DAB+ na Kanárských ostrovech: multiplex na kanále 7B
06.04.2019 zdroj: satNews
Multiplex DAB+ na Kanárských ostrovech zahájil vysílání. Na kanále 7B je možné přijímat programy Gold FM, Holland FM, Jamm Radio, Radio Primavera (německy), Yumbo FM a testovací kanál Test-Channel. Šíření signálu je zatím realizováno v oblasti Maspalomas/Playa de Ingles. Brzy bude doplněna jednofrekvenční síť a budou pokryty další části ostrova.

Jedná se o dvojí premiéru: předtím na Kanárských ostrovech neexistovalo pozemní digitální rozhlasové vysílání, ani v dřívějším módu DAB. Současné poprvé na španělském teritoriu zahájil vysílání multiplex DAB+. V Madridu a Barceloně se ještě vysílá ve starším systému DAB. Oficiálně se španělská vláda ještě nevyslovila pro zavedení DAB+.

Na Kanárských ostrovech však rozhlas vysílá autonomně a převážně v právní šedé zóně. Zavedení oficiálního mediálního zákona s kmitočtovým plánem před několika lety ztroskotalo. Tím mohou privátní iniciativy ještě nerušeně vysílat. K provozu stačí vysílací zařízení - jako u radioamatérů - vysílací licence místního úřadu.


S využitím zdroje: Satnews.de, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/bleskovky/17385/dab-na-kanarskych-ostrovech-multiplex-na-kanale-7b/