DVB-T2 v Polsku: druhá etapa přechodu
27.04.2022 zdroj: Radiopolska
V noci z 24. 4. na 25. 4. 2022 proběhla druhá etapa přechodu na DVB-T2. Týkala se multiplexu MUX-1, MUX-2 a MUX-4 v oblasti vojvodství Kujavsko-pomořského, Pomořského, Západopomořanského a částečně vojvodství Velkopolského, Mazovského, Varmijsko-mazurského. V některých regionech došlo ke změně vysílacích kanálů multiplexů v pásmu UHF (i u vysílačů DVB-T).

Pro multiplexy MUX-1, MUX-2, MUX-3 byl dodatečně zprovozněn nový vysílací objekt Gniezno/Strzyżewo Kościelne (Hnězdno). Pro město Ústí nad Svinou (Świnoujście) nově vysílají všechny multiplexy MUX-1, MUX-2, MUX-3, MUX-6 (experimentální multiplex DVB-T2 televize TVP) z vysílače Międzyzdroje/Góra Grzywacz. Kvůli uskutečněným změnám vysílacích parametrů došlo ke zrušení části vysílačů/vykrývačů pro multiplex MUX-3. Dále došlo k likvidaci posledních objektů sítě TV Mobilna.

Sociálně potřební mohou žádat o podporu 100 zlotých při nákupu set-top-boxu DVB-T2 nebo 250 zlotých při nákupu televize DVB-T2. V souvislosti s válkou na Ukrajině a probíhající dezinformační válkou byl u multiplexu MUX-3 veřejnoprávní televize TVP odložen přechod na DVB-T2 – nejdéle do 31. 12. 2023.
Jako před změnou mají multiplexy MUX-1 a MUX-2 po osmi programech. V prvním případě je to Antena HD, Eska TV, Fokus TV, Polo TV, Stopklatka, TTV, TV Trwam, TVP ABC, v druhém – Polsat, Super Polsat, TV Puls, TV Puls 2, TV4, TV6, TVN, TVN 7. Nyní jsou všechny dostupné ve vysokém rozlišení. Seznam všech vysílačů DVB-T2/DVB-T je na stránce Radiopolska.pl.


S využitím zdroje: Krzysztof Sagan, Radiopolska.pl, 23. 4. 2022, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/bleskovky/18140/dvb-t2-v-polsku-druha-etapa-prechodu/