Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 25.05.2024 - 06:43:19   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Nová rodinná soutěžní show na TV Nova už tuto sobotu

  Autor: PR Press TV Nova , e-mail: info@nova.cz Přidané: 20.06.2007


Věděli byste, kolik prstů má krtek na obou předních končetinách dohromady? Kterému našemu hudebnímu skladateli se říká „český Bach“? Zda žížala patří mezi členovce, kroužkovce nebo měkkýše? Jak se jmenuje pošťák z Pošťácké pohádky Karla Čapka či jaký bude mít tvar podstatné jméno rameno v 6. pádě množného čísla? Pokud odpovíte správně, jste přinejmenším stejně chytří jako dnešní žáci pátých tříd základních škol.

Tyto otázky a mnoho dalších z deseti tématických kategorií – z matematiky, literatury, zoologie, biologie, hudební výchovy, zeměpisu, cizího jazyka, společenské výchovy, nauce o Zemi atd., převzaté z výukových materiálů pro první stupeň základní školy, dostávají soutěžící v nové zábavné rodinné vědomostní show televize Nova Jsi chytřejší než páťák?, ve které může každý z nich vyhrát až milión korun.

Poprvé ji diváci uvidí již tuto sobotu 23. června ve 20 hodin. Druhý díl následuje hned další den, v neděli 24. června, a poté se budeme se soutěžícími a páťáky setkávat po celé prázdniny každou neděli večer od 20 hodin.

V tuto chvíli je již natočeno třináct dílů, v nichž byly rozdány statisíce korun. Zda si někdo ze soutěžících odnesl hlavní výhru – milión korun – prozrazovat nebudeme. Prozradit však můžeme, že pokorné přiznání soutěžících přímo do kamery Nejsem chytřejší než páťák zaznělo nesčetněkrát. I když mají dospělí soutěžící k dispozici nápovědu od spolužáků ze třídy, kterou tvoří pět nefalšovaných žáků pátých tříd, někteří z nich skončili už po prvních dvou otázkách. K nedostatečným znalostem se přidala i nervozita z natáčení a některé také „vykolejily“ leckdy černohumorné legrácky moderátorské dvojice Michal Suchánek – Richar Genzer. Oba pánové s kamennou tváří prohlašují, že v páté třídě byli premianty a že lístečky, z kterých čtou správné odpovědi, mají jen pro formu.


Než zazní znělka

Každá správná soutěž potřebuje skvělé publikum, které dokáže soutěžící „vyhecovat“ k vrcholným výkonům a pak ocenit frenetickým potleskem. Zábavná rodinná vědomostní show Jsi chytřejší než páťák? takové publikum má. O to, aby lidé v hledišti měli tu správnou náladu a po celou dobu natáčení soutěžící hodně podporovali, se stará tzv. aplausman. V případě „Páťáka“ je to někdejší moderátor několika soukromých rádií Miloš Pecháček, který dělal aplausmana takřka u všech soutěžních pořadů TV Nova (mj. Chcete být milionářem?, Rychlý prachy, Nejslabší máte padáka, Bailando). Dřív, než se zapnou kamery a účinkující zaujmou svá místa, vkráčí do arény aplausman, aby publikum seznámil s organizací natáčení a „nastavil jej na správnou teplotu“. „Dobrý den! Zkusíme si zatleskat! To je málo! Dejte do toho všechno, ať to má drajv! Vytvořte atmosféru, jakou Nova ještě nezažila!“ Podobnými pobídkami vyzkouší s publikem všechny druhy a hlasitosti potlesku i smíchu a upozorní, kdy je a není dovoleno hvízdat a souhlasně či nesouhlasně hučet. A když už je publikum připravené, když jsou zvukaři, kameramani a osvětlovači na svých místech, na scénu přicházejí žáci, soutěžící i moderátoři a režisér Michael Čech dává pokyn: „Jedeme!“

Tohle všechno divák na svých obrazovkách neuvidí, zato, na rozdíl od publika ve studiu, uslyší znělku, která každý pořad zahajuje. Je to písnička Seš velkej a seš dospělej, / máš znalostí mraky! / Hej hej – ukaž / jestli máš na páťáky! / I malá hlava chytrá je, / můžem si hrát spolu / a když ti to nepálí, / tak zopakuj si školu. Napsala ji renomovaná česká textařka Gabriela Osvaldová, hudbu složil Luboš Lauterbach a nazpíval ji dětský sbor LŠU z Hradce Králové pod vedením sbormistra Zdeňka Hladíka.


O soutěži

Všeobecné otázky do soutěže připravují odborní lektoři a vybírá je dramaturg Michal Mückstein. Soutěžící byli vybráni na základě výběrového řízení vyhlášeného v televizním programu Novy a na jejích internetových stránkách www.nova.cz. Soutěže se může zúčastnit pouze člověk, který je občanem české republiky, dovršil 18 let a splnil další podmínky uvedené v herním řádu.


Pravidla

Každého kola se účastní jeden dospělý soutěžící, který má šanci vyhrát až 1 milión korun, pokud správně zodpoví otázky převzaté z výukových materiálů pro první stupeň základní školy. Soutěžící odpovídá na otázky z 10 tématických kategorií (například astronomie, cizí jazyky, český jazyk, matematika, nauka o Zemi, zdravověda, zeměpis ČR, zeměpis světa,zoologie...), a to v libovolném pořadí. Každá správně zodpovězená otázka jej posune o stupeň výš (jednotlivé stupně jsou ohodnoceny různými částkami). Pokud zodpoví správně všech 10 otázek, smí zodpovědět 11. otázku za 1 milion korun. Pokud se soutěžící rozhodne ukončit svou účast ve hře, musí se na žádost moderátora podívat do kamery a říct větu „NEJSEM CHYTŘEJŠÍ NEŽ PÁŤÁK.“

Soutěžící má k dispozici tři typy taháků, které může využít během hry. První tahák se nazývá Ukaž, Druhý tahák se jmenuje Opiš, Posledním tahákem je S. O. S.


Marie Skrčená, redaktorka tiskového odd. TV Nova, 20.6.2007


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
21.06.2007 • Televizní tipy pro čtvrteční večer 21. června
20.06.2007 • Televizní tipy pro středeční večer 20. června
20.06.2007 • Úspešná víkendová sledovanost Dvojky
20.06.2007 • Hit storočia pozná prvých finalistov [ 1 ]
20.06.2007 • Susedia, Noc splnených snov, Dereš - najúspešnejšia televízna zábava minulého týždňa
19.06.2007 • Polibek Alexandra Dubčeka - nový dokument České televize

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist