DVB-T ve Slovinsku: ukončení vysílání multiplexu C
03.02.2024 zdroj: Advanced-television
Slovinská Agentura pro komunikace a sítě oznámila, že vysílání DVB-T multiplexu C bylo ukončeno ke dni 1. 2. 2024. Multiplex C byl spuštěn v roce 2013, provozovala jej veřejnoprávní vysílací společnost RTV Slovenija a byl určen pro distribuci komerčních televizních programů. Toto rozhodnutí následuje po ukončení vysílání placených televizních kanálů a snížení poptávky, když jen dva volně přijímatelné kanály zaujímaly méně než 20 % kapacity sítě.


Diváci, kteří terestricky přijímali stanice Nova 24 TV a Golica TV, budou muset hledat alternativní způsoby příjmu těchto programů, např. v kabelových sítích, v satelitních nebo v internetových službách, tzv. streamingu. Operátor placené televize Innet TV opustil platformu digitální pozemní televize v září 2023 kvůli velmi malému zájmu trhu. Zvyšující se náklady na elektřinu a nízké využití kapacity způsobily, že síť je finančně neudržitelná.

Navíc sledovanost pozemní televize ve Slovinsku je stále nižší, takže další provoz je méně efektivní. V současnosti zůstává jedinou národní sítí pozemní digitální televize ve Slovinsku multiplex A, který distribuuje televizní programy vysílatele RTV Slovenija.


S využitím zdroje: Branislav Pekic, Advanced-television.com, 1. 2. 2024, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/bleskovky/18765/dvb-t-ve-slovinsku-ukonceni-vysilani-multiplexu-c/