Raketa Falcon 9 míří k ISS
03.03.2023 zdroj: Česká televize
Z amerického kosmodromu ve čtvrtek odstartovala raketa Falcon 9, která vynesla na oběžnou dráhu loď Crew Dragon, jež míří k Mezinárodní vesmírné stanici - ISS se čtyřčlennou posádkou. Jsou v ní dva Američané, Rus a občan Spojených arabských emirátů (SAE). K vesmírné stanici mají dorazit v pátek ráno SEČ.


"Vítejte na oběžné dráze. Pokud budete spokojeni s letem, prosím, nezapomeňte nám dát pět hvězdiček," ozvalo se z kontrolní věže od společnosti SpaceX, jejíž raketa astronauty do vesmíru dopravuje na základě kontraktu s americkým úřadem pro letectví a vesmír NASA.

Raketa měla odstartovat již v pondělí, SpaceX a NASA ale start z technických důvodů odložily. K ISS nyní letí Američané Stephen Bowen a Warren Hoburg, astronaut SAE Sultán Nijadí a zástupce ruské agentury Roskosmos Andrej Feďajev, kteří by na stanci měli strávit šest měsíců. Velitel posádky Bowen před odletem uvedl, že společně tvoří skvělý tým, navzdory nevraživostem mezi jejich zeměmi v současné době kvůli válce na Ukrajině. "Je to úžasné, že mohu letět s těmito skvělými chlapíky," citovala Bowena AP.

Posádka lodi Crew Dragon má na ISS vystřídat astronauty NASA Nicole Mannovou a Joshe Cassadu, Rusku Annu Kikinovou a Japonce Koičiho Wakatu. Ti jsou na ISS od loňského října. Spolu s nimi tam jsou další tři astronauti, jejichž návrat na Zemi se zkomplikoval kvůli poškození lodi Sojuz MS-22, kterou zasáhl mikrometeorit. V neděli pro ně k ISS dorazila loď Sojuz MS-23, která se s nimi má na zemi vrátit v září. Mise kosmonautů Sergeje Prokopjeva a Dmitrije Petelina a astronauta Franka Rubia se tak prodlouží ze šesti měsíců na rok.


S využitím zdroje: teletext ČT, s. 611, připravuje Martin Švercl, 2. 3. 2023


 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/bleskovky/18416/raketa-falcon-9-miri-k-iss/