BBC One HD s první regionální verzí zkušebně na satelitu Astra 2F
09.12.2022 zdroj: Rxtvinfo
Dne 7. 12. 2022 zahájila první regionální verze programu BBC One ve vysokém rozlišení (HD) zahájila zkušební vysílání na satelitu Astra 2F na orbitální pozici 28,2° východně v britském streamu. Kanál BBC One South (BBC Jednička Jih) se připojil k první fázi přechodu na HD v platformách Sky a Freesat, to znamená počátek ukončení tzv. černé obrazovky během šíření regionálních programů na BBC One HD. Regionální zpravodajská služba South Today je již připravena na vysílání v HD, protože nedávno inovovala své zařízení.


Po zahájení řádného vysílání na začátku roku 2023 se BBC One South stane prvním regionem kanálu BBC One HD, který zahájil satelitní vysílání od roku 2013. BBC One South HD nahradí kanály BBC One South SD a BBC One Oxford SD, s regionální zpravodajskou službou, která pokrývá území sahající od města Banbury na severu až po Ostrov Wight (Isle of Wight) na jihu. Poslední zpravodajství Oxford news bulletin se bude vysílat příští týden.

Minulý měsíc ředitel stanice BBC pro distribuci, Kieran Clifton, potvrdil, že všechny zbývající regiony BBC One HD zahájí vysílání na satelitu do konce března 2023. Platforma Freeview plánuje dokončení přechodu v dubnu 2023. Přechod na HD představuje to, že BBC One HD se přesune v platformách Sky a Freesat na kanál 101 a nahradí regionální službu (program) ve standardním rozlišení (SD).

Zařízení u diváků s výhradním příjmem SD budou přesměrována na speciální “noční” službu, dokud začátkem roku 2024 nebude úplně ukončeno vysílání. V lednu 2023 bude spuštěn plán (program), který má pomoci starším a zranitelným divákům s přechodem na HD.

Regionální verze BBC One HD už vysílají v internetových/streamovacích platformách Virgin Media, Sky Glass/Stream, i v internetovém módu set-top-boxů BT TV Pro.


Parametry příjmu BBC One South HD: satelite Astra 2F, transponder: č. 24, UK stream, provider: Sky UK, kmitočet: 12,168 GHz, vertikální polarizace, Symbol Rate: 27500 kSymb/s, FEC: 2/3, norma: DVB-S2/8PSK; MPEG-4/HD, SID: 1204.


S využitím zdroje: Rxtvinfo.com, 7. 12. 2022, volně upraveno a zkráceno





 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/bleskovky/18315/bbc-one-hd-s-prvni-regionalni-verzi-zkusebne-na-satelitu-astra-2f/