Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Středa • 24.04.2024 - 21:40:00   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Ohlédnutí za taneční show StarDance

  Autor: PR Press ČT , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 11.01.2007




Od 4. listopadu do konce roku 2006 provázela televizní diváky na obrazovce České televize velkolepá taneční soutěž a show StarDance …když hvězdy tančí.


Osm tanečních párů tvořených vždy jedním profesionálním tanečníkem a jednou celebritou po osm večerů bojovalo o titul – král a královna tanečního parketu. Soutěžními večery, z nichž sedm bylo vyřazovacích, provázela diváky moderátorská dvojice Tereza Kostková a Marek Eben. Taneční páry bojovaly o body od porotců: Evy Bartůňkové, Zdeňka Chlopčíka, Vlastimila Harapese a Michaela Kocába; za skvělého hudebního doprovodu Moondance Orchestru Martina Kumžáka. Diváci mohli svou přízeň soutěžícím projevit pomocí SMS hlasování a ovlivnit tak, která z dvojic v daném kole soutěž opustí. Výsledný ortel, kdo soutěž opustí, byl sdělen vždy v druhé části každého vyřazovacího večera.

Nepostupující pár se poté rozloučil s diváky, porotou i svými protihráči závěrečným tancem. V průběhu soutěžního večera předváděly páry jeden, dva nebo i tři standardní či latinskoamerické tance. Soutěže se zúčastnily taneční páry: moderátorka Jolana Voldánová a Jan Tománek, herečka Jana Švandová a Zdeněk Fenčák, herečka Mahulena Bočanová a Jaroslav Kuneš, zpěvačka Helena Zeťová a Eduard Zubák, desetibojař Tomáš Dvořák a Kamila Tománková, herec Václav Vydra a Petra Kostovčíková, dále pár Jan Čenský s tanečnicí Terezou Bufkovou a nakonec vítězný pár – herec Roman Vojtek a Kristýna Coufalová.

Kromě osmi živých večerů vysílala Česká televize k StarDance také krátké pořady StarDance …kolem dokola, v nichž přinášela divákům ukázky ze zákulisí soutěže. V nich mohl divák vidět, co předcházelo oné stovce vteřin, kdy taneční pár předváděl publiku „plody své práce“. Tyto pořady prozrazovaly leccos i na porotce a moderátory a zprostředkovaly pro diváky zajímavé pohledy do míst „za oponou“.

Divácký zájem o StarDance odpovídal novému zábavnému formátu, který na českém televizním poli neměl dosud obdoby. Osm soutěžních večerů zhlédlo celkem 6 830 000 dospělých diváků, což přestavuje 79,80 % starších 15 let. Dospělí sledovali soutěžní přímé přenosy v průměrném počtu 1 933 000 diváků, tj. 22,6 %. Průměrná sledovanost StarDance u dětí ve věku od 4 do 14 let činila 111 000, tj. 9,8 % 4 – 14letých.

Diváci starší 15 let preferovali StarDance před nabídkou ostatních TV stanic v 46 případech z každého sta dospělých v danou dobu u TV obrazovky. Děti (4 – 14 let) vykázaly třetinový podíl na publiku, tj. každé třetí dítě v danou dobu u televizorů si jako svůj pořad zvolilo právě StarDance. Rozdíl ve sledovanosti taneční části večera a „rozhodnutím“, který z tanečních párů soutěž opustí je u dospělých, mužů i žen minimální, mírně ve prospěch „rozhodnutí“.

Taneční show a soutěž StarDance byla přitažlivější pro ženy (sledovanost 27,9 %) než pro muže (sledovanost 16,9 %). Z dospělých žen, ji volila více než polovina publika (52,35 %) v danou dobu u TV obrazovek. Průměrný podíl na publiku u mužů je vyjádřen číslem 37,94 %.

Divácká odezva dětí na StarDance … když hvězdy tančí ukazuje, že pořad více sledovaly děti starší (10 – 14leté), než děti mladší. Naopak v podílu na publiku předčily mladší děti (4 – 9 let) o více než 9,50 % děvčata a chlapce ve věku od 10 do 14 let. U obou skupin dětí je na rozdíl od dospělých vyšší sledovanost u taneční části večera než u „rozhodnutí“. I zde je však tento rozdíl malý, maximálně do 1,4 % procenta.

Divácká odezva na StarDance …když hvězdy tančí rostla s věkem. Největší zájem o soutěž projevili senioři starší 65 let, kteří dosáhli nejvyšší sledovanosti (46,8 %) i podílu na publiku (64,26 %). Více než pětinový zájem však vykazovali diváci již od 45 let. Taneční soutěž však zaujala všechny věkové kategorie, jak ukazuje průměrný podíl na publiku, který ve všech věkových skupinách překročil 30procentní hranici.

Z hlediska vzdělání se show StarDance těšila největšímu zájmu u vysokoškolsky vzdělaných diváků (26,1 %). Celkově rostla sledovanost taneční show spolu se vzděláním auditoria. Podíl na publiku byl u skupin podle vzdělání mírně rozkolísaný. Nejnižší, přesto skvělý podíl na publiku byl zaznamenán u diváků se středním vzděláním bez maturity (42,19 %). Naopak téměř polovina (podíl 49,92 %) středoškolsky vzdělaných s maturitou a přes 55 % diplomovaných preferovalo v danou dobu právě StarDance před nabídkou ostatních TV stanic.

Divácký ohlas u diváků rozdělených podle velikosti místa bydliště (VMB) je mírně rozkolísaná. Nejvíce příznivců si show získala u diváků z nejmenších obcí do 1000 obyvatel (sledovanost 24,0 % při podílu 48,99 %). Naopak nejméně diváků StarDance bylo z řad diváků z obcí od 1000 do 5000 obyvatel (sledovanost 21,0 %). Úctyhodný podíl na publiku (43,15 %) dosáhli také diváci z obcí od 20 do 100 tisíc obyvatel, což je z cílových skupin rozdělených podle velikosti místa bydliště podíl nejnižší.

Divácky nejatraktivnější částí soutěže bylo podle očekávání finále ze dne 23. prosince, kdy k obrazovkám a boji o titul krále a královny parketu přišlo 2 295 000 dospělých (tj. 26,8 %) a na vyhlášení vítězů si v části „rozhodnutí“ počkalo 2 292 000 dospělých (26,8 %). Z dospělých v danou dobu u TV obrazovky to byla více než polovina diváků (51,00 % respektive 50,96 %), kteří si taneční show StarDance zvolili jako svůj večerní program. Na finálový večer se díval každý pátý dospělý muž a každá třetí žena. V podílu na publiku překročili muži 40procentní hranici a z žen v danou dobu u TV obrazovky si StarDance zvolilo téměř 60 % divaček.

Výsledky divácké spokojenosti říkají, jak hodnotí taneční soutěž a show StarDance diváci. Průměrně si StarDance u dospělých diváků získala koeficient spokojenosti 8,0 a dosáhla tak špičkové divácké spokojenosti. Spokojenost dospělých s jednotlivými koly osmidílné show se pohybují v rozmezí od 7,1 do 9,1. Je nutné podotknout, že koeficient 7,0 – 7,9 značí nadprůměrnou diváckou spokojenost, zatímco v rozmezí od 8,0 do 9,9 se již pohybujeme na špičce divácké spokojenosti.

Celková spokojenost mužů a žen se liší o 0,8 koeficientního bodu ve prospěch žen. Tohoto výsledku přitom ženy dosáhly při viditelně vyšší sledovanosti než muži. Koeficienty mužů se pohybují v šestkovém (2x), v sedmičkovém (11x) a v osmičkovém (2x) pásmu. Celková spokojenost mužů se StarDance je nadprůměrná (koeficient 7,5). Také koeficienty spokojenosti žen zasahují do tří pásem: sedmičkového (4x), osmičkového (9x) a devítkového (2x). Výsledný koeficient žen (8,3) považujeme za špičkový.

Na obrazovce České televize se divák setkával také s doprovodnými pořady ke StarDance. Pravidelně byly vysílány pohledy ze zákulisí soutěže, krátké pořady s titulem StarDance …kolem dokola. Divák měl možnost dozvědět se v nich, jak se páry připravují na svá vystoupení, něco málo o účinkujících, o porotě i moderátorech. StarDance …kolem dokola se pravidelně objevovalo na obrazovce před 19. hodinou a později kolem 21. hodiny. Průměrná sledovanost StarDance …kolem dokola byla v obou časových pásmech 549 000 dospělých, tj. 6,4 % žen a mužů starších 15 let. Podvečerní „kolem dokola“ však v podílu na publiku oslovilo každého pátého dospělého (20,10 %) v tu chvíli u TV obrazovky. Podíl na publiku u večerních StarDance …kolem dokola činil 14,67 %.

Součástí projektu StarDance byl také reprezentační ples České televize na Žofíně, kde soutěžní páry mohly například bojovat v „soutěži o nejlepší polku“. Česká televize z této společenské události přinesla krátký sestřih, na který se v sobotu 2. prosince dívalo 1 467 000 dospělých diváků, tj. 17,1 %, při podílu 37,14 %. Jako ve všech pořadech spojených se StarDance i zde tvořily většinu publika dospělé ženy (sledovanost 20,6 % při podílu 41,65 %).

Na úplný závěr projektu byl odvysílán dokument StarDance …když hvězdy tančily, který divákovi zprostředkoval zajímavosti kolem taneční show České televize.

Šestadvacetiminutový pořad byl zařazen pro StarDance tradičně – v sobotu večer. S prvním ročníkem StarDance v České televizi se tak prostřednictvím dokumentu rozloučilo 1 085 000 diváků, z toho 1 030 000 dospělých, tj. 12,0 % a 55 000 dětí (4 – 14 let), tedy 5,1 %. Z publika u TV obrazovek se sestřihu toho nejzajímavějšího z show věnovala čtvrtina dospělých a téměř 18 % děvčat a chlapců ve věku od 4 do 14 let.


Martin Krafl, Tiskový mluvčí ČT


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 1   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
12.01.2007 • Hosté a témata pořadu Vedlejší efekty na ČT24 – 14. 1. 2007
12.01.2007 • Prima TV se uchází o vysílací práva na EURO 2008
11.01.2007 • Pomozte dětem - cyklus Kde peníze pomáhají
10.01.2007 • Poisťovňa šťastia - včerajší líder trhu [ 4 ]
10.01.2007 • Výročí Charty 77 připomene ČT mj. dramatem Přítelkyně z domu smutku
09.01.2007 • Letecké katastrofy - seriál na ČT1

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Sebechvála smrdí 

11.01.2007 16:45 • abc
Zejména ve srovnání LetsDance na Markíze.
 
 
Celkový počet komentářů: 1 / zobrazují se: 1 ... 1

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist