Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Neděle • 05.05.2024 - 22:41:06   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - DVB-T | Články
 

Multiplex B na severu nebude, tvrdí jeho provozovatel

  Autor: Lukáš Polák , e-mail: lucky.boy(at)volny.cz Přidané: 04.06.2007


Nejpozději 1. července bude na severu Čech zahájeno pozemní digitální vysílání (DVB-T) z lokality Buková hora. Programy, které se v multiplexu A objeví, jsou známé. Jde o kanály České televize a Novu plus rozhlasové stanice ČRo. V posledních dnech se ale začaly v kuloárech šířit informace, že by zde měl začít vysílat i multiplex B. Naše čtenáře i redakci samotnou zajímalo, jak se má situace doopravdy, a proto jsme se obrátili na předsedu představenstva společnosti Czech Digital Group Leoše Pohla, která je provozovatelem tohoto muxu.

10. května jsem měl možnost mluvit s tiskovým mluvčím televize Prima Ladislavem Pavlíkem. Při neformální řeči došlo i na plány komerční dvojky na trhu. Bavili jsme se o digitálním vysílání a já se ho zeptal, zda-li televize Prima náhodou nechystá rozšířit svůj digitální signál i na Ústecko, kde začne brzy vysílat multiplex A. Ladislav Pavlík potvrdil, že v současné době probíhají jednání o rozšíření digitálního signálu do této lokality. Podrobnosti však nesdělil.

Na konci května mluvil v podobném duchu i Daniel Častvaj, ředitel televize 24.cz. V rozhovoru pro server DigiZone.cz uvedl v jedné z odpovědí, že se multiplex B bude rozšiřovat i na sever Čech, opět ovšem chyběly detaily. V názorech pod článkem pak naznačil i redaktor Jan Potůček, že by se na Ústecku mohlo něco chystat a ať se nechají čtenáři překvapit.

Téměř jistá informace, navíc potvrzená ze dvou na sobě nezávislých zdrojů, nám nedala spát. Obrátili jsme se proto na samotného provozovatele multiplexu B, společnost Czech Digital Group (CDG). Předseda představenstva Leoš Pohl popřel, že by nějaká jednání probíhala. Prima je jediným kanálem, který má řádnou digitální licenci. „Dle mého názoru by bylo vysílání samostatně v multiplexu na Ústecku neefektivní“, řekl Pohl. O 24.cz řeč nepadla.

Komu tedy věřit, televizím Prima a 24.cz, nebo samotnému provozovateli? Je možné, že by pan Pohl z taktických důvodů zahájení vysílání v této lokalitě tajil? Podle našeho názoru ne. Je tu hned několik pro, díky kterým mu lze dát za pravdu. K vysílání na Ústecku (stejně jako kdekoliv jinde) je zapotřebí oprávnění, a to Czech Digital Group kromě Prahy nemá. Dále je již teď jasné, že multiplex B nebude ani v lednu 2008 obsahovat provozovatele vysílání s řádnou digitální licencí. Proč tedy rozšiřovat jeho signál do dalších lokalit? Leoš Pohl zdůraznil, že je důležité stanovisko k pokračování experimentu po 31. prosinci nebo účinnost nyní připravované novely zákona.


Lukáš Polák, satCentrum; 0:10


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 11   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
30.05.2007 • Zahájení terestrického vysílání HDTV ve Švédsku
30.05.2007 • Digitální vysílání na Chrudimsku chystá televize ještě letos
29.05.2007 • Vláda by se mohla zítra zabývat návrhy změn mediálních zákonů
29.05.2007 • TÚ SR finalizuje parametre kanálov pre DVB-T
25.05.2007 • Vrtulník usadil na Bukovou horu anténu pro digitální vysílání
23.05.2007 • Vypnutí analogu na Domažlicku se posunuje

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  To, že CDG nemá licence pro Do ... 

06.06.2007 12:16 • anonym
To, že CDG nemá licence pro Domažlice a BH není hlavní důvod. Důvodem je nedostatek vysílatelů (kromě Primy), kteří by za vysílaní mimo Prahu platili. Proto se nevysílá např. v Brně a Ostravě ikdyž tam jsou přidělené frekvence.
 
 
  multiplexy A, B, C 

06.06.2007 07:35 • anonym
Protože multiplex B nemá ani pro Vraní vrch kmitočtový příděl, nemůže tam minimálně do konce roku také Prima vysílat.
 
 
  multiplexy A, B, C 

06.06.2007 07:18 • anonym
Multiplexy A, B, C jsou prodlouženy do konce roku. Protože multiplex B nemá pro Bukovou horu kmitočtový příděl, nemůže tam minimálně do konce roku vysílat.
 
 
  Barva planovane pokryti 

05.06.2007 21:30 • %$!~@%^&()*&^
http://www.radiokomunikace.cz/cs/domacno sti/vysilani/mapa-dostupnosti-sluzeb/map a-pokryti-sluzeb-cra.ep/
 
 
  Mapa 

05.06.2007 14:36 • Rasťo
Je niekde už mapa približného pokrytia z Bukovej hory? Ďakujem.
 
 
  veřejnoprávní mux 

04.06.2007 15:44 • Pavlik
Celý tento povyk je snahou ČT, jak geniálně vyběhnout se zlobivými TV, které tímto zcela vyšachuje a pojede si pouze po vlastní linii bez ohlížení na někoho druhého s možností využití stávajících vysílačů, kde vypne 2. program a pouze je osadí novou technologií. Tak může získat nepřekonatelný náskok a ostatní se dohadujte, jak dlouho chcete. Je to jen další obrázek našeho mediálního i legislativního kocourkova, který nikdo neumí vyřešit. Navíc by tak ČT v rámci svého muxu získala prostor pro minimálně jeden další program. No a kdo pak prosadí další muxy?
 
 
  1. Je jedno zda se bude jmenov ... 

04.06.2007 13:54 • vedro
1. Je jedno zda se bude jmenovat mux B nebo 3. Pokud mux nevysila na definitni frekvenci nemuze byt definitivni.
2. TPP sice je ale je nevymahatelny, tudiz nema zadnou silu, kazdy na nej z vysoka..., jiz dalsi monitor CTU bude konstatovat, ze se casove hlediska TPP nenaplnuji. Kdo si mysli, ze terminy zapinani muxu B a C v dalsich lokalitach dle TPP se letos naplni tak je na velkem mylu!
 
 
  Digitální Chodsko 

04.06.2007 11:57 • David Rácz / Chodsko
Tady na Domažlicku je to samé, jako v Brně. Lidé už nevěří, že se CDG s Pimou kdy dorazí a každý druhý zákazník se mi v prodejně ptá na satelit, který mám jen v doplňkové nabídce. Trvá mi pak nějakou dobu je přemluvit na pozemní set-top-box, jednak nové programy (Barrandov, Pohoda, Febio atd.)na satelitu stejně nechtějí být a jednak je set-top-box levnější zařízení. Drtivá většina si po zakoupení satelitu proběhne těch pár set programů a stejně pak čučí jen na dva-tři. Svým zákazníkům (stejně tak jako konkurence tady)slibuju druhý multiplex s Primou tak max.do půl roku, jsem optimista a věřím, že tak bude. Firma Liberal Consulting už začíná masívněji černobíle inzerovat své půlstránky do místních deníků, nicméně skoro celostránkový a barevný inzerát firmy CS Link s nápisem "s námi uvidíte více" lidi akorát znejisťuje a oni pak nevědí co mají dělat. Až jim ale v srpnu vypnou analo, budou koukat :o)
 
 
  Co multiplec B v Brně ? 

04.06.2007 11:15 • Navrátil
V plánu přechodu na digitální vysílání je stanoveno zahájení digitálního vysílání multiplexu B z Brna v červnu 2007.Do dnešního dne není nic a nikdo nechce říci kdy to bude.Lidé začínají nedůvěřovat pozemnímu vysílání a raději přecházejí na stále výhodnější (díky konkurenci) satelitní digitální vysílání.
Rád bych viděl jak to vlastně v Brně bude.
 
 
  Poděkování 

04.06.2007 08:45 • lucky.boy
Děkuji kolegovi Potůčkovi za upřesnění a ještě dodatečné doplnění mailem. Novela počítá s krátkodobou registrací pro vysílání převzatých programů v DVB-T. Ta by platila vždycky na rok a s tou televize v "béčku" i Leoš Pohl počítají. Teď jen záleží, jak rychle a s jakými úpravami novela projde připomínkovým řízením, vládou a parlamentem.
 
 
  Mírné doplnění 

04.06.2007 07:35 • Jan Potůček
Není pravda, že by CDG neměla kmitočtový příděl pro severní Čechy. 30. června končí platnost oprávnění všem dočasným multiplexům a všichni tři operátoři volně přejdou na provoz definitivních digitálních sítí. Ty už mají v kmitočtových přídělech všechny oblasti včetně Ústecka. Poznámka s novelou platí, bez ní by "béčko" na Bukovou horu asi nešlo.
 
 
Celkový počet komentářů: 11 / zobrazují se: 1 ... 11

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist