DAB v Kyjevě ještě v roce 2018
05.01.2018 zdroj: Radiowoche
Ukrajinská mediální rada informovala, že bude vyhlášeno výběrové řízení na multiplex DAB v hlavním městě Kyjevě. První vysílání DAB by mohlo být zahájeno v druhé polovině roku 2018. Vysílat se má ze dvou vysílačů – z televizní věže a vysílače Lysa Hora na jihu Kyjeva s výkonem 2 kW, popř. 1 kW. Aktuálně v Kyjevě vysílá 38 rozhlasových programů v pásmu VKV CCIR a VKV OIRT.

Výběrového řízení na multiplex se mohou účastnit celoplošné i regionální programy. Mediální rada oznámila, že při výběrovém řízení na DAB budou upřednostněny především nové formáty, které dosud nebyly zastoupeny. Licence budou mít platnost po dobu sedmi let, po třech letech mediální rada vyhodnotí průběh testů a rozhodne o možném rozšíření vysílání do dalších částí země.

Mediální rada vysvětluje své rozhodnutí pro test DAB, že příděly pro VKV pásmo jsou vyčerpané a aktuálně jsou k dispozici už jen tři kmitočty VKV, na které by mohlo být vyhlášeno výběrové řízení. V tiskové zprávě z předchozího konzultačního procesu se uvádí, že ukrajinská privátní rádia vidí problémy při marketingu programů DAB a že mnoho stanic ještě není připraveno pro zkušební vysílání.


S využitím zdroje: Tom Sprenger, Radiowoche.de, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/bleskovky/17044/dab-v-kyjeve-jeste-v-roce-2018/