Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 17:13:30   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Neoficiální příjem | Články
 

Kradnutie signálu káblovej televízie

  Autor: Jaroslav Kolár , e-mail: jarok@neo.sk Přidané: 26.05.2004


Po rokoch extenzívneho rozvoja káblovej televízie zaznamenávame na Slovensku pokles nárastu zákazníkov. Spôsobuje to prirodzený stav relatívnej nasýtenosti trhu, ale aj chýbajúce prostriedky na výstavbu nových systémov. Čoraz výraznejšie sa však začína prejavovať aj vplyv pirátstva – kradnutia káblovej televízie, a to nielen v káblových, ale aj v bezdrôtových MMDS systémoch. Preto členovia Asociácie prevádzkovateľov káblovej televízie (APKT) začínajú viesť aktívnu kampaň proti všetkým, ktorí káblovú televíziu kradnú alebo jej kradnutie umožňujú.

V súčasnosti je na káblovú televíziu na Slovensku pripojených približne 680 000 domácností. Podľa údajov Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) sa evidentný pokles počtu účastníkov týka najmä domácností, pripojených na systémy MMDS. Paradoxom je, že práve v období najväčšieho poklesu boli udelené registrácie a licencie na rozsiahle (vzhľadom na plochu pokrytia) systémy MMDS na Veľkej Javorine a v Bratislave. Aký dopad má spustenie týchto voľne prístupných (nekódovaných) vysielacích systémov na riadne káblové siete v oblasti pokrytia signálom MMDS? O tom by mohli hovoriť ich operátori v mestách a obciach.

Kým pirátstvo v káblových sieťach presahuje 10 % z počtu zákazníkov, pirátstvo pri MMDS dosahuje troj- až sedem násobok riadne platiacich zákazníkov.

Ťažko vysvetliť príčiny tohto javu. Do nekalých praktík sa dokonca zapájajú aj celé spoločenstvá vlastníkov bytov, ktoré kradnú signál MMDS (aj kódovaný) a šíria ho svojim členom. Spoločnosť takýchto ľudí neodsudzuje, naopak, stávajú sa akýmisi hrdinami aj v očiach niektorých platiacich zákazníkov. Pritom evidentne dochádza k poškodzovaniu súkromného vlastníctva, porušovaniu autorských práv a v konečnom dôsledku k rozsiahlym daňovým únikom – a to napriek zábranám, ktoré stáli káblových operátorov nemalé peniaze.

Ako je možné, že poškodzovanie elektronických komunikačných sietí, akými káblová televízia či systém MMDS nesporne sú, nie je postihované? Prečo verejnosť nevníma násilné vniknutie a zásah do vysielacích zariadení, zaobstaranie si pirátskej antény a pirátskeho dekodera, ako trestné činy, ak dôsledkom je krádež, poškodzovanie štátu na dani a porušenie autorských práv? Ako je možné, že tieto javy sú celospoločensky tolerované?


Nechajme prehovoriť čísla:

1. Z celkového počtu 680 000 zákazníkov je na MMDS pripojených približne 60 000 klientov. Pri priemernej cene programovej ponuky 120 Sk (s DPH) predstavuje ročná strata v káblových systémoch (620 tis. zákaz.) asi 10 %, čiže 89,2 mil. Sk. Únik na DPH (19 %) za rok predstavuje sumu 14,4 mil. Sk.

2. Ak k tomu pripočítame pirátstvo na MMDS v najnižšej možnej miere (trojnásobok počtu platiacich účastníkov), únik tržieb za rok predstavuje 345,6 mil. Sk a únik na DPH 55,2 mil. Sk.

3. Spolu tak operátorom vzniká strata 431 mil. Sk a štát prichádza o 82,6 mil. Sk na DPH! Držitelia autorských práv sú poškodení o približne 42 mil. Sk ročne!

Konkrétne prípady postupu polície pri vyšetrení takýchto činov, ako aj konania sudcov vedú APKT k tomu, aby apelovala na verejnosť a zvýšila jej právne povedomie.


Krádež káblovej televízie je tak ako každá krádež trestná. APKT preto vyzýva kompetentné orgány, aby začali v rámci svojich zákonných možností konať.


APKT vyzýva všetky organizácie štátnej správy, exekutívy a operátorov, aby v rámci zákonov, ale razantne, začali postupovať proti káblovým pirátom. Vyzývame aj všetkých občanov, aby spoločensky odsúdili a pomáhali odhaľovať nekalé praktiky krádeže káblovej televízie, ktoré poškodzujú nás všetkých.

Dôsledky nečinného prizerania sa nedajú na seba dlho čakať. Niektorí programmeri (dodávatelia zahraničných TV programov) už naznačili, že nemajú záujem poskytovať na Slovensko televízne programy, ak im naše legislatívne podmienky netrestajúce čiernych odberateľov TV signálu spôsobujú stratu. Strata ich záujmu o spoluprácu so slovenskými káblovými spoločnosťami by sa prejavila nemožnosťou zlepšenia programovej ponuky a rapídnym poklesom prepotrebných investícií na skvalitnenie signálu a rozšírenie služieb.


pre satCentrum: Jaroslav Kolár, APKT, NEOPUBLIC


Poznámka:
Asociácia prevádzkovateľov káblových televízií (APKT) je stavovskou organizáciou združujúcou káblových operátorov na Slovensku. Vznikla v roku 1998 a v súčasnosti má 18 členov, ktorí signálom káblovej televízie pokrývajú spolu viac než 450 000 domácností a organizácií na celom území Slovenskej republiky. Poslaním APKT je podporovať vzájomnú spoluprácu a výmenu informácií medzi káblovými operátormi a popri tom presadzovať a obhajovať záujmy svojich členov smerom na verejnosť, legislatívne a regulačné orgány.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 37   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
09.05.2004 • Systémy kódování - který je ten pravý? [ 8 ]
04.04.2004 • Sněmovna ve čtvrtek podpořila zákaz neoprávněného využívání audiovizálních služeb [ 8 ]
29.03.2004 • Novinky v oblasti pay tv príjmu – apríl, máj 2004 – II. [ 5 ]
27.03.2004 • Novinky v oblasti pay tv príjmu – apríl, máj 2004 – I. [ 3 ]
19.03.2004 • Digital+ s novými kartami na Nagravision 2 (Aladin) [ 6 ]
18.03.2004 • Viasat vo VideoGuarde a NDS-CAM moduly [ 10 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 2

  Signal 

05.05.2005 19:21 • anonym
Nemyslim si ze ludia co maju mmds kradnu signal. Vzduch patri vsetkym. Jednoducho iba vyuzivaju so sa v eteri nachadza. Neexistuje zakon, aby zakazoval si dat do okna antenu. Ak MMDS vysiela nesifrovane, neexistuje ziadna zabrana na prijem. MMDS chce setrit, a preto maju problemy. Tym ale aj doplacaju ostatni ludia, lebo do takej kablovky sa nedostane ziaden serioznz film. MMDS je tym na urovni FTA vysielania.
Ine je to so satelitnym vysielanim. Ked program sifrovany a niekto prelomi od tak je to piratsvo. Avsak toto robia ludia z dvoch dvovodov. Bud to maju ako konicek, alebo na Slovensku sa nepredavaju karty a potom , ak to chcu pozerat nemaju inu moznost.
U nas na Slovensku panuje UPC, ktora ma nehorazne ceny, UPC Direct tiez neposkytuje dobre filmove kanaly, Z toho plynie bud sa uspokojit s CzekLink, SlovakLink a FTA alebo si kupit ciernu kartu.
Ja som si UPC odhlasil. Tym, ze som si odhlasil UPC, za 3 roky som nasetril na satelit a na karty CzekLink a SlovakLink
 
 
  Platit vs. neplatit 

22.12.2004 12:36 • panter
a) su stanice, ktore ziju z reklamy. Sirene su volne. Keby ich nikto nepozeral a nepocuval, zadavatelia reklamy by neinvestovali a stanica by zanikla. Na prijem potrebujem antenu alebo parabolu.
b) Satro vysiela nekodovane. Je mojou povinostou sa informovat ci ziju z reklamy? na prijem potrebujem MMDS antenu. Aky je v tom rozdiel voci bodu a)? Ziadny. Ale aj tak ma niekto vyhlasi za pirata...
c) Chcel som UPC direct. Programova ponuka mi mozno aj vuhovuje. 724 mesacne vsetkym. Ano, ale v reklame sa neuvadza, ze potrebujete dokladovat trvaly pobyt, 2 faktury na adresu, adresu zamestnavatela... V opacnom pripade 8000 Sk na rok dopredu. Nemotivuje ma to sa za 15 tisic pripojit natrvalo?
Slava monopolom a slava Mikivlade, ze sa monopoly na Slovensku tisko tolerujeu a tolerovat budu.
 
 
  Pre p. Kolára 

17.09.2004 15:43 • rorys
Pane Kolár už nejsme v Komunismu ani v šokialismu za kterého jste zřejmě získal titul,
já bych vás hodnotil na dost velké jelito převlečené do tlačenkového střeva.
 
 
  Slovaci jsou hloupi 

24.08.2004 13:42 • pirat slovak
Az vam to na Slovencku vipnou tak budete stejne platit za drahou kabelovku palate alespon zaklad at se mate na co divat.Jinak budete mit zrno:o)))) Kupovat v cesku anteny za tri stovky na to vam cesi s...u.Ja mam tech anten hodne ale jsou mi na nic a slovakovi bych ji neprodal:::O)))))))
 
 
  Pirátství 

28.07.2004 15:41 • Esmeralda
Co to je "kradenie" =Krádež káblovej televízie je tak ako každá krádež trestná. APKT preto vyzýva kompetentné orgány, aby začali v rámci svojich zákonných možností konať.
To mohl napsat jenom ten co tomu vůbec nerozumí.??????Total magor
 
 
  Dekodovani neni piratstvi ! 

31.05.2004 21:41 • Milos
Je snad dekodovani am/fm modulovaneho (tedy kodovaneho) signalu piratstvi; nebo snad dokonce dekodovani dvb-t v mpeg2 ? Takze kdyz rozkoduju cokoliv, neni to podle meho nazoru piratstvi. Piratstvi je to tehdy, kdyz se z vysilani dozvim, ze neautorizovany prijem je nelagalni (napr HBO).
 
 
  Milan zobuď sa 

31.05.2004 11:11 • mc
aby si mohol porovnávať uvediem Ti zaujímavé programy z MMDS -
UPC:Hallmark,FoxKids,Spektrum,Eurospor tCZ,GalaxieSport a HBO(za príplatok)
Satro: promo a digitálne sľuby (aj keď sa to možno zmení)
zdroj: http://mmds.szm.sk
 
 
  MMDS 

31.05.2004 09:14 • Milan
Presne tak! Ak by prevadzkovatelia MMDS pocuvaly co ludia chcu, tak by bolo menej divakov napojenych nacierno. Ani nehovoriac o tom, ze cena za MMDS napr. z Kamzika je pri UPC okolo 360 Sk/mesiac a pri Satro polovicku za skoro totozny balik. Ak by vsetci maly rozumne ceny a kodovanie, tak sa tu nemame o com natahovat.

 
 
  Mam MMDS nacierno a to iba kol ... 

30.05.2004 20:37 • anonym
Mam MMDS nacierno a to iba koli tomu ze spolocnost ide iba tam kde je zaujem o mmds minimalne 50-percentna!
 
 
  pirati? 

30.05.2004 18:54 • Fero
Nezda sa vam, ze sa zase niekto snazi zehlit negativny image kabloviek touto cestou? Ty zly niesu kablovky, ale ty co si kupia antenu... Tolko hluposti v jednom clanku som tu dlho necital. Napriklad piratske anteny- jednoducho neexistuju, dekodery ano... Tak nech chrania svoje programy tak aby sa na nich neparazitovalo a nemusia nam vnucovat taketo bezcenne zaplatene clanky. Verejnu mienku divaka si ziadna asociacia nekupy! Dufam ze nas autor clanku usetry podobnych clankov... Dopredu dakujeme!
 
 
  mmds 

28.05.2004 20:24 • exil
Za toto este pytaju peniaze. Prenasaju open-free sat programy doplnene o SK a CZ. Uz nech zacnu kodovad aspon si ludia zacnu kupovat DVB-S a DVB-T a konecne si vychutnaju kvalitny obraz a zvuk.
Aky hlupak im v dnesnej dobe dal este licenciu na toto pasmo.

 
 
  Ale ... 

28.05.2004 10:33 • mc
... kvalitné kódovanie je drahé. Lacnejšie vyjde platiť pár právnikov a pár "novinárov" ktorí robia bu-bu-bu a klamú verejnosť. A dá sa to aj zadarmo -je jeden MMDS vysielač na Kysuciach, ktorého neautorizovaný príjem je naozaj protiprávny, je totiž v rozpore z VZN(všeobecne záväzné nariadenie) obce, ktoré vydal miestny starosta (samozrejme štedro podporený prevádzkovateľom)! To že VZN je protiústavné nikoho nezaujíma, lebo nikto to zatiaľ na ÚS nepodal.
 
 
  nie je to pirátstvo. 

28.05.2004 10:23 • Jano Michalec
Podľa mna to nie je pirátstvo, ale normálny legálny príjem v nelicencovanom pásme. Je povinnosťou distribútora si ošetriť signál napr. kódovaním. Ako normálny koncesionár v tom nevidím nič nelegálne, pokiaľ som koncový užívateľ a signál nedistribuujem ďalej. A zamyslime sa nad pomerom cena za káblovku a priemerná mesačná mzda. TV príjmu zdar a hackingu zvlášť .
 
 
  @Lukáš 

27.05.2004 12:17 • P 222
Tušil som , že to niektorí nepochopia !!! GESPA to pochopil hneď-vidno že robí
to isté čo JA...,takže preložil môj príspevok "Slovensko" pre nechápavejších..!
Takže ešte raz /pre nechápavých/ : KEĎ ZA 8 ROKOV PREDáM 2-TONY ROZBOČOVAČOV A
VYPOČUJEM SI TISÍCE PROBLÉMOV A SKÚSENOSTÍ SPOJENÝCH S TOUTO PROBLEMATIKOU,
TAK FAKT, ŹE NA JEDNÉHO PLATIĆA Z DVOCH JE PRIPOJENÝCH 2 - 5 ĎALšÍCH MYSLíM
SMRTELNE VÁžNE..! Keď "druhý platič" stratí možnosť podeliť sa so signálom ,
vypovie velkému operátorovi zmluvu a ten prichádza o klienta !Klient hladá
náhradné riešenie - družst.kab , STA alebo indiv.ant...Po konzultácii s
rozhnevaným klientom UPC zisťujem pozoruhodný fakt : 20% klientov netuší
o existencii "základného" balíka za cca 70.-Sk!!!Mohol by som o tom písať
ešte dosť,ale nejdem zdržovať.CHcel som len upozorniť " Lukášov",nech si
klepú na vlastné čelo,keď nevedia s kým si dopisujú !!!Dík GESPA ,chcel
by som Ťa poznať,keď už teda bývaš 200 km od Prahy...
 
 
  Otázečka 

27.05.2004 00:12 • anik
Jen tak bokem, neví někdo jestli je ještě MMDS chytitelné i v Ostravě??????
Dík
 
 
  @anonym: v tvém případě nejde o žádné pirátství! 

26.05.2004 22:21 • gespa
V tomto případě Ty také nejsi žádný pirát!
-
Anténa samotná nemůže být brána jako dostatečná a cílená ochrana signálu před neautorizovaným příjmem. Pokud někdo vysílá FTA a anténa pro příjem je běžně dostupná a není speciálně vyjmenovaná v jakémsi zákoně jako kódovací prostředek (což by snad ani nešlo) a také nikde v žádném zákoně není zakázano bez jakéhosi povolení přijímat dané pásmo (což také není), tak není absolutně co řešit a každý si ji může koupit a užívat jak chce!
-
Jako cílenou ochranu před neautorizovaným příjmem lze brát pouze a jen kódovací systém, jenž signál na počátku zakóduje kodérem a na konci opět rozkóduje dekodérem. Anténa samotná je přijímací zařízení, nikoliv dekódovací!
 
 
  A kvalita MMDS je úplne na nič ... 

26.05.2004 20:00 • anonym
A kvalita MMDS je úplne na nič, keby som mal za to platiť, tak určite nie. Je to dosť zrnité a ani na sebekvalitnejšiu anténu to neni lepšie. Novu chytám na obyčajnú širokopásmovú anténu za 400 korún a obraz je oproti MMDS úplna paráda, aj čo sa týka nielen ostrosti ale aj farebnosti a lesku.
 
 
  ake neautorizovane ? 

26.05.2004 19:54 • anonym
Mám dom a na ten si dám anténu na MMDS, ktorú som riadne kúpil v normálnej predajni, neukradol som ju a ani som ju nezháňal cez čierne kanály. Aký som ja pirát ? Potom môžem ja povedať, že si neželám aby na môj pozemok zasahoval signál a pôsobil zle na môj organizmus. Viem, je to extrém ale nikto nenúti poskytovateľa MMDS vysielať a tiež si môže domyslieť, že keď signál nezakóduje, bude ho hocikto prijímať. Prečo sa predávajú voľne antény ?
Príklad odinakiaľ. Sú nebezpeční tí, ktorí trogy predávajú, alebo zákon viac postihuje konzumáciu ? Keď nebude anténa v každom obchode a bude sa kupovať načierno, každý sa dovtípi, že je to asi nelegálne. Ale keď prídate do obchodu, poviete, že sused chytá z Javoriny na nejakú anténu programy a chcete to aj vy, normálne kúpite anténu a nemuste mať ani tušenie, že ide o nelegálny príjem. Obchodník nič také nepovie.
 
 
  @Lukáš: v příspěvku "Slovensk ... 

26.05.2004 18:49 • gespa
@Lukáš: v příspěvku "Slovensko" má autor na mysli, že např. u UPC Direct jsou lidé, kteří si předplácí základ a mají k tomu načerno dohrané prémiové programy jako PG či HBO s HBO2. A kdyby tuto možnost neměli, tak by neplatili ani ten základ a tudíž by kabelovka nevydělala vůbec nic (takhle z nich má alespoň ten základ).
-
Což je sice zajímavá úvaha, ale poněkud je zde podle mne přeceněn počet takovýchto abonentů. Jednak jich není zase tak moc (z nějakých 60-80.000 abonentů bych to odhadl tak do 2.000) a určitě by i část z nich od základu neodešla.
-
Něco obdobného se pak děje i v normálním kabelu, kde si lidé bydlící v obytných domech z kabelové zásuvky roztáhnou signál i pro jednoho či dva sousedy a o náklady se pak dělí. Tady ale platí podle mne to stejné. Není jich zase tak přehnaně mnoho a část z nich by u kabelu zůstala i tak.
 
 
  kradnut sa bude a kradnut aj budem!!!!!hehehe 

26.05.2004 18:27 • haskingtv
kradnem z slovenska televiziu a nech si ma najdu niesom vobec zapojeny cez kapel a da sa ukratnut aby vedeli ze mas cable tv hacker som uz 7 rok! to je vsetko!
 
 
Celkový počet komentářů: 37 / zobrazují se: 1 ... 20

|<«12»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist