Radio U1 Tirol už nevysílá z družice Astra 1N
05.01.2022 zdroj: Infosat
Jak bylo už v listopadu 2021 oznámeno, lokální rozhlasová stanice Radio U1 Tirol (Tyrolsko) na konci roku 2021 ukončila vysílání na satelitu Astra 1N na orbitální pozici 19,2° východně. Podle vlastního sdělení - i přes VKV šíření jako hlavní zdroj pokrytí signálem - se stanice spoléhá na moderní způsoby distribuce signálu. Změna se dotkla jen těch posluchačů, kteří přijímali stanici ze satelitu Astra 1N.

Posluchači, kteří přijímají program v příslušné oblasti na VKV, z internetu, v mobilních aplikacích a v rakouských kabelových sítích (v závislosti na operátorovi) jej mohou nadále přijímat obvyklým způsobem. Stanice odůvodnila ukončení satelitního vysílání tím, že tehdejší vysílání na satelitu bylo zavedeno před cca deseti lety, protože bylo třeba pokrýt (primárním) signálem hlavně svoje vysílače popř. domácnosti, které nemohly přijímat program na tehdejším malém území vysílání. V posledních letech se technologie změnila, proto stanice jde s dobou a plně se opírá o moderní technologie distribuce signálu. Radio U1 Tirol v roce 1998 získalo vysílací licenci od mediálního úřadu jako stanice v regionu tyrolské nížiny Tiroler Unterland. Hlavním vysílacím územím je Tyrolsko.

Parametry satelitního příjmu Radio U1 Tirol (do konce roku 2021): transponder: č. 115, provider: ORF Digital, kmitočet: 12,663 GHz, horizontální polarizace, Symbol Rate: 22000 kSymb/s, FEC: 5/6, norma: DVB-S/QPSK, volné (FTA) vysílání. Internet: www.u1-radio.at.


S využitím zdroje: Infosat.de, 3. 1. 2022, volně upraveno a doplněno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/bleskovky/18039/radio-u1-tirol-uz-nevysila-z-druzice-astra-1n/