Radio Free Europe: nový program v ruském jazyce v Pobaltí
26.03.2023 zdroj: Infosat
V boji proti dezinformacím zahájila americká stanice Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) vysílání nového programu v ruštině. Je zamýšlen speciálně pro rusky hovořící cílové skupiny v pobaltských zemích Estonsko, Lotyšsko a Litva. Relace Current Time Baltics (Aktuální čas Pobaltí) má oslovit rusky hovořící obyvatele v zemích EU a NATO a poskytovat objektivní zprávy. Dne 21. 3. 2023 stanice RFE/RL oznámila v Rize, že cílem pravdivě informovat příslušníky silné menšiny o aktuálním dění.


Podle oznámení půlhodinový živý pořad se bude vysílat od pondělí do pátku v 17:00 hodin místního času. Produkovat jej bude pobočka RFE/RL v Rize s podporou novinářů v Tallinnu a Vilniusu. Jedním z prvních hostů ve studiu byl lotyšský prezident Egils Levits. „'Current Time Baltics' bude důležitou protiváhou proti destruktivním lžím Kremlu o demokratických institucích a hodnotách pobaltských států“, uvedl prezident stanice RFE/RL, Jamie Fly.

V pobaltských státech sousedících s Ruskem mnoho příslušníků rusky hovořící menšiny dlouho sledovalo výhradně ruskou státní televizi vysílající z Moskvy. Po ruském útoku na na Ukrajinu byly ve všech třech zemích zakázány ruské televizní stanice za šíření nepravdivých informací a válečné propagandy nebo za údajné podněcování k nenávisti.

Americká stanice pro zahraničí Radio Free Europe/Radio Liberty, založená v roce 1951, je financovaná vládou USA. Podle vlastního prohlášení však informuje bez instrukcí z Washingtonu. Podle sdělení pořady ve 27 jazycích stanice RFE/RL oslovuje týdně více než 40 miliónů lidí ve 23 zemích. Stanice, po vynuceném uzavření své moskevské pobočky, otevřela novou pobočku v Rize v Lotyšsku, aby informovala o Rusku.


S využitím zdroje: (dpa), Infosat.de, 22. 3. 2023, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/bleskovky/18440/radio-free-europe-novy-program-v-ruskem-jazyce-v-pobalti/