DVB-T/DVB-T2 v Polsku: TVP Kultura a TVP Kobieta opět v pásmu UHF
04.01.2023 zdroj: Radiopolska
Programy polské veřejnoprávní televize TVP (Telewizja Polska), TVP Kultura a TVP Kobieta (TVP Žena), jsou opět dostupné v pásmu UHF, které se využívá pro vysílání multiplexů MUX-1, MUX-2, MUX-3, MUX-4, lokálních a experimentálních multiplexů. Objevily se v experimentálním multiplexu TVP místo kanálu TVP 4K, který na začátku nového roku - po ukončení Mistrovství světa v kopané - ukončil činnost.


Nové pozice se přidaly k programům TVP Dokument, TVP Nauka (TVP Věda), TVP Polonia, TVP Rozrywka (TVP Zábava) a TVP World. Ke změnám došlo po půlnoci z 2. 1. na 3. 1. 2023. Brzy však oba tyto programy opustí multiplex MUX-8 ve standardu DVB-T v pásmu VHF. Tento multiplex tak bude obsahovat jen čtyři programy – Metro, Nowa TV, WP TV a ZOOM TV. Tato změna je spojena s ukončení vyhrazení kmitočtu (pozice v multiplexu) pro TVP a s novým uspořádáním nabídky. Všechny programy TVP mají být nakonec zastoupeny ve dvou multiplexech. V současnosti v multiplexu MUX-1 ještě zůstává TVP ABC.


S využitím zdrojů: Krzysztof Sagan, Radiopolska.pl a /ss/; /forum.radiopolska.pl/, 3. 1. 2023, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/bleskovky/18337/dvb-t-dvb-t2-v-polsku-tvp-kultura-a-tvp-kobieta-opet-v-pasmu-uhf/