DVB-T/DVB-T2 v Polsku: multiplex MUX-8 bez programů TVP
15.01.2023 zdroj: Radiopolska
Deset dní trvalo souběžné vysílání programů TVP Kultura, TVP Kobieta (TVP Žena) v MUX-8 a v experimentálním multiplexu polské veřejnoprávní televize TVP (Telewizja Polska). V noci – z 12. 1. 2023 na 13. 1. 2023 – oba programy v MUX-8 ukončily vysílání. To je počátek reorganizace uspořádání multiplexů polské pozemní digitální televize.


V cílovém stavu TVP nebude sdílet pozice s konkurencí s vysílací licencí ani v multiplexu MUX-1, kde vysílá kanál TVP ABC. V současnosti jsou v MUX-8 čtyři programy s licencí – Metro, Nowa TV, WP a Zoom TV. Na uvolněné pozice polská rada pro rozhlasové a televizní vysílání KRRiT (Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji) bude moci vypsat nová výběrová řízení.

Multiplex MUX-8, spuštěný v letech 2016 až 2017 a vyžadující dodatečné antény pro pásmo VHF, od počátku vyvolal kontroverze mezi vysílacími společnostmi. Na konci prosince 2018 do něj vstoupila TVP. Zpočátku v něm vysílaly programy TVP Sport HD a TVP Rozrywka (TVP Zábava). Po deseti měsících byl TVP Sport HD nahrazen kanálem TVP Kultura HD. Další změny přinesl začátek epidemie koronaviru, kdy program TVP Rozrywka byl přesunut do multiplexu MUX-3 a nahradil jej kanál TVP HD ve standardním rozlišení.

V červnu 2020 se do multiplexu vrátil kanál TVP Rozrywka, a o rok později bylo na prázdninové měsíce sníženo rozlišení obrazu TVP Kultura na standardní a dvakrát přidán kanál TVP ABC ve standardu DVB-T.


S využitím zdroje: Krzysztof Sagan, Radiopolska.pl, 13. 1. 2023, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/bleskovky/18356/dvb-t-dvb-t2-v-polsku-multiplex-mux-8-bez-programu-tvp/