DAB+ v Norsku: první země s celoplošným pokrytím
07.04.2019 zdroj: Digitalfernsehen
V lednu 2018 se Norsko stalo první zemí na světě, která se svými národními i regionálními stanicemi přešla z VKV na DAB+. Hlavním argumentem pro ceplošnou digitalizaci v Norsku byla chybějící rozmanitost programů u analogového šíření. Díky DAB+ mohl být překonán nedostatek VKV kmitočtů a počet celoplošně volně přijímatelných programů se zvýšil z pěti na třicet dva.

Příležitostná programová nabídka si v Norsku našla zvláštní odezvu. Během zimních olympijských her a mistrovství světa v kopané zaznamenala např. stanice NRK Sport v některých dnech desetinásobný nárůst posluchačů. Na omezenou dobu se stanice NRK Sport takto stala třetím největším poskytovatelem programu v zemi. Čísla naznačují, že poptávka po speciálních a okrajových programech, např. dočasných programových nabídkách, se v Norsku zvyšuje.

Vybavenost přístroji s podporou DAB+ po přechodu na toto vysílání roste. To platí především pro autorádia s DAB+. U téměř všech nových vozů prodaných v Norsku je DAB+ standardem. Experti předpokládají, že podíl vozidel vybavených DAB+ na celkovém trhu v příštích čtyřech letech vzroste na 80 %, když mnoho ojetých vozidel může být doplněno o tuto výbavu.


S využitím zdroje: jk, Digitalfernsehen.de, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/bleskovky/17389/dab-v-norsku-prvni-zeme-s-celoplosnym-pokrytim/