Změna ve vysílání Czechlinku
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 28.03.2001
Během měsíce dubna dochází ve vysílání Czechlinku ke změně frekvence tohoto digitálního paketu českých televizních a rozhlasových stanic. Nová družice Eurobird 1, která byla úspěšně vynesena 8.3. na oběžnou dráhu je od konce března již na své cílové pozici 28,5 stupňů východní délky a začíná se s postupným vysíláním na nových transponderech. Jeden z nich, označovaný jako F3, je určený právě pro Czechlink. Na polovině transponderu na kmitočtu 12,607 GHz (ostatní parametry zůstávají beze změny – horizontální polarizace, datový tok SR = 27 500 a chybový protokol FEC = 3/4) bude přenášený současný český paket, frekvenci 12,643 GHz si zamluvila slovenská strana. Jen pro zajímavost, uplink, tedy vysílací frekvence ze Země na družici Eurobird 1 je 14,107 GHz a 14,143 GHz.

V paketu Czechlink jsou nyní přenášené televize ČT1, ČT2, Prima TV a TV3 a rádia ČR 1 – Radiožurnál, ČR2 – Praha, ČR 3 – Vltava, Radio Proglas, audio český doprovod k televizi Eurosport a komerční audiokanály In Store 1 a 2. Kapacita paketu je však větší a umožňuje přenos i dalších televizí a rádií, v současnosti probíhají jednání s dalšími subjekty. Při přenosu je dbán velký důraz na kvalitu, ať už se jedná o rychlost datového toku, nebo šířku video i audio kanálu. Přestože Česká televize je nyní nakloněna zejména trendu rozvoje pozemního digitálního vysílání a zprovozňuje ve spolupráci s Telecomem i nové velkokapacitní přenosové linky pro distribuci signálu na terestrální vysílače, nehrozí nám prý možnost ukončení satelitního vysílání. Zejména na ambasádách v zahraničí oceňují naši spoluobčané možnost příjmu pořadů z České republiky, po nynějším odblokování kódování zpravodajských a publicistických programů ČT je nyní mohou volně sledovat i naši krajané či další zájemci o vysílání veřejnoprávní televize na celém území Evropy.

Aby se předešlo možným problémům, které by mohli nastat při nastavování nových parametrů na přijímacích střediscích pozemních vysílačů a převaděčů i u individuálních diváků u nás i v zahraničí, bude umožněno dvoutýdenní paralelní vysílání z původní i nové družice. Od dopoledních hodin dne 30.3.2001 je inicializovaná nová, dočasná frekvence 11,623 GHz (ostatní parametry beze změn) na transponderu D9 již na novém satelitu Eurobird 1, současně je paket přenášený i na dosavadním kmitočtu 11,554 GHz satelitu Eutelsat II F4M (jen tak mimochodem - frekvence 11,623 H je často využívaná i na jiných družicích jako přenosový kanál pro EBU a také pro ČT, vyplatí si ji tedy uložit do paměti vašeho receiveru). Po dvou týdnech (17.-18.4.) dojde k vypnutí transponderu na družici Eutelsat II F4M a tato bude následně z pozice 28,5 stupňů východně odsunuta. V průběhu dalších týdnů dojde na satelitu Eurobird 1 k oživení i zbývajících transponderů v pásmu 12,5 GHz a paket Czechlink konečně přejde na svoji konečnou frekvenci 12,607 GHz.

Věříme, že toto řešení pomůže technikům k bezproblémovému přeladění ať již skupinových, či individuálních satelitních přijímacích zařízení a divák pak tuto změnu ani nemusí nezaregistrovat – vlastně ano, v síle a kvalitě signálu. Podle vyzařovacích diagramů nové družice bude totiž u nás možné signál zachytit již na malé paraboly o průměru velikosti 40-50 cm a rapidně se zvýší síla signálu paketu zejména v okrajových částech Evropy. Programová nabídka českých (a později snad i slovenských) stanic tak bude dostupná pro všechny zájemce u nás i v zahraničí.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/1/zmena-ve-vysilani-czechlinku/