Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 04.05.2024 - 17:25:24   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Zesilovače v anténním rozvodu – II.

  Autor: Paweŀ Król , e-mail: info@radioelektronik.pl Přidané: 30.03.2004



Pokud se chceme dívat na české či slovenské programy ve velmi dobré kvalitě, můžeme je přijímat ze satelitu. Bohužel tam ale nevysílá např. TV Nova a tak musíme oprášit náš původní anténní rozvod. Jak na to, aby byl i pozemní příjem kvalitní, nám poradí pokračování článku z magazínu Audio-HiFi-Video, který pro vás přeložil Petr Miklík


Zesilovače „destičkové“

Zesilovač destičkový bývá namontovaný v anténní krabici místo symetrizačního členu a nejčastěji se používá v anténách se síťkovým (mřížkovým) reflektorem, které se populárně nazývají „síta“. Zesilovače destičkové plní nejlépe svoji funkci, když úrovně signálů jsou vyrovnané a přijímané programy jsou vysílané ze stejného směru. Typické destičkové zesilovače nemají regulaci zesílení, i když existují i takové zesilovače, kde pro pásmo VHF a UHF je samostatná regulace zesílení. Vyrábí se v různých variantách se zesílením 12 až 32 dB. Dříve bylo možné zakoupit zesilovače dokonce se zesílením 40 dB, ačkoliv v praxi tyto zesilovače mohly být využity jen ve specifických podmínkách. Destičkové zesilovače by se měly používat v tom případě, když koaxiální kabel, který propojuje antény a televizní přijímače je delší než 20 až 40 metrů, nebo pokud je patrné, že obraz je „zasněžený“. Je třeba připomenout: když použijeme zesilovač se zesílením 30 dB a pokud se jakost obrazu nezlepší, tak další zvýšení zesílení kvalitu obrazu nevylepší a kvalita obrazu se dokonce může zhoršit.


Zesilovače „stožárové“

V případě příjmu programů z několika směrů se nabízí řešení – zesilovače pro umístění na stožár. Mají několik vstupů, každý ze vstupů je vybaven regulací zesílení a pásmovým filtrem. Většinou se používá zesilovač se vstupem VKV (87,5 až 108 MHz), vstupem pro kanály 6 až 12 (174 až 230 MHz) a vstupem pro kanály 21 až 69 (470 až 862 MHz). Často se také používá zesilovač se vstupem VKV, vstupem pro 6. až 12. kanál a dvěma vstupy pro 21. až 69. kanál (např. typ AM-417). U většiny zesilovačů pro umístění na stožár lze napájecí napětí „připojit“ na vstup zesilovače, což umožňuje napájet destičkové předzesilovače, které se mohou používat při velmi nízké úrovni signálu. Všechny tyto zesilovače jsou napájeny z napájecího zdroje, který je vybaven zvláštní výhybkou, jenž přivádí napájecí napětí na souosý kabel. U tohoto zesilovače je hodnota zesílení většinou mezi 30 až 36 dB.


Zesilovače „účastnické“ s jedním vstupem

Jestliže vytváříme složitější rozvody a uvažujeme o tom, že do rozvodu přivedeme signál z modulátoru, máme možnost použít zesilovač účastnický s jedním vstupem. Signály z více antén můžeme sloužit tak, že využijeme anténní výhybku a jeden koaxiální kabel přivádíme např. na smyčku modulátoru, a dále na vstup zesilovače. Při tomto řešení jsou zachovány srovnatelné (blízké) úrovně signálu z antén a modulátoru. Zesilovače tohoto typu mají nezávislou regulaci zesílení v pásmu VHF (47 až 230 MHz) a UHF (470 až 862 MHz), např. zesilovač WSS-100 nebo CA-215. To umožňuje úrovně signálů vyrovnat. Často existuje také možnost, napájet stožárové zesilovače pomocí koaxiálního kabelu a proto lze místo výhybky použít dodatečný zesilovač. Většina účastnických zesilovačů má dva výstupy a zesílení činí 24 až 30 dB. Tyto zesilovače se typicky osazují v podkrovních prostorách, což usnadňuje přístup a regulaci úrovně.


Zesilovače s několika vstupy

Větši rozvody předpokládají několik, příp. větší počet přijímačů, proto je nezbytné dosáhnout vyšší výstupní úroveň signálu – nabízí se možnost použití zesilovače s několika vstupy. Tato skupina zesilovačů se vyznačuje tím, že pro každé pásmo má nezávislý vstup, zvláštní regulaci zesílení a především zabudované vstupní filtry a koncový (výstupní) stupeň zesilovače je vytvořen z tranzistorů vyššího výkonu. Tyto zesilovače se mohou použít rovněž v rozvodech rodinných domů s větší obytnou plochou. Zesilovače s několika vstupy mohou mít i 6 vstupů, často jsou to vstupy pro skupinu kanálů, někdy pro jednotlivé kanály.


Kanálové zesilovače

Když jsou úrovně jednotlivých signálů velmi rozdílné, existuje vhodný způsob, jak dosáhnout kvalitního příjmu a to použít kanálový zesilovač. V individuálních rozvodech, s ohledem na cenu, lze použít kanálové zesilovače, které si naladí sám uživatel nebo minisestavy kanálových zesilovačů, které jsou naladěné od výrobce. Kanálový zesilovač má vybrán jeden kanál, zesílení tohoto zesilovače lze regulovat. Někdy tyto zesilovače mají indikátor výstupní úrovně, který usnadňuje nezávislé nastavení stejných úrovní pro jednotlivé kanály, bez nutnosti použít měřicí přístroj pro měření úrovně signálu. Často také existuje možnost, připojit jiné zdroje signálu na zvláštní širokopásmový vstup. Kanálové zesilovače se vyznačují nejvyšším zesílením, které činí dokonce 40 až 50 dB a výstupní úrovní 110 až 124 dBμV.

Někdy, když mimo místních vysílačů, chceme přijímat program ze vzdáleného vysílače, je nezbytné zesílení pouze tohoto kanálu. K tomuto účelu se hodí kanálové předzesilovače, které se montují na anténní stožár. Mají nízký šumový činitel. Tento zesilovač by měl vyžadovat i zvláštní anténu s nejvyšším ziskem a vhodnou směrovostí. Signál z výstupu předzesilovače se přivádí na jeden ze vstupů zesilovače s více vstupy. Typický kanálový předzesilovač má regulaci zesílení, avšak pro tento typ je příznačné, že výstupní úroveň signálu předzesilovače není velká. Kanálové zesilovače, které bývají osazovány do anténní krabice, jsou naopak charakterizovány vysokou úrovní výstupního signálu, řádově 90 až 110 dBμV, např. typ PAK-820/k …

Obdobně jako u kanálových zesilovačů, „nežádoucí“ (rušivý) kanál by měl být vzdálený nejméně ob jeden kanál vůči žádanému kanálu. Jestliže přijímáme např. 27. kanál, tak nejbližší kanály, které lze účinně potlačit jsou 25 a 29. Tyto zesilovače mají zesílení 20 až 30 dB.


Aktivní rozbočovače

V případě, kdy úroveň signálů postačí pro kvalitní příjem na jednom televizním přijímači, avšak signály mají úroveň příliš nízkou na rozbočení pro několik přijímačů a získání kvalitního obrazu, je třeba využít aktivní rozbočovač. Tyto rozbočovače se skládají ze zesilovače s nepříliš velkým zesílením a rozbočovače s několika vstupy. Typická situace je rozbočení signálu z kabelové sítě, nebo instalace sběrného rozvodu. Aktivní rozbočovače většinou nemají regulaci zesílení, nicméně velmi často charakteristika jejich zesílení současně s nárůstem kmitočtu mírně vzrůstá. To kompenzuje změny útlumu koaxiálního kabelu. Aktivní rozbočovače se většinou vyznačují zesílením 0 až 10 dB. Ze stejným výsledkem lze místo aktivního rozbočovače použít zesilovač a rozbočovač. Bude-li zapotřebí rozbočit signál kabelové televize, kde se využívá zpětný kanál, můžeme použít např. zesilovač AI-223, firmy Alcad, který má regulaci zesílení, regulaci korekce charakteristiky útlumu kabelu, dva výstupy a zpětný kanál.


Atypické zesilovače

Při příjmu vysílačů jsou někdy netypické a obtížné příjmové podmínky, proto výrobci vyrábí zvláštní varianty zesilovačů se vstupy pro skupiny kanálů s určitým tvarem charakteristiky zesílení, s útlumem některých kanálů a s více vstupy. Bývá ale problém s dostupností těchto zesilovačů a jejich uplatnění vyžaduje jisté zkušenosti.

Hlavní zásadou při výběru zesilovače je to, že jeho zesílení by mělo být co nejmenší, nezbytné pro zaručení správné funkce v anténním rozvodu, a výstupní úroveň co nejvyšší. V individuálních rozvodech je třeba velmi opatrně používat zesilovače se zesílením, které přesahuje hodnotu 40 dB, z důvodu větší pravděpodobnosti přebuzení zesilovače. Lepší je místo jednoho zesilovače s větším zesílením použít dodatečný předzesilovač.

V Polsku jsou oblíbené zesilovače, které vyrábí následující firmy: Alcad, AMS, Telkom-Telmor, KMB, Sowar, Zolan, Anprel, Terra, Badmor, Mezon, Vector, Delta.


Přílohy: Tabulky ve formátu PDF:

Tabulka č. 1 – zesilovače a jejich použití

Tabulka č. 2a – přehled zesilovačů

Tabulka č. 2b – přehled zesilovačů,
Tabulka č. 3 - přehled výrobců podle toho, zda vyrábí jednotlivé druhy zesilovačů,
Tabulka č. 4 – nejčastěji používané označení pásem



Zdroj: Radioelektronik Audio-HiFi-Video (Polsko), č. 2/2004, s. 14 až 17, přeložil Petr Miklík, volně upraveno a zkráceno


Doplnění: Zesilovače v anténním rozvodu na internetu

Fotografie uvedených zesilovačů a alespoň základní parametry nebo i katalogové listy lze najít i na internetu. Do internetového vyhledávače zadáme označení zesilovače např. APS-09 a získáme několik možností, kde lze tyto parametry nalézt. Z každého druhu zesilovačů byl vybrán pro jeden typ jeden odkaz na internetu, většina odkazů byla bohužel v polštině. V případě vyhledávání vybraných typů zesilovačů byla odlišná situace u typu A-50, kdy místo obvyklých několika odkazů k dotazu bylo řádově tisíce odkazů a najít parametry by byl asi problém.

Zesilovač destičkový - typ APS-09, obrázek a parametry v polštině: zde

Zesilovač stožárový – typ AM-417, katalogový list Alcad: zde

Účastnický zesilovač s jedním vstupem - typ CA-215, základní parametry a obrázek: zde

Účastnický zesilovač s více vstupy - typ MA-024, obrázek a parametry v polštině: zde

Kanálový zesilovač – typ WWK-840, obrázek a parametry v polštině: zde

Aktivní rozbočovač – typ RAW-102, obrázek a parametry v polštině: zde

Atypický zesilovač (zesilovač pro skupinu kanálů) - typ AM-309, obrázek a parametry v polštině: zde

Doporučujeme si přečíst také 1.část článku Zesilovače v anténním rozvodu - I.



  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
23.03.2004 • Šumové číslo konvertoru - pouze obchodní trik výrobce? [ 21 ]
18.03.2004 • Seznamte se: Premium X - 3.část [ 1 ]
17.03.2004 • Nákupem zařízení to teprve začíná
15.03.2004 • Zesilovače v anténním rozvodu [ 4 ]
09.03.2004 • Seznamte se: Premium X - 2.část [ 3 ]
07.03.2004 • Seznamte se: Premium X - 1.část [ 5 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist