Úspěšné vypuštění satelitů SES-18 a SES-19 do kosmu
21.03.2023 zdroj: Broadbandtvnews
Mediální skupina SES oznámila vypuštění své čtvrté a páté družice v pásmu C pro Spojené státy. SES-18 a SES-19 jsou poslední satelity v plánu přechodu v pásmu C skupiny SES, po vynesení satelitu SES-22 v červnu 2022 a společném startu satelitů SES-20 a SES-21 v říjnu 2022.


Podle operátora je to nutnou součástí plánu skupiny SES pro dosažení programu federální komise pro komunikace FCC, aby bylo uvolněno spektrum v pásmu C. To umožní poskytovatelům bezdrátového připojení zavést služby 5G v sousedících státech USA (CONUS - Contiguous United States) a přitom zajistit, aby stávající klienti skupiny SES mohli i nadále nepřetržitě využívat televizní, rozhlasové a kritické datové vysílací služby pro milióny Američanů.

Očekává se, že družice SES-18 zahájí provoz v červnu 2023 na orbitální pozici 103° západně, nahradí satelit SES-3 pro pásmo C a satelit SES-19 bude společně umístěn s družicí SES-22 na orbitální pozici 135° západně.

Generální ředitel skupiny SES, Steve Collar, k vypuštění řekl: “Tento úspěšný start znamená poslední zbývající milník na naší cestě k uvolnění části pásma C, a jsme neuvěřitelně vděčni společnostem Northrop Grumman, SpaceX, a všem našim obchodním partnerům, kteří nám pomohli tento plán realizovat."

“Při ochraně našich vysílacích klientů jsme nyní na domácí úrovni, když uvolňujeme stěžejní spektrum pro standard 5G a těšíme se na úspěšné uzavření naší práce ještě před urychlenou uzávěrkou komise FCC uvolnění pásma v prosinci 2023”.


S využitím zdroje: Chris Dziadul, Broadbandtvnews.com, 20. 3. 2023, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/bleskovky/18433/uspesne-vypusteni-satelitu-ses-18-a-ses-19-do-kosmu/