Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 05:00:26   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Změny parametrů | Články
 

Za Hispasatem satelituprázdno? - 2. část

  Autor: Dr.Vladimír Mazálek , e-mail: info@tel-satexp.cz Přidané: 20.06.2004


Dnes dokončíme malé putování po samém okraji pro někoho možná málo známého západního orbitu. Seznámíme se s programy na družicích na pozici 43, 45 a 58 stupňů západně - a rozhodně to bude stát za to. Poslední dva programy z pozice 43 stupňů západně jsou totiž filmové!


Program Galavisión jsme si už z těchto satelitních pozic zvykli přijímat jako analogový a program dost zpestřoval nabídku vysílanou pro Evropu. I v současném vysílání je možno najít poměrně dost fotbalu, zábavných programů a různých rodinných soutěží a také dlouhých seriálů. Vše je ve španělštině a podoba je stejná jako třeba u vysílacích schémat italských komerčních televizí. Myslím, že program je přitažlivý svojí pestrostí a rozmanitostí a umí upoutat a toho, kdo se ve španělštině moc nevyzná.

Poslední vysílaný kanál je takový, kteří většinou mít muži nemusí - Canal Telenovela. Opravdu jde o program, kterému vládnou nekonečné seriály plné slz a dojemných románků, a jak vidíme ze snímku, vůbec nejde o to, zda je to seriál moderně nafilmovaný v barvě a nebo nějaký starý, černobílý.


Nevím, zda moje sdělení o programech tohoto satelitu by bylo úplné, pokud bych nenapsal, že v blocích programu vysílaného směrem na Evropu je psán ještě program XHTV - 4TV (Mexico City) na s identifikací 12 611/V/1562. Zkoušel jsem program přijímat, avšak přijímač ani při několika pokusech neidentifikoval žádný nadějný signál. Buď tedy program vysílá nepravidelně a nebo v nějakých časových intervalech, které jsem prostě nezjistil. Pokud jej zachytíte vy, určitě o tom napište.

Myslím ale, že i bez tohoto programu jde o zajímavou nabídku, která není vysílána na žádném jiném satelitu.

Satelit umístěný jen 2 stupně západně od nyní popsaného - tedy 45 stupňů západně, a nese označení PAS 1R. Dříve byl významným referenčním bodem pro nastavení dráhy paraboly, protože právě zde třeba vysílal mexický program Galavisión. V době digitální televize začal také přenášet digitální programy, ale v současné době by svojí v Evropě přijímatelnou programovou náplní uspokojil snad tak jednoho člena poroty soutěže hledající nějakou současnou zpěváckou superstar, protože jde jen o jeden čínský program CCTV 4. Ano, najdete jej možná i na některém bližším satelitu k Evropě, ale tady je program významný tím, že si můžete podle síly signálu zjistit, jak máte ve skutečnosti přesně nastavenou parabolu po celé její dráze.

Většina návodů na instalaci natáčecího zařízení vám sice sdělí, jak motor základně nastavit, ale dost často se stává, že neodborná instalace umožňuje dobrý příjem pouze u silných satelitů na hlavních pozicích třeba od 28 stup.východně po cca 7 stupňů západně, ale ne každému se už podaří zachytit a naladit i programy třeba z pozice Hispasat. Vysílaný čínský program má parametry 11 494/19500/H a sílu běžného programu třeba ze satelitu Sírius. Konečně i o všech dalších programech, o kterých budu ještě hovořit, jsou jen takové, aby je v úvodu udané zařízení přijímalo zcela bezproblémově a s trvalou kvalitou bez výpadků obrazu. Předpokládám dobře uchycenou parabolu a ne zrovna vichřici kymácející s vaší parabolou ze strany na stranu.

Přichází totiž největší překvapení, které bych s danou parabolou a motorem ani nečekal. Motor se dotáčí skoro na západní doraz a na frekvenci 11 477/H/26 463 nabíhá opět náboženský program EWTN Europe. Nejprve jsem myslel, že jsem špatně zvolil nastavení antény a ta se samovolně vrátila na pozici 43 W, ale při novém naladění programů z této frekvence jsem zjistil, že opravdu přijímám program ze satelitu PAS 9 umístěném na pozici 58 stupňů západně. Na této frekvenci sice dříve vysílalo několik indických programů pod označením DD India, ale ty jsou nyní zakódovány, takže v balíku najdeme již zmíněný náboženský kanál vysílající pod označením Channel 2, dále pak dva programy označené jako P9 1K - Adhoc Channel a Channel 5. Obvykle je na všech kanálech vysílán stejný program a nebo aspoň obsahově stejný program proložený třeba kreslenými pohádkami.

A pokud se nechává nejlepší na konec, pak na identifikaci 11 612/H/3670 vysílá s velmi dobrou intenzitou bez kolísání signálu kubánský program Cubavision International. Najdeme zde programy převážně sportovní proložené rozhovory s bývalými úspěšnými sportovci včetně záběrů z jejich vrcholné kariéry. Program se snaží také propagovat přírodní krásy a večer dává přímé přenosy z některého z hotelů, kde hraje některá z místních kapel.

Přesto, že tento program je možno zachytit i na satelitu HotBird, při příjmu z této pro nás asi nezápadnější satelitní pozice s přijímatelnám programem v Ku pásmu můžeme mít uspokojivý pocit, že je na satelitní obloze stále co ulovit, co každý přijímat neumí. Myslím, že při tomto příjmu se v každém vyklube ten kousek DXera, který satelitní příznivce provázel v pionýrských dobách tohoto koníčka.

A pokud se vám to nepodaří přijímat třeba na první pokus, není třeba zoufat. Naopak, dostali jste se k tomu, že jednou za čas je třeba také překontrolovat správné nastavení dráhy paraboly a vlastně i funkci celého satelitního přijímacího zařízení. A co není dnes, klidně se může podařit příště. Vždyť ostatních satelitních programů v Ku je vysíláno dost a toto je spíše jen pověstná třešinka na vrcholu dortu pro ty, kdo neodolají pokušení hledat dál.

Ještě však je třeba připomenout, že vysílané programy byly aktuální v době psaní článku uprostřed června 2004. Naladění programů na některém přijímači také vyžadovalo určité zkušenosti (naladění programů jsem zkoušel na 3 různých značkách přijímačů - Premium, Technisat, Lemon, Echostar) a přestože jejich citlivost vstupního dílu je poněkud rozdílná, všechny přijímače byly schopny většinu programů zastabilizovat a přijmout. Nejlépe se to podařilo s Echostarem 880, i když zrovna tato značka momentálně z našeho trhu z určitých důvodů vymizela a její šance nové šance jsou právě hlavně při podobných příjmech z hůře dostupných družic. Ale o tom snad někdy příště.


První část tohoto článku najdete zde.

Text a foto: Dr. Vladimír Mazálek, www.tel-satexp.cz, na úvodním obrázku je pro vaši představu pohled na zadní stranu paraboly v pozici 43 W.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 12   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
19.06.2004 • Za Hispasatem satelituprázdno? - 1. část [ 8 ]
01.06.2004 • Praktické zkušenosti při příjmu z pozice 42°E [ 11 ]
21.05.2004 • Den D pro Óčko – samostatný up-link v provozu [ 11 ]
17.05.2004 • Óčko již testuje svůj pražský up-link [ 1 ]
11.05.2004 • SES Global plánuje čtvrtý satelit pro Velkou Británii
30.04.2004 • Zítra zahajuje vysílání rakouská „Go TV" [ 1 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  DX info 

28.06.2004 23:25 • Digi
Pane Mazalku,Vase clanky mohu hodnotit velmi pozitivne a jsem rad,ze je tu nekdo kdo se opravdovym DX prijmem at jiz na stred.paraboly nebo offset stale zabyva.V srpnu se vsichni opravdovi lovci krajnich pozic mohou tesit vcetne me na prvni testy druzice AMAZONAS1 ktera bude vysilat az z pozice 61W.Pro evropsky region nebude vysilano v C pasmu,ale zato v KU pasmu bude az 12transp.EIRP ,ktery plati i pro CR je48dBW.Bohuzel ja budu lovit z te druhe strany.Tesim se na prvni poznatky.Lovu zdar z USA.Digi
 
 
  ad 

23.06.2004 14:10 • autor čl.
Mé pozvání platí nadále pro všechny a je upřímné.Rád bych,aby tato stránka měla i teoretickou platformu, kterou jak Gespa tak Raul zastupují a opravdu je uznávám stejně jako další.Jen jsem chtěl,aby se neplýtvalo slovy a někam se došlo.Psal mi jeden kolega od Galanty, že Mexico chytá na 180 středovku.Pokud by mohl informací i obrázkem doplnit článek budu rád. C zkusím přespříště,teď mne chvilku budou trápit nevědomostmi studenti,ale třeba z nich vypadne aspoň nějaký chytrý nápad.Nemáte nějaké satelitní perličky co bych jim mohl podstrčit do otázek?
 
 
  @anonym 

23.06.2004 14:04 • gespa
Kdyby jsi měl náhodou možnost, tak to blejskni a hoď to do Uploadu, jakékoliv "specialitky" mě vždycky velice zajímají a oko často i potěší...
 
 
  No je to vše hezké, ale co tak ... 

23.06.2004 09:44 • anonym
No je to vše hezké, ale co takhle zabloudit víc do pásma C. Podle mně je tam jěšte hodně toho exotického, i když pravda většina stanic v "C" vysílá i v "Ku". Spíš možnosti příjmů, hraniční pozice...
Jinak dobré dva články.
P:S. Kdyby jste viděli můj závěs s motorem, asi by jste dostali infarkt. Byla to zákaznícká výroba a od roku 1996 v provozu. No, ale šlape i s pozicionérem jak víno.
 
 
  Vážený pane doktore Mazálku, c ... 

23.06.2004 07:10 • Raul
Vážený pane doktore Mazálku, cením si velice toho, že jste odpověděl vcelku rozumně na můj i gespův ne zrovna laskavý názor k ilustraci vašeho článku. V dnešní době, kdy už nikdo nenaslouchá tomu druhému a každý má "svou" pravdu, i když víme, že pravda je jen jedna, je takový postoj hodný uznání. Raul.
 
 
  ad 

23.06.2004 06:32 • a.č.
Já se naprosto nezlobím,naopak děkuji,protože to jen můj článek o bezpečnosti práce při instalaci satelitní techniky jen urychlí.Platí i pro ostatní zájemce.Konečně Vy píšete též,tak to znáte.Ale opravdu budu rád, když přijdete, protože při diskuzi se rozšíří počet témat, která by se dala tady prezentovat.Věci jasné před 15 lety mi totiž začínají být nejasné a psát 2 strany důkazních vzorců není cesta pro tento web.Pěkný den všem.
 
 
  @ autor článku 

22.06.2004 21:57 • gespa
Dobrý den pane Mazálek,
neberte to ode mne prosím nijak ve zlém, já to ostatně tak ani nemyslel!
(i když to tak zřejmě pro Vás vyznělo)
-
Co se týká mé první reakce, tak šlo pouze o to, že ta "věc", na které je uchycen motor, je opravdu jaksi nestandardní a upevnit na ni motor a navíc správným směrem je pro mne hodno obdivu a určitě ne kritiky!
-
Ostatně jak jsem již psal Raulovi - na čem to je, je celkem jedno, pokud to drží a je to správným směrem! Ta reakce byla vyloženě ze zajímavosti o detail této části úchytu...
-
Co se týká mé druhé reakce, tak jak jsem již psal níže - jedinné co se mi na tom fotu osobně nelíbí jsou volné kabely od motoru, ale to je prostě jen můj "pocit", pokud s tím nejsou v reálu problémy (a to Vy musíte vědět nejlépe), tak není opět co řešit... (já je ovšem samozřejmě budu raději dále uchycovat "po svém" - nic ve zlém)
-
Rozhodně s Vámi nehodlám nijak polemizovat, na to jsem (a bohužel vždy budu) příliš malý "ptáček"...
-
P.S. Jinak k Vašim článkům já osobně žádné připomínky nemám a naopak si je (i zde a nejen zde) vždy rád přečtu. Vím od "koho" jsou a že mi vždy mají co dát.
-
S pozdravem gespa

 
 
  ad 

22.06.2004 20:02 • autor čl.
Chlapci,brnkněte a přijeďte.Rád s Vámi oběma dám slovo.První parabola na tom závěsu byla v roce 1989 (středovka plná 240,pak síťovka 360 cm,atd.),takže bude o čem mluvit a kafé pro Vás najdu také.A hlavně-můžeme spolu udělat další článek. Já se s ním sem netlačil - mám svůj web a zcela mi stačí.Vaše příspěvky na něm rád uveřejním.
 
 
  @Raul 

21.06.2004 16:30 • gespa
To, že je to na nějakým I či U profilu bych klidně přešel, hlavně když to drží a je to tím správným směrem (což mě právě ovšem docela udivuje - trefit to přesně na I či U profilu, to musí být docela řacha) - škoda, že to foto nepokračuje trochu víc vpravo.
-
Co se týká uchycení koaxu od LNB, tak tady s tebou musím bohužel souhlasit, takto to opravdu nerad vidím, přičemž to provlíknutí za třmenem by se ještě dalo přežít (tedy samozřejmě pouze v případě, že není takto koax skříplej).
Co mi ale na tom vadí mnohem víc, je to, že tento koax od LNB není nikde po cestě uchycen k nepohyblivé části (stožáru, konzole, či "nějak" k tomu Účku - v nejhorším např. ke třmenu motoru).
Takto jak to je udělané mám totiž trochu obavy, že při točení na východ koax občas zavadí za převis třmene od paraboly a takto to po čase může vést k vytrhávání konektoru z motoru. Pokud to jde, je tedy mnohem lepší vždy jakkoliv oba koaxy vedoucí do motoru připevnit pevně k nepohyblivému komponentu (stožár či konzola). Viz. např. dnešní moje foto ve zdejším Uploadu.
 
 
  @gespa :-) 

21.06.2004 15:38 • Raul
Ten obrázek uchycení motoru je opravdu skvělá ilustrace, jak by to nemělo být :-)) Nejlepší je ten koaxiální kabel, který probíhá pod zuby třmenu. Celé je to připevněné na nějakém kravském kusu válcovaného I nebo U profilu. Asi to někomu zbylo ze stavby. Raul.
 
 
  :o))) 

21.06.2004 15:24 • gespa
"...ale v současné době by svojí v Evropě přijímatelnou programovou náplní uspokojil snad tak jednoho člena poroty soutěže hledající nějakou současnou zpěváckou superstar, protože jde jen o jeden čínský program CCTV 4."
-
Velmi hezky napsáno, určitě i Hejma by se pousmál... ;o)
-
P.S. na čem je to tam proboha ten motor připevněn?
 
 
  Bez problémů 

21.06.2004 12:52 • Raul
PremiumX 7000P, motor digipower, parabola gibertini 100cm dural, konvertor 0,3db - Pozice 43st. západně není jakýkoli problém, běžně sleduji ritmosonlatino, a to otáčím většinou z hotbirdu nebo z astry, kteréžto pozice přirozeně sleduji více. Svislost ramene výložníku, který je připevněn třmenem na svislou trubku zábradlí na balkóně není nic moc, z výroby trochu pokurvené - mohlo to být méně odbyté - ale jsme v čechách, že? Ale i přesto bez problémů - Zeměpisná délka zhruba na úrovni Brna. Raul.
 
 
Celkový počet komentářů: 12 / zobrazují se: 1 ... 12

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist