DAB+ v Německu: vysílač Neustrelitz v provozu
28.04.2022 zdroj: Radiowoche
Ve středu 27. 4. 2022 veřejnoprávní stanice NDR (Norddeutscher Rundfunk - Severoněmecký rozhlas a televize) zprovoznila DAB+ vysílač Neustrelitz. Vysílá na kanále 10C regionální multiplex pro region Neubrandenburg. Díky novému vysílači je možný příjem i uvnitř budov ve městech Wesenberg a Neustrelitz. Bývalé rezidenční město Neustrelitz má asi 20 tisíc obyvatel, během Výmarské republiky bylo až do konce roku 1933 hlavním městem Svobodného státu Meklenbursko-Střelicko.

Nabídka programů DAB+ zahrnuje v Meklenbursku-Předním Pomořansku VKV programy NDR 1 Radio MV (Meklenbursko-Přední Pomořansko), NDR 2, NDR Kultur, NDR Info, N-JOY a digitální programy NDR Schlager, NDR Blue, NDR Info Spezial.
NDR Schlager vysílá po heslem Im Norden zuhaus (Na severu doma) nepřetržitě německé a mezinárodní šlágry od padesátých let minulého století až do současnosti. K moderátorskému týmu patří m. j. Martina Gilica, Michael Thürnau, Jens Krause, Karsten Gross, Kaya Laß, Roger Lindhorst, Silke Liniewski a Leif Tennemann.

V předvečer jsou v programovém schématu zastoupeny pořady tzv. Dolnoněmčině. NDR Blue se spoléhá na hudbu mimo hlavní hudební proud (mainstream). Večer se tam pod označením Nachtclub (Noční klub) vysílají hudebně-publicistické pořady, které bylo možné dříve poslouchat na NDR Info. NDR Info Spezial je m. j. domovem pro dětské relace Ohrenbär (Medvěd ušatý) a Mikado. V pracovní dny od 14 do 18:50 hodin je přenášen program WDR Cosmo. Program NDR Info Spezial doplňují speciální přenosy z rokování parlamentu a z fotbalových utkání, noční informační pořad ARD Infonacht a informace o počasí na moři a pobřeží.

S využitím zdroje: Tom Sprenger, Radiowoche.de, 27. 4. 2022, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/bleskovky/18141/dab-v-nemecku-vysilac-neustrelitz-v-provozu/