Spustenie HDTV v Európe dohodnuté
Autor: PR Press SES Astra , e-mail: info@ses-astra.com Přidané: 21.06.2004
SES ASTRA, SES GLOBAL company (Euronext Paris, Luxembourg a Frankfurt Stock Exchanges: SESG) v spolupráci s viac než 60 vysielateľmi, výrobcami zariadení a ďalšími priemyselnými partnermi na svojom 2. Európskom HDTV fóre, ktoré sa uskutočnilo 17. júna v centrále SES ASTRA v Luxembursku odsúhlasili technické aspekty a časový plán pre odštartovanie HDTV (High Definition Television) služieb v Európe prostredníctvom družicového systému ASTRA.

V porovnaní so súčasnou bežnou televíziou ponúka HDTV o poznateľne vyššie rozlíšenie, takže pre diváka ide o novú vizuálnu skúsenosť, ktorá sa prejaví hlavne pri väčších plochých obrazovkách a domácich kinách, ktoré už dnes majú vo vybavení Európskych domácností vzrastajúcu tendenciu. V krajinách ako sú Spojené štáty a Japonsko je HDTV už dávnejšie realitou a viac než 6 miliónov domácností má prístup k plnohodnotnému HDTV vysielaniu, pretože všetci väčší vysielatelia HDTV služby v zmienených krajinách už ponúkajú.

SES ASTRA začala s ponukou HDTV služieb v Európe s programom EURO 1080. Prvá európska HDTV programová ponuka bola spustená prostredníctvom ASTRA satelitného systému na 19.2° východne 1.1.2004. Odvtedy badať vzrastajúci záujem o HDTV u obyvateľov krajín, ktoré sú dobre pokryté signálom z ASTRy.

Posledná celoeurópska iniciatíva pod hlavičkou ASTRA a jej renomovaných partnerov z priemyselných odvetví je považovaná za spúšťací kohútik a začiatok rapídneho rozvoja a rozšírenia tejto novej technológie v celej Európe. Očakáva sa, že ďalšie HDTV kanály budú spustené už čoskoro tento rok práve prostredníctvom satelitného systému ASTRA.

Pre zabezpečenie jednotnosti a vyvarovania sa roztrieštenosti hneď na počiatku tvoriaceho sa európskeho trhu SES ASTRA a jej partneri si dohodli minimálne technické požiadavky pre HDTV. Vysielanie bude založené na otvorených MPEG-2 alebo MPEG-4 AVC normách. Tieto technické požiadavky zahŕňajú:

- HDTV zobrazovacie zariadenia musia mať minimálne 720 riadkové vertikálne rozlíšenie

- formát obrazu 720P50 a 1080i25

- a spoločné štandardné rozhrania pre ďalšie periférie

SES ASTRA a jej partneri tiež odsúhlasili označenie "HDTV", ktoré bude umiestňované na výrobkoch podporujúcich HDTV. Označenie má za úlohu uistiť spotrebiteľov a ich dôveru pri kúpe nových zobrazovacích zariadení, že zodpovedajú požadovaným normám. Tiež bude použité ako jednotné označenie v reklamných HDTV kampaniach rôznych výrobcov, ktorí sa stali účastníkmi spomínanej celoeurópskej HDTV iniciatívy.

Ferdinand Kayser - prezident a hlavný manažér SES ASTRA vyhlásil: „Až doposiaľ Európa zaostávala za krajinami ako USA a mala rešpekt pred spustením HDTV. To však nezabránilo ohromnému rozmachu vo výrobe a predaji plochých obrazoviek. Nezávislé výskumné agentúry predpovedajú , že teraz sa v priebehu niekoľkých rokov obrazovky s vysokým rozlíšením rozšíria do celej Európy. SES ASTRA a jej partneri z vysielacích a výrobných odvetví sú presvedčení, že odsúhlasenie minimálnych technických požiadaviek postavených na spoločných otvorených štandardoch znamená štart a hlavný výkop pred spustením HDTV služieb v Európe a to už v tomto roku.“


Yves Feltes, Press Relations SES ASTRA, 21.6.2004

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/1009/spustenie-hdtv-v-europe-dohodnute/