DAB+ v Austrálii: více než 10 miliónů posluchačů privátních rádií
06.02.2020 zdroj: satNews
Podle aktuálních čísel společnosti GfK komerční rozhlas v Austrálii nadále přitahuje mnoho posluchačů. Registrované sdružení Digitální rozhlas Německo (Digitalradio Deutschland e. V.) uvádí na svých internetových stránkách, že v roce 2019 poslouchalo rádio v pěti australských metropolích každý týden 10,891 miliónů lidí. Čísla o poslechu rádia tak stabilně zůstávají na vysoké úrovni. Počet posluchačů v osobních a nákladních automobilech dokonce mírně vzrostl z 64 % v roce 2018 na nynějších 64,2 %.

Velký podíl na úspěchu privátních rádií v Austrálii má digitální rozhlas DAB+: již téměř polovina domácností má přístup k alespoň jednomu přístroji DAB+ v domě, vozidle nebo na pracovišti, přitom počet těch, kteří přijímají DAB+ ve svém autě v metropolích, se v posledních pěti letech zvýšil o 107,9 %.

Digitální rozhlas byl v roce 2019 nově zaveden v metropoli Hobart, Darwin, Canberra a Mandurah. V roce 2020 získají přístup k DAB+ další města a regiony. Mimo jiné je plánováno rozšíření podél turisticky oblíbeného australského východního pobřeží Gold Coast (Zlaté pobřeží). Aktuálně může 65 % obyvatel Austrálie (23,1 miliónů lidí) přijímat DAB+. 73 % nových vozů je expedováno s digitálním rádiem. V 15 regionálních multiplexech lze přijímat téměř 140 programů, včetně asi třiceti, které jsou pozemně šířeny jen v DAB+. Internet: www.dabplus.de


S využitím zdroje: Satnews.de, 5. 2. 2020, volně upraveno a zkráceno


 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/bleskovky/17628/dab-v-australii-vice-nez-10-milionu-posluchacu-privatnich-radii/