Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Neděle • 19.05.2024 - 21:34:53   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Česká televize uvede Filmový klub: Sci-fi

  Autor: PR Press ČT , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 26.09.2007



V rámci Filmového klubu uvede Česká televize od čtvrtka 27. září vždy na ČT2 od 21.45 hod. sci-fi snímky Věčný svit neposkvrněné mysli, Solaris a Brazil v anglickém znění s titulky.


27. září Věčný svit neposkvrněné mysli

Trápí vás vzpomínky na nešťastnou lásku? Nechte si vyčistit hlavu! Jim Carrey a Kate Winsletová v oscarovém americkém filmu podle scénáře Charlieho Kaufmana (2004). Dále hrají: K. Dunstová, M. Ruffalo, E. Wood, T. Wilkinson a další. Režie Michel Gondry. Film je však v prvé řadě dílem Charlieho Kaufmana. Tento osobitý scenárista si během krátké doby vydobyl renomé fantaskními příběhy, v nichž hraje hlavní roli lidská mysl. Složitá, avšak dokonale promyšlená skládanka s mnoha časovými skoky a přesuny poskytla komiku J. Carreymu další příležitost blýsknout se v herecky náročné „vážné" roli. V nezvyklé poloze se ostatně objevuje i další hvězda Kate Winsletová.


4. října Solaris

Je to planeta podle vašeho přání... ale pozor na iluze. George Clooney v americké adaptaci sci-fi románu Stanislawa Lema (2002). Dále hrají: N. McElhoneová, V. Davisová, J. Davies a další. Režie Steven Soderbergh. Americký film vznikl podle stejnojmenného sci-fi románu polského spisovatele Stanislawa Lema (1961). Soderbergh natočil komorní snímek, v němž hrají trikové efekty pouze vedlejší roli. Vyprávění se zcela soustřeďuje na zachycení psychického rozpoložení hlavního hrdiny, jenž se ocitá před nelehkou volbou: vybrat si šťastný život v iluzi, po boku věrné kopie milované ženy, nebo cestu k pravdě, která však může nabídnout jen živoření? S. Soderbergh se na filmu podílel také jako scenárista a pod pseudonymy Peter Andrews a Mary Ann Bernardová i jako kameraman a střihač. Jeho verze vznikla třicet let poté, co se Lemovy předlohy ujal legendární sovětský režisér Andrej Tarkovskij.


11. října Brazil

Jak snadné je stát se nepřítelem státu! Pesimistická vize nedaleké budoucnosti, inspirovaná Orwellovým románem 1984. Britský film (1985). Hrají: J. Pryce, R. De Niro, K. Greistová, K. Helmondová, I. Holm, B. Hoskins a další. Režie Terry Gilliam. Černá komedie je po Žvahlavovi (1977) a Lupičích času (1981) třetím samostatným celovečerním filmem osobitého amerického výtvarníka a režiséra Terryho Gilliama. Deprimující a rafinovaně krutá podívaná se kvůli producentské opatrnosti společnosti Universal Pictures dočkala veřejné premiéry až téměř rok po svém dokončení. Snímek, inspirovaný Orwellovým románem 1984 (pracovní titul byl „1984 a 1/2"), v sobě kloubí satiru, parodii, fantaskní motivy i dadaisticky roztodivné citace, to vše dohromady je ovšem nesmírně působivým a bohužel až děsivě aktuálním zobrazením světa, kontrolovaného monolitickou organizací, a odlidštěné společnosti, žijící v permanentním strachu na pokraji apokalypsy. Film získal řadu mezinárodních cen, nominován byl i na dva Oscary (za nejlepší původní scénář, a nejlepší výpravu a dekorace).


Tiskový útvar ČT, 26.9.2007


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
27.09.2007 • Zažili skutečnou katastrofu - nový dokumentární cyklus BBC
26.09.2007 • Dnes na Nově začíná seriál Útěk z vězení (Prison Break)
26.09.2007 • Zprávy na Primě opět první v České republice!
26.09.2007 • Souboj hitů, nový zábavný pořad České televize
26.09.2007 • VyVolení přivítají nového soutěžícího. Dovolba startuje dnes večer!
26.09.2007 • VyVolení – Noví hrdinové: Třetí Zúčtování

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist