DAB+ v Německu: RADIO DARC rozšířilo pokrytí signálem
23.05.2023 zdroj: DARC
Od začátku května 2023 lze přijímat RADIO DARC (Deutscher Amateur Radio Club e. V. - Německý amatérský radiový klub, registrované sdružení) v DAB+ v aglomeraci Berlína, na téměř celém území spolkové země Braniborsko a ve velké části Saska. Dosud byl možný analogový VKV příjem jen na omezeném území v některých městech jako je Berlín, Frankfurt nad Odrou a Drážďany.


RADIO DARC pro novou pozici DAB+ využívá služeb nekomerčního občanského rádia ALEX BERLIN, kde se program střídá ve čtrnáctidenních cyklech se stanicí Welle370 vždy v pátek v 15 hodin. V tomto multiplexu DAB+ pro Berlín a Braniborsko, RBB, také existuje týdenní vysílací pozice na kanále Label 88vier v pondělí ve 12 hodin a v úterý v 11 hodin.

Vysílání DAB+ je realizováno v nově přiděleném multiplexu RBB na kanále 7D, který dosud využívala výhradně veřejnoprávní instituce pro Berlín a Braniborsko, rbb. Vysílače jsou televizní věž Berlin/Alexanderplatz s výškou 365 m, Cottbus/Hufelandstraße, Frankfurt an der Oder/Booßen, Berlin/Schäferberg a Cottbus/Calau, vždy s výstupním výkonem 10 kW.

Nové možnosti šíření jsou dalším krokem v úsilí o celoplošné pokrytí Německa hlasem Německého amatérského radiového klubu, r. s. v médiích, která může přijímat kdokoliv. RADIO DARC je i nadále zastoupeno na krátkých vlnách 6070 kHz, 6055 kHz, 3955 kHz a 9670 kHz, také ve dvacet devíti občanských rádiích a v osmi internetových rádiích s více než padesáti vysílacími hodinami každý týden.


S využitím zdroje: tisková zpráva Deutscher Amateur-Radio-Club e. V., 20. 5. 2023, volně upraveno a zkráceno


 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/bleskovky/18503/dab-v-nemecku-radio-darc-rozsirilo-pokryti-signalem/