Družice BADR-8 připravena k vynesení do vesmíru
24.05.2023 zdroj: Advanced-television
Firma SpaceX naplánovala start nejnovějšího satelitu společnosti Arabsat na 23. 5. 2023 v 23:25 hodin floridského času, ale start mise je velmi závislý na místních povětrnostních podmínkách. Pokud počasí zastaví misi, záložní start by se mohl uskutečnit přesně o 24 hodin později. BADR-8 je geostacionární satelit nejnovější generace Eurostar Neo, dodaný společností Airbus.


Satelit zajistí propojení v celé Evropě, na Středním východě, v Africe a ve střední Asii. Také disponuje funkcí prvního světového inovativního vesmírného předváděcího modelu firmy Airbus s názvem TELEO, který nabídne prostor pro pozemní optickou komunikaci při rychlostech v řádu gigabitů.

Obchodní vztah firem Airbus a Arabsat trvá 20 let, a BADR-8 je osmým satelitem dodaným pro operátora se sídlem v Saudské Arábii. BADR-8 je vybaven elektrickým pohonem a bude trvat asi čtyři měsíce, aby dosáhl oběžné dráhy. Satelit BADR-8 společnosti Arabsat se vyznačuje zvýšenou transponderovou kapacitou a účinnějšími systémy řízení energie a teploty. Nahradí a zvýší kapacity společnosti Arabsat a posílí její hlavní předmět podnikání v satelitech BADR na orbitální pozici 26° východně.

První stupeň nosné rakety podporující tuto misi byl dříve využit pro start GPS III Space Vehicle 04, GPS III Space Vehicle 05, Inspiration4, Ax-1, Nilesat 301, OneWeb Launch 17, a sedm misí družic Starlink. Po oddělení stupně, první stupeň přistane na dálkově řízené plovoucí přistávací plošině Just Read the Instructions, která bude umístěna v Atlantském oceánu.


S využitím zdroje: Chris Forrester, Advanced-television.com, 23. 5. 2023, volně upraveno a zkráceno


 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/bleskovky/18504/druzice-badr-8-pripravena-k-vyneseni-do-vesmiru/