Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 16.04.2024 - 07:44:17   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Změny parametrů | Články
 

Za Hispasatem satelituprázdno? - 1. část

  Autor: Dr.Vl.Mazálek , e-mail: info@tel-satexp.cz Přidané: 19.06.2004


Téměř každý satelitní magazín velmi často uveřejňuje pro své čtenáře rozpis satelitních kanálů na jednotlivých družicích. Zaplní tím poměrně dost místa ve svém vydání, ale přesto, že lhůty tisku jsou dnes velmi krátké, ne vždy se mu podaří být opravdu aktuální. Není to ale jen tím, že se současné digitální programy mění až přespříliš často, ale snad i tím, že ne každý časopis si nechá třeba některým z letitých čtenářů zkontrolovat skutečný stav vysílajících programů. Jiné časopisy pro jistotu uvádějí pouze ty satelity, které mají velký počet programů a jsou natolik často sledovány, že diváci resp. čtenáři prominou drobnou nepřesnost ve výčtu programů.

Satelitní divák, který je však příznivce širšího záběru ze satelitního obzoru, pak marně shání nějaký listinný materiál, kde by se dopátral, zda za danými pozicemi je možno zachytit ještě další vysílající satelity a nebo zda je za těmito pozicemi již nepřijímatelná propast.

Na západě bývá pro tyto časopisy obvykle koncovou satelitní pozicí v Ku pásmu soubor satelitů Hispasat na pozici 30 stup. západně. Tady se dá skutečně přijímač cca 200 satelitních programů, a ti, kteří mají přijímače schopné rozklíčování podmíněně přístupných kanálů, ti pak se většinou opravdu nepotřebují pídit dál třeba po španělštině.

Rozhodně však ani za touto pozicí na západ nijak satelituprázdno není. Stačí, máme-li zcela běžnou offsetovou parabolu průměru asi 90 cm, s nainstalovaným univerzální konvertorem na pásmo Ku, k tomu DiSEqC motor třeba DG-120 a průměrný satelitní digitální přijímač, kterým lze běžně uvedené komponenty obsluhovat. Samozřejmé je, že máme výhled co nevíce na západ a můžeme se sami pokusit o prozkoumání úsek od již zmíněných 30 stupňů ještě co nejdále na západ. Pokud máme k ruce internet, pak lehce zjistíme, že první následující satelit vysílající v Ku pásmu je provozován velmi blízko, a to na pozici 31,5 stupňů západně a je označen jako Intelsat 801. Dokonce jej najdeme v menu některých satelitních přijímačů včetně několika předladěných frekvencí,ale to naprosto nic nedokazuje, že tyto frekvence jsou trvale živé nějakým komerčním satelitním programem. Právě u tohoto satelitu jde o přenosové příležitostné kanály, jejich zachycení je buď dílem náhody a nebo trvalého sledování jedné internetové stránky, která se programy a časy aktivity přenosových kanálů speciálně zabývá. A i když i třeba na lyngsat.com či jiné podobné webové stránce kanál najdete, nezapomeňte se dobře podívat do všech kolonek identifikace, zejména pak na tu, kam je vyzařovací paprsek čili beam vlastně nasměrován. Pokud je to v Ku pásmu na Evropu, pak neváhejte a program lovte. Pokud ovšem jsou to ostrovy Západní Indie což je jinak Karibik, pak program bude přijímatelný spíše nějakým naším bohatým krajanem.

Zkrátka řešeno, na tento satelit můžeme v současnosti zapomenout,ale to neznamená, že se na něm nemůže třeba již zítra objevit program, který zrovna vás bude zajímat.

Také další pozice 34,5 stupňů západně, kde je zaparkovaný Intelsat 903, nám také mnoho radosti nepřinese a můžeme s ní naložit jako s pozicí předchozí. Pásmo Ku je sice zastoupeno asi 4 frekvencemi používanými pro příležitostné přenosy britskou společností BBC nebo francouzskou RTE či irskou Tarou, ale mimo rumunský program pro severní část Ameriky - který u nás přijímatelný není - tady neulovíme žádný program.

Pozice 37,5 stupňů západně je obsazena dvojicí satelitů Satcom 1 a Telstar 11, pracujících v Ku i C pásmu a nasměrovaných především na americké území. Pohybujeme se totiž mezi satelity umístěnými nad Atlantikem a ty jsou obvykle určitou bránou, vysílající jak do Ameriky, tak i třeba do Evropy. Takovou bránou je i tato dvojice satelitů, kde v evropském svazku je vysíláno pouze 8 programů. Zas tak moc se ale netěšme, protože i tady se vytratila doba, kdy třeba program CNN Live byl volně sledovatelný stejně jako přímý kanál ukazují pohyb sondy po Marsu. Trochu se vše změnilo v náš neprospěch a tak ani jeden z 8 vysílaných programů nejede volně. Ne vždy je to tak uváděno v programech, protože přece se jen stává, že některý z programů je omezeně časově vysílán volně, aby se nalákal divák či většinou firma k předplatnému. Zvláště oba programy CNN totiž byly a jsou opravdu nabyty vysoce aktuálními informacemi, a to je dnes velmi silná deviza. Ani dalších 8 feedů zaměřených na Evropu ovšem nemění nic na skutečnosti, že pro běžného diváka je satelit divácky nezajímavý.

Mnozí už ztrácejí trpělivost s dalším hledáním přijímatelnách satelitních programů, protože vlastně až k pozici 43 stupňů západně jsou umístěny pouze satelity vysílající v pásmu C. Pokud se ovšem podíváme na úhel paraboly svírající se zemí, pak nám přijde, že parabola snad „hledí“ do země, ale tím se nenechme mýlit. Teprve nyní nastává ten správný čas a každý zachycený program začíná být příjemným překvapením a pohlazením satelitní duše.

Pokud se totiž dobře podíváme na informační stupnici na natáčecím motoru, pak stále ještě máme rezervu asi 20 stupňů, a v daném segmentu začínáme lovit. Tady už každá otáčka motoru znamená dost velké posunutí paraboly na další pozici a člověk si jen posteskne, že vývojáři satelitních přijímačů nedělají zrovna mnoho pro to, aby majitel zařízení byl detailně informován o aktuální pozici natočení. Jistě, každý satelitní digitální přijímač nějakým způsobem udává sílu přijímaného signálu a příp. další hodnotu vztahující se ke kvalitě signálu, ale to jsou obvykle jen určité poměrové hodnoty ne vždy určující, zda je daný signál pro přijímač trvale dostatečný.

Abych tedy nenapínal, tato pozice je určit zajímavá třeba pro hudby, a to nejen latinsko americké. V prvním zachyceném balíku najdeme volné programy sice náboženského charakteru, jako EWTN 1 a 2, případně další dva diskusní programy. Bohužel programy typu Fox Sports a Fox News jsou zakódovány, takže nezbývá než pokročit k hudebnímu balíku programů vysílajících především ve španělštině a i v italštině.

První z programů má název Bandamax a jeho obsahem je jihoamerická hudba. Jde spíše o mexické věci s doprovodem tahací harmoniky a v umírněnějších aranžmá, prostě žádná břeskná jihoamerická muzika s ostrým zvukem trubek. Schéma ovšem uvádí také programy o místní přírodě, ale mě se žádné z uváděných zachytit nepodařilo. Kvalita signálu je silná, ale ne všechny vysílané programy mají sytou barevnost či dobrý kontrast.

To další program, Ritmoson, je už po této stránce na tom daleko lépe a z nabízeného programového schématu se zdá, že je také zaměřen na zcela jinou generaci spotřebitelů hudby než program předešlý. Program vysílá poměrně překvapivě italskou muziku a i také dost často italsky, takže mi není jasné, zda je určen pro italské krajany či menšiny a nebo je prostě vlastně směrován pro příjem v Itálii.


Podobným hudebním programem je další v řadě s názvem Telehit. Je zajímavé, že tolik podobných hudebních programů je nabízeno v jenom balíku vysílání.





Abych nebyl únavný dalším hudebním programem, tak v pořadí dalším programem je monoskop programu Visat, který je zřejmě rezervní, protože se na obrazovce vyskytuje trvale již několik týdnů bez náznaku jakéhokoliv využití tohoto kanálu.



Dokončení článku zde.

Text a foto: Dr.Vladimír Mazálek, www.tel-satexp.cz, na úvodním obrázku je pro vaši představu parabola na pozici 43 W.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 8   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
20.06.2004 • Za Hispasatem satelituprázdno? - 2. část [ 12 ]
01.06.2004 • Praktické zkušenosti při příjmu z pozice 42°E [ 11 ]
21.05.2004 • Den D pro Óčko – samostatný up-link v provozu [ 11 ]
17.05.2004 • Óčko již testuje svůj pražský up-link [ 1 ]
11.05.2004 • SES Global plánuje čtvrtý satelit pro Velkou Británii
30.04.2004 • Zítra zahajuje vysílání rakouská „Go TV" [ 1 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  ad 

21.06.2004 10:50 • a.č.
Ten Cubavision a CCTV 4 na 58W a 45W se při pevném nastavení paraboly pouze na 1 satelit dají přijímat i s 60 cm kompletem UPC. Pokud budu zkoušet jiné antény na kompatibilitu s jednotlivými konvertory, dám o výsledcích zprávu.
 
 
  @autor cl. 

21.06.2004 06:55 • pochybovac
diky za upresneni a rozptyleni mych pochyb
 
 
  ad 

21.06.2004 06:48 • a.č.
Parab. je starší slovenská Lauko&Buček o 10cm menší než Gibertini.Kdo od koho opisoval ,nevím,typy se po čase opakují.Kvůli 58W se málokomu chce nastavovat přesně stožár,další rezervy jsou pak v systémech nesprávný konvertor a ozař. k danému typu paraboly,apod. O tom už jsem ale psal před několika lety.
 
 
  58W 

20.06.2004 23:07 • 777
Díky za potvrzení té 90. Výcházel jsem z přehledu na stránkách konkurence z paraboly, kde se uvádí dokonce parabola 140 (bytˇje to údaj orientační). Vzhledem k tomu, že ostatní údaje tam uváděné seděly, tak ten rozdíl 90 a 140 asi dost lidí odradil od pokusů něco ulovit na 58W.
 
 
  k obrazku 

20.06.2004 21:02 • pochybovac
co se obrazku tyka neni to ciste nahodou 100cm Gibertini?
 
 
  ad 

20.06.2004 20:03 • autor čl.
Ano,parabola je na snímku,přijímač Premium -výběhový typ.Včetně 58W, Východ popíšu časem.
 
 
  Díky. Jen nevím jest-li je to ... 

19.06.2004 18:40 • 777
Díky. Jen nevím jest-li je to vše psáno jak se uvádí v článku s parabolou 90? "Stačí, máme-li zcela běžnou offsetovou parabolu průměru asi 90 cm, s nainstalovaným univerzální konvertorem na pásmo Ku, k tomu DiSEqC motor třeba DG-120 a průměrný satelitní digitální přijímač,"?Platí i pro 58W? Každobádně bych uvítal i článek o druhém konci od 42E na východ. Ještě jednou díky!
 
 
  Nové zkušenosti 

19.06.2004 11:28 • takantukan
Hezký članek jeho dokončení se najde na www.tel-satexp.cz a tam uvidíte příjem na 58 stupni .
 
 
Celkový počet komentářů: 8 / zobrazují se: 1 ... 8

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist