ARD-alpha HD z družice Astra 1L od ledna 2019
13.10.2018 zdroj: Infosat
Asi od ledna 2019 zahájí německý veřejnoprávní vzdělávací kanál ARD-alpha vysílání na satelitu Astra 1L na orbitální pozici 19,2° východně - konečně i ve vysokém rozlišení (HD). Mluvčí bavorské televizní sítě BR (Bayerischer Rundfunk) pro německý server InfoDigital/Infosat uvedl, že sice stanice bude zpočátku konvertována, avšak v průběhu roku bude vysílat nativně. Od té doby bude verze ve standardním rozlišení a ve vysokém rozlišení k dispozici pro distribuci v německých kabelových sítích.

„S oběma velkými kabelovými provozovateli byla distribuce signálu smluvně dohodnuta v nové distribuční smlouvě, ale i jiní provozovatelé kabelových sítí potom mohou distribuovat nabídku v HD“, řekl mluvčí BR. Od prvního čtvrtletí 2019 také Radio Bremen (RB) bude vysílat svůj televizní program ve vysokém rozlišení. ARD alpha a Radio Bremen TV jsou nyní poslední z německých veřejnoprávních stanic ARD, které ještě nevysílají ve vysokém rozlišení z družice Astra.

Parametry příjmu: transponder: č. 39, kmitočet: 11,053 GHz, horizontální polarizace, Symbol Rate: 22000 kSymb/s, FEC: 2/3, norma: DVB-S2/8PSK, volné (FTA) vysílání. Internet: www.ard-alpha.de, www.radiobremen.de


S využitím zdroje: Infosat.de, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/bleskovky/17255/ard-alpha-hd-z-druzice-astra-1l-od-ledna-2019/