky, sejmout kryt, modul umístit na své místo za štěrbinou a zasunout kablík s konektorem do protikusu na základní desce. A opět připevnit kryt, toť vše.

Typ Premium X 7000 P má ještě navíc podporu PVR (personal video recorder) funkcí, tedy nahrávání pořadů na interní hard disk. Ten může být od základních 40 GB pro zhruba 21 hodin nahrávek až po 120 GB i více. Lze využívat i funkce time shift pro opožděné sledování programu a nebo používat nahrávání v nepřítomnosti pomocí timeru (časovače). Obsluha tohoto harddiskového videa je velmi jednoduchá.

Jako třešnička na dortu je však schopnost receiverů Premium X 7000 softwarově dekódovat „jednotkové“ systémy bez nutnosti vložení přístupové karty (např. FUN) do čtečky. Uživatel může tlačítky na dálkovém ovladači jednoduše aktivovat menu pro výběr přístupových klíčů, vybírat z uložených až 150 nachystaných sad klíčů tu odpovídající variantu anebo opět jednoduše zadávat či měnit klíče stávající. Hned jsme si vyzkoušeli, že stačí upravit jeden řádek např. u klíčů na Nagravision pro paket Polsat Cyfrowy na Hotbirdu za aktuální, potvrdit a už se můžeme dívat. Stejně je na tom paket TV Cabo a Digital + na Hispasatu. Tímto způsobem lze editovat klíče v systémech Seca, Nagravision, Irdeto/Betacrypt a Viaccess. Systém Conax, ani Skycrypt pro dekódování Free-X TV stávající firmware receiveru zatím nepodporuje, což se samozřejmě může v budoucnu změnit. Do interní čtečky můžeme vložit kromě originálních karet na CryptoWorks i další abonentské přístupové karty na jiné, i dvojkové systémy, pro předplatitele Premiere World je podporované zobrazení Direkt portálu (rozbalovací roletky pro výběr kanálů Direkt, Erotik či Sport).


Tolik ke čtečce, na závěr této úvodní části přejděme aspoň v krátkosti k základním technickým údajům:

Satelitní receivery Premium X 7000 C a P jsou určené k příjmu MCPC i SCPC satelitních digitálních kanálů, přenášených v Ku (11-12,5 GHz) i C (4 GHz) pásmu. Použitý tuner s jedním vstupem má rozsah 950-2150 MHz a zpracuje datové toky (SR) 2-45 Mbaud s poměrem chybové korekce (FEC) 1/2, 2/3, 3/4, 5/6 a 7/8. Systém obsahuje rychlý, 32bitový procesor ST 20, flash memory 4Mbyte a 2 SDRAM paměti 8 Mbyte. Celkem je pro uživatele k dispozici až 4000 předvoleb a 64 satelitních pozic pro uložení TV a R stanic.

Reveivery dokáží zpracovat prostorový zvuk Dolby Digital (AC3), mají optický audio konektor S/PDIF (TOS link). Pro připojení konvertorů je tu podpora DiSEqC 1.0 a 1.2 a funkce USALS pro automatické hledání pozic družic na orbitální dráze. K propojení na další multimediální zařízení slouží 2 konektory SCART (RGB i CVBS), PLL modulátor (21-69.K, PAL B/G, D/K, I) a druhý konektor F (loop through) jako výstupní smyčka pro připojení dalšího receiveru. Dále ještě můžeme případně využít 3 výstupní konektory CINCHů jeden pro video a dva pro levý a pravý audio signál.

Receivery mají uživatelsky přívětivé menu na obrazovce (OSD) v osmi jazycích, čeština však mezi nimi zastoupena není. Čeština však nechybí v preferencích nastavení zvukového doprovodu (hlavní anebo i druhá, alternativní řeč) a v titulcích (opět hlavní i alterativní jazyk). Snadnou obsluhu umožňuje velmi rychlé automatické ladění všech dostupných kanálů 38 předladěných družic, majitelé satelitních přijímačů zase ocení automatické vyhledávání satelitních pozic při natáčení motoru (funkce USALS). Ale k tomu se dostaneme až v dalších částech testu, nechceme dnešní úvodní část příliš natahovat.

Závěr: receivery Premium X 7000 C a P jsou příjemným překvapením na našem satelitním trhu. Díky své vybavenosti řadou nových funkcí, užitnými vlastnosti i dostupnou cenou se mohou stát oblíbenými přijímači a stát se nástupcem legendárního Humaxe 5400. Přijímač Premium X 7000 C bude k dostání například v obchodě satelitShop.cz za maloobchodní cenu pod 8000 Kč (včetně DPH), typ Premium X 7000 P s PVR funkcemi bude o cca 1600 Kč dražší (uvádíme cenu bez hard disku, do prodeje tento PVR receiver přijde v únoru).


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 30   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
05.01.2004 • Úprava cen karet Czech Link [ 4 ]
12.12.2003 • SM3D22 – nové řešení H-H motoru s DiSEqC 2.2
04.12.2003 • Nový kódovací systém - ThalesCrypt [ 3 ]
29.11.2003 • Modulátory AV signálu – III.
26.11.2003 • Modulátory AV signálu – II. [ 1 ]
17.11.2003 • Seznamte se: Kaon XSC 320 ANV – dokončení [ 13 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
2 / 2

  Tak jak dopadly testy s motory ... 

29.01.2004 21:53 • satCentrum
Tak jak dopadly testy s motory: Vyzkoušeli jsme několik variant: bez jakýchkoliv problémů točíme s H-H 100 a H-H 120 a DG-120 a táhlovým motorem superjack 18 palců přes interface Strong V50. Vše točí korektně, jak DiSEqC 1.2 v menu, tak USALS (na Stab H-H 100 a H-H 120). Asi to bude v té verzi firmware (máme v 7000 P verzi z 1.12.2003).

S klíčema - ano, některé fungují měsíce i roky, ale některé se mění co dva dny, nebo i dvakrát za den, viz Polsat. Ale na internetu jsou celkem rychle k sehnání. Pokud nemám ani počítač, tak stačí mít ochotného kamaráda s internetem, který mi těch osm dvojic čísel pošle třeba SMSkou (zrovna to tak děláme pár lidem :-)), no problém.

Hard disk - dali jsme tam vlastní, "ze šuplíku" Seagate 40 GB (dle menu pro cca 21 hodin nahrávek), co nám zbyl po upgrade PC na větší disk. Zapojí se napájení a klasický IDE kabel, který je přibalen a za půl minuty se v příkazem v menu disk zformátuje. Oceňujeme, že disk je dobře chlazený už uložením v kovové konstrukci a není pod ním základní deska a tedy žádné součástky které by trpěly teplem!


Dnes se podařilo nahrát Simpsony z Czechlinku (v nepřítomnosti přes timer) takřka bezprostředně po naběhnutí kódování (předtím volný Večerník), vše proběhlo O.K. a obraz ani neskákal. Sami jsme se divili :-)

 
 
  @anonym 

29.01.2004 16:58 • Pavel
Asi začínáš, tak:
Samozřejmě "normální" HDD do počítače. Prodejce Ti ho zcela bezpečně prodá i samostatně, pokud budeš mít zájem sestaví Ti s ním komplet podle tvích požadavků. Podle posledního info od kolegy, jsou možnosti toho receiveru jěšte větší, než jsou zde popsané, firmware se i nadále vyvíjí. Problémy s SG2100 nejsou (jiný nevím), Conax ve firmwaru taky nebude chybět (pro někoho pozdě)...
 
 
  HDD Premium X 7000 P 

29.01.2004 15:38 • anonym
Chci se optat,do modelu Premuim X 7000 P se dá dát normální HDD co jde normálně do počítače,nebo je to nějakej speciální? A ještě bych se chtěl optat zda-li se tento přijímač bude prodávat samostatně,nebo vč. paraboly a konvektoru. Nevíte to někdo?
 
 
  Pokud máte problémy s motorem, ... 

28.01.2004 18:22 • VHR
Pokud máte problémy s motorem, obraťte se na svého prodejce. Ten má možnost si stáhnout ze stránek dovozce receiverů Premium do ČR (Impexa Klatovy) nový firmware, který spolupráci s motory řeší. Všechny dnes distribuované receivery jsou již podle vyjádření dovozce bez problémů, s dříve koupeným přijímačem vám určitě váš prodejce pomůže a přehraje vám nový firmware. PVR verze se dosud neprodávala, takže zde je již nový software.
 
 
  Premium X 7000 P 

28.01.2004 00:18 • satCentrum
Jen na upřesnění: kartu na Czechlink, kterou jsme použili hned první odpoledne po vybalení receiveru, jsme dostali údajně jako novou, i když byla pravda v rozbaleném balíčku, ono pořizovat nyní v lednu další novou kartu po navýšení DPH není zrovna ta nejšťastnější investice :-) Ale bereme tedy zpět, úvod o tuto pasáž zkrátíme... Jak se dostaneme s testem dále, potrápíme samozřejmě více motorů, abychom viděli, kde je případně problém (nemáte ale jiný typ receiveru, např. Premium X 2CI s jiným firmware?). Nyní už máme objednaný také typ Premium X 7000 C, tedy bez PVR funkce, tak porovnáme, jak se bude chovat odlišné firmware. Každopádně děkujeme za všechny příspěvky, které nás v testu nasměrují. Účelem našich článků není přístroj vychválit aby se dobře prodával, ale důkladně ho prověřit v delším provozu, abychom objevili nejen klady, ale také případné problémy či mouchy, které se dají řešit u dodavatele. Aby pak byl běžný uživatel co nejvíce spokojený s jeho používáním. Ale to platí obecně pro všechny testy, nejen pro tento přijímač...
 
 
  To Jirka 

27.01.2004 21:33 • Petr
Myslím,že chybu neděláš,ale že je skutečně v přijímači.Protože se satelitními montážemi živím,
vyzkoušel jsem Premium X s motory SG 2100,H-H 100 a DG 120 a se všemi se chová stejně.Naprogramuješ-a vcelku jedno jestli ručně nebo přes USALS-,ale i na stejné družici,při přepnutí programů začne jezdit dem a tam.Pravda,většinou po chvíli najde,ale mě to nepřijde úplně to pravé.No uvidíme,co nám řekne redakce v dalších částech testu.Od moravského dodavatele těchto přijímačů jsem se např.dozvěděl,že zabudovaná čtečka by aktualizace CW skutečně propouštět neměla.Takže už ten první test mi příliš nesedí.
 
 
  To Petr 

27.01.2004 08:55 • jirka
Máš pravdu. Mám Premium X od pátku a ještě jsem motor nerozchodil.Má snahu chodit stále tam a zpátky(SG 2100).Nevím kde dělám chybu.Podporuje zmíněný motor USALS ? Co je důležitější - nastavení antenna configurations nebo nastavení USALS nebo referenční nastavení motoru nebo všechno najednou ? Zatím se mohu dívat jenom na ASTRU 19,2.
 
 
  k Premium X 

26.01.2004 21:28 • Petr
Přijímač není špatný,ale řekněte čtenářům těchto www,že např.pro změnu klíčů je musí mít k dispozici (bez jejich znalosti to prostě nefunguje).
V kombinaci s DiseqC motorem je přijímač běs.Zkuste to a dejte mi vědět,jak Vám to chodí.
Mimochodem ten můj kousek asi blocker na CW má,protože aktualizaci na kartu nepustí.
Hezký večer.
 
 
  Nejsou problémy s orig. kartam ... 

26.01.2004 15:47 • anonym
Nejsou problémy s orig. kartami v dvojkových systémech - no zajímá mě Seca2(Cyfra+, Sky Italia)?
Je možnost úpravy na Au (např. Polsat), nebo pracuje čistě jako Matrix. Jdou tam vložit MK, Vk? Nebo jen Op-keys?
 
 
  Zvlada MPEG 2 4:2:2? Diky ... 

26.01.2004 15:24 • Mirek
Zvlada MPEG 2 4:2:2? Diky
 
 
Celkový počet komentářů: 30 / zobrazují se: 21 ... 30

|<«12»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist