DAB+ v Opole: experimentální multiplex PSN Infrastruktura
14.07.2021 zdroj: Radiopolska/PSN Infrastruktura
V pátek 9. 7. 2021 zahájila společnost PSN Infrastruktura vysílání komerčního experimentálního multiplexu DAB+ ve městě Opole. Skládá se ze tří programů – opolské stanice Radio Doxa, stanice Radio Park FM z města Kędzierzyn-Koźle (Kandřín-Kozlí) a stanice Twoja Polska Stacja (Tvoje polská stanice) z města Częstochowa (Čenstochová). Vysílá se na kanále 10 C s výkonem ERP 10 kW a každý program má datový tok 128 kbps.


Vysílač je umístěn na komíně elektrárny ECO a. s., odkud ještě před dvěma lety vysílal opolský multiplex polského rozhlasu Polskie Radio. Podle informací operátora opolský multiplex v síti SFN brzy doplní druhý vysílač - Góra Świętej Anny (Hora Svaté Anny) v Opolském vojvodství s výkonem ERP 2 kW. Prakticky v celém opolském regionu tak bude možné přijímat dva multiplexy – veřejnoprávní a soukromý.

Experimentální multiplex by nakonec měl být rozšířen o stanice známé z pásma VKV - o hudební program Muzyczne Radio Jelenia Góra (Jelení Hora), Wasze Radio FM Wągrowiec, Radio Jasna Góra Częstochowa, Radio Profeto Stadniki, a také o digitální programy Disco Radio, Mega Radio, Radio Nuta, Radio Imperium Gliwice. Příslušná žádost byla podána u polského úřadu pro elektronické komunikace Urząd Komunikacji Elektronicznej.


S využitím zdroje: Krzysztof Sagan, Radiopolska.pl a ss, PSN Infrastruktura, 9. 7. 2021, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/bleskovky/17920/dab-v-opole-experimentalni-multiplex-psn-infrastruktura/