Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 30.05.2024 - 04:52:55   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - DVB-T | Články
 

Sněmovna schválila novelu, která má podpořit digitalizaci

  Autor: ČTK, ČM , e-mail: info@ceska-media.cz Přidané: 27.09.2007



Praha 27. září (ČTK) - Sněmovna dnes velkou většinou hlasů schválila novelu několika mediálních zákonů, které mají odblokovat nástup digitálního zemského televizního vysílání. Novela by měla mimo jiné otevřít televizní trh dalším zájemcům o vysílání. Předlohu nyní posoudí ještě Senát a prezident.


Licenci by měl po vypnutí analogového vysílání, zatím předpokládaném v říjnu 2010, získat každý, kdo o ni požádá a splní určité podmínky, jako je tomu již nyní u satelitních a kabelových stanic.

Nova a Prima mají dostat kompenzační licenci navíc za to, že se vzdají svých analogových kmitočtů. Poslanci také schválili pozměňovací návrh, podle nějž by licence obou těchto televizí měly být prodlouženy o dalších osm let. Bez uvolnění analogových kmitočtů využívaných Novou a Primou by nevznikl prostor pro další digitální stanice.

Novela má také dát dočasnou kompenzační licenci šesti TV stanicím, které loni získaly licence pro nastupující digitální vysílání a které o ně později vinou soudních sporů přišly. Jde o Febio TV, TV Barrandov, TV Pohoda, Óčko, Z1 a RTA. Poslanci rovněž podpořili návrh Petra Plevy (ODS), který počítá s tím, že provozovatelé kabelového vysílání by měli tyto programy zařadit do své nejnižší programové nabídky.

Sněmovna schválila i návrh, který oproti původní vládní předloze umožňuje České televizi (ČT) vysílat víc reklamy - na ČT1 až 0,75 procenta denního vysílacího času, na ostatních půl procenta. Původní vládní verze povolovala i na ČT1 jen půl procenta. Podle nyní platného zákona by nemohla ČT od ledna reklamu až na výjimky vysílat, novela tak veřejnoprávní televizi dočasně, do doby vypnutí analogového vysílání, reklamu opět povoluje. Výnosy ČT z reklamy mají směřovat na podporu digitalizace a do fondu kinematografie. Schválený návrh ale počítá s tím, že část peněz bude možné využít i na správu a digitalizaci archivu ČT a na úhradu prokázaných a účelně vynaložených nákladů spojených s výběrem a správou výnosů z reklam.

Dolní komora dnes naopak odmítla pozměňovací návrh Ivany Levé (KSČM), který měl Primu v digitální éře zbavit povinnosti vysílat regionální programy. Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) uvedl, že schválení tohoto návrhu by pro Českou republiku znamenalo potenciální riziko arbitráží. Neuspěl například ani návrh Petra Bratského (ODS), který chtěl snížit požadavky na minimální technickou úroveň vysílání pro mobilní telefony.

Evropská komise doporučuje členům EU vypnout poslední analogový vysílač do roku 2012. V České republice se zatím počítá s říjnem 2010, novela ale dává prostor pro to posunout tento termín v tuzemsku také až na později. "Věřím, že se nám podaří dodržet ten plánovaný termín říjen 2010," řekl dnes novinářům Langer, který schválení normy uvítal. První oblastí v České republice bez analogového zemského TV signálu se nedávno stalo Domažlicko.

Předseda mediální komise sněmovny Vítězslav Jandák (ČSSD) uvedl, že novela znamená pokrok, i když není ideální. Dodal, že politici se v tomto případě dokázali shodnout na kompromisu. Předlohu v závěrečném hlasování podpořilo 142 ze 146 přítomných. Pro byli poslanci všech klubů, což je ve sněmovně v takových případech jev nebývalý.

Digitální zemské vysílání má lidem přinést až několik desítek volně přístupných programů. Nutností pro sledování digitálního vysílání je zapojení převaděče signálu, označovaného jako set-top box, anebo zakoupení dražšího televizoru s již zabudovaným digitálním tunerem. Pokud novelu podpoří i Senát a prezident, mohla by od ledna nabýt účinnosti.


Zdroj: ČTK, hj, hab, mha, Česká média, (BoJ), 27.9.2007


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
27.09.2007 • Poslanecká sněmovna dnes ve třetím čtení schválila návrh tzv. diginovely přispívající k plnému rozvoji digitalizace televizního vysílání
27.09.2007 • Sněmovna dnes bude jednat o přechodu na digitální vysílání
26.09.2007 • Poslanci projednali diginovelu ve druhém čtení. Třetí čtení proběhne ve čtvrtek
26.09.2007 • Hašek: Jednání o diginovele se pozitivní komunikací vymyká dosavadním zkušenostem z jednání mezi vládou a opozicí
17.09.2007 • ČTÚ potvrdil, že analog v ČR skončí nejpozději za pět let
31.08.2007 • V Domažlicích zítra definitivně skončí analogová televize

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist